BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİşte ikinci nefes kredisiyle ilgili bilmeniz gerekenler----

İşte ikinci nefes kredisiyle ilgili bilmeniz gerekenler

İşte ikinci nefes kredisiyle ilgili bilmeniz gerekenler
31 Mart 2018 - 19:58 www.finansgundem.com

50 bin KOBİ’nin yararlanması beklenen Nefes Kredisi, 7.5 milyar liralık hacimle 6 ay geri ödemesiz 1,5 yıl vade uygulanacak.

Nefes Kredisi Projesi ikinci kez uygulanacak.

Nefes Kredisi’nin bu yıl belirlenen 5 milyar liralık hacmi yüzde 50 artırılarak 12 ay taksitle yapılan geri ödeme süresine de 6 aylık geri ödemesiz dönem ekledi. Böylece, bu yıl 50 bin KOBİ’nin yararlanması beklenen Nefes Kredisi, 7.5 milyar liralık hacimle 6 ay geri ödemesiz 1,5 yıl vade uygulanacak.

Kredilerin yüzde 85’i Hazine destekli, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletinde olacak.

Yıllık yüzde 11.88 faizle kullanılacak nefes kredisiyle KOBİ’lerin kredi maliyetinden 400 milyon lira tasarruf etmesi öngörülüyor.

Yıldırım, KOBİ'ler için ne yapılsa az kalacağının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yıl başlattığımız Nefes Kredisi ile reel sektörün çatı kuruluşu odalar, borsalar ve finans sektörünün belli başlı temsilcileri, bankalar bir araya geldi. Bu birliktelikten KOBİ'lerimiz hak ettikleri krediye ulaşma imkanı buldu. Bir yandan da bu adım bir kaynağa ulaşma projesi değil aynı zamanda faizin düşürülme politikasına da ciddi katkı sağlıyor. Reel faiz ne civarda, 15-20 arasında işine göre değişiyor. Bu 11,88, yani 12 bile değil. Aylık 0,99. Bu bir başlangıç, yani özel şartlarda verilen kredi ile bankalarımız odalar, borsalar diyor ki 'Biz faizlerin yükselmesini istemiyoruz. Eğer buna katkı sağlanacaksa biz öncülük ediyoruz ,diğerleri de bizi takip etsin.' Olay budur.

Şimdi bu nefes kredisi için 5 milyarlık bir hacim planlanmış. Ben tabi bu notlara yeni bakma fırsatım oldu. Fakat bir sürü laf söyledik KOBİ'ler istihdamın çoğunu, üretimin çoğunu, ihracatın çoğunu alıyor, kredilerden de çok az alıyor dedikten sonra 5 milyar olur mu Hüseyin Bey. Arkadaşlar bu işin kredi hacmini 7,5 milyara çıkarıyoruz, hayırlı uğurlu olsun. Kafamdan yapmıyorum, sordum danıştım arkadaşlar 'olur' dediler. Onun üzerine burada açıklıyorum. Ve vade 12 ay krediyi gidip alacaksınız, 'bir ay sonra taksiti öde' diyorlar. Böyle bir şey olur mu? Bunun bir hazırlığı var onun için de 6 ay ödemesiz 1,5 yıla çıkardık. Faizi ödeyeceksiniz ama ana para ödeme 6 ay sonra başlayacak."

BANKA SAYISI ALTIYA ÇIKTI

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Öztürk Oran, ise Nefes Kredisi'nin hacminin büyütülmesine ilişkin, "İş dünyamıza sağlayacağımız kredi, büyüme şampiyonu Türkiye’ye yatırımlık nefes olacak." ifadelerini kullandı.

İkinci etapta krediye aracılık edecek banka sayısı Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank ve ilk defa dahil olacak kamu katılım bankaları Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım ile birlikte 6’ya çıkarken, faiz ve kâr oranları da piyasa koşullarının çok daha altında belirlendi.

İTO Başkanı Öztürk Oran, “İş dünyamıza sağlayacağımız kredi, büyüme şampiyonu Türkiye’ye yatırımlık nefes olacak” dedi. Oran, TOBB’un öncülük ettiği Nefes Kredisi’nin Türkiye ekonomisinin ortalama yüzde 7’lik büyümesini sürdürmek için yapılacak yatırımlara ivme katacağını söyledi.

Oran, “Türkiye güçlü ekonomisi ve dünya siyasetine yön veren duruşuyla yepyeni bir büyüme hikayesinin başında. Bu noktada Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın başlattığı Nefes Kredisi’nin 2018 yılında da devam etmesi şüphesiz iş dünyası için çok önemli” dedi.

İstanbul Ticaret Odası’nın ilk etapta aktardığı tutarla oluşan 200 milyon liralık kaynaktan binlerce firmanın yararlandığını belirten İTO Başkanı Oran, “Şimdi bu tutarı daha da artırıyoruz. Nefes Kredisi kampanyasına bu defa 1 milyar liralık bir kaynak sağladık. Reel sektör ikinci nefesle yatırım fırsatlarına daha çok yoğunlaşacak” diye konuştu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)