BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİşte CHP'nin askerlik projesi!----

İşte CHP'nin askerlik projesi!

İşte CHP'nin askerlik projesi!
07 Mayıs 2013 - 09:30 www.finansgundem.com

CHP Milletvekili Osman Korutürk, CHP'nin önümüzdeki günlerde ''kanun teklifi'' haline getirdiği askerlik projesinin ayrıntılarını anlattı

CHP Milletvekili Osman Korutürk, CHP'nin önümüzdeki günlerde "kanun teklifi" haline getirerek Meclis Başkanlığı'na sunmaya hazırlandığı Askerlik Projesi'nin ayrıntılarını anlattı . Korutürk projenin "Askeri Vesayete" karşı kurumsallaşmayı sağlayacak yasal düzenlemeleri de hedeflediğini söyledi. CHP'nin "Sivil-Asker" ilişkilerinde çağdaş demokrasilerdeki uygulamaların esas alınmasını savunduğunu belirten Korutürk "TSK'nın demokratik sivil iradeye tabi olması CHP'nin temel politikasıdır. Aynı zamanda TSK'nın partizan siyasi müdahalelere karşı korunması da olmazsa olmazımızdır" dedi, askerlik süresinin kısaltılması ve sivilleşmeyi sağlayacak adımların atılması konusunda iktidarı muhalefet ile işbirliği yapmaya davet etti.
Projenin ana hatları
Emekli Tuğgeneral Ali Er'in teknik katkılarıyla hazırlanan CHP'nin kapsamlı askerlik projesinde yer alan önerilerden bazıları şöyle:
* Askerlik süresi ilk aşamada 15 aydan 9 aya indirilecek; profesyonel orduya geçilmesinin ardından bu süre 6 aya kadar çekilecek. "Uzun" ve "kısa" dönem ayırımı kalkacak.
* Askerlik yaşı 8'e çekilerek, yüksek öğrenime devam edemeyecek gençlerin 6 ayın ardından zaman kaybetmeden hayata hazırlanmaları da sağlanacak.
* Askerlik hizmetleri süresince SGK aidatları devlet tarafından karşılanacak.
* Askerlik tanımı değişecek. Zorunlu askerlik, barış zamanında sadece eğitimle sınırlandırılacak. Er ve erbaşlar, terörle mücadele veya Afyon'da 25 askerin ölümüyle sonuçlanan talihsiz olayda olduğu gibi "bedelsiz iş gücü" olarak kullanılamayacak.
* Jandarma'da zorunlu askerlik görevini yapan erlerin kullanılmasına son verilecek.
* MGK sivilleşecek. Genelkurmay Başkanı konumunu korurken, kuvvet komutanlarının MGK üyeliğine son verilecek.
* Anamuhalefet partisi liderinin de MGK'da yer alması sağlanacak. Böylece, ülkenin "kozmik bilgilerine" anamuhalefet liderinin de sahip olması sağlanacak.
YAŞ'A NEŞTER
* TSK'ya politik müdahalenin önüne geçilmesi için "Korgeneral" rütbesine kadar terfi ve atamalarda Yüksek Askeri Şura tek yetkili makam olacak. Ancak "Orgeneral/Oramiral" rütbesi ve görev yerleri için YAŞ'ta karar alma çoğunluğu siviller lehine değiştirilecek. Karar Başbakan, Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve ilgili kuvvet komutanından oluşacak sınırlı katılımlı toplantıda Başbakan başkanlığında karara bağlanacak.
* Darbelerin yasal dayanağı olarak ileri sürülen İç Hizmet Kanunu'nun 35., 36. ve 85. maddeleri yeniden düzenlenecek.
* "Hazır kıta" bulundurma yetkisi Kolordu seviyesinin dışında, hükümet direktifi şartına bağlanacak.
CHP'de Genel Başkan Yardımcıları Kızılcahamam Kampı'nda gündeme gelen "Askerlik kısalacak" açıklamasını şöyle değerlendirdi:
Gürsel Tekin: Askerliğin kısaltılması, CHP'nin tam iki yıl önce gündeme getirip kamuoyuna açıkladığı projelerden biridir.
Faruk Loğoğlu: Ulusal güvenlik açısından bir sakınca yoksa, bu toplumu rahatlatacak bir husustur.
Sezgin Tanrıkulu: Ocak 2013'te, hükümetin zorunlu askerliği kısaltma çalışması olup olmadığını sormuştuk. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz 19 Nisan 2013 tarihli yazılı yanıtında "Askerlik süresinin kısaltılmasına yönelik olarak herhangi bir çalışma bulunmamaktadır" yanıtını verdi. Yılmaz'ın askerliğin kısalacağına ilişkin açıklaması mı, yoksa yazılı soru önergesine verdiği cevap mı doğrudur?
(Düzgün Karadaş/Habertürk)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)