BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasaİşte bankalardaki toplam mevduat!----

İşte bankalardaki toplam mevduat!

İşte bankalardaki toplam mevduat!
19 Mart 2013 - 15:02 www.finansgundem.com

Güney Kıbrıs Merkez Bankası'nın son verilerine göre Rum kesimindeki bankalarda yer alan mevduat hesaplarını açıkladı

Güney Kıbrıs bankalarında yer alan toplam 68,42 milyar Euro'nun yüzde 35'i, 100 bin Euro'nun altındaki mevduat hesaplarından oluşurken, yüzde 65'i ise 100 bin Euro'nun üzerindeki mevduat hesaplarında ait.Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Sturnaras, Rum bankalarının Yunanistan'daki şubelerinde yer alan mevduat hesaplarının kesintiden etkilenmeyeceği güvencesi verdi.
Güney Kıbrıs Merkez Bankası'nın son verilerine göre Rum kesimindeki bankalarda yer alan mevduat hesaplarının toplamı 68,42 milyar Euro. Toplam mevduatın yüzde 35'i, 100 bin Euro'nun altındaki mevduat hesaplarından oluşurken, yüzde 65'i ise 100 bin Euro'nun üzerindeki mevduat hesaplarında ait. Bunun 42,78 milyar Euro'su Kıbrıs'ta daimi olarak ikamet eden mudiler ile adada faaliyet gösteren şirketlere ait. 4,78 milyar Euro ise diğer Euro bölgesi ülkelerinde ikamet eden kişilere ait. Bu mevduat hesaplarının büyük bölümü, 2010-2012'de Yunanistan'dan Rum kesimine aktarılan hesaplara ait. Geri kalan 20,88 milyar Euro'luk bölüm ise Euro bölgesi üyesi olmayan ülke vatandaşlarına ve özellikle de Rus mudiler hesaplarından oluşuyor. Rus mudilerin kesintiden uğrayacakları zararın 2 milyar Euro civarında olması bekleniyor.
Yunan vatandaşlarının adadaki Rum bankalarında yer alan mevduat hesaplarının toplam miktarının 4 milyar Euro'nun üzerinde olduğu tahmin ediliyor. 100 bin Euro'nun altındaki Yunan vatandaşlarının adadaki Rum bankalarındaki mevduat hesabının ne kadar olduğu ise bilinmiyor. Yunan mudilerin 100 bin Euro'nun üzerindeki hesapları için uygulanacak yüzde 9,99'luk vergi oranı dikkate alındığında, kaybın 400 milyon - 1 milyar Euro arasında olması bekleniyor. Bu kaybın daha
yüksek olmasına ise kesin gözüyle bakılıyor. Rum hükümeti, kesinti yapılacak mudilerin hesaplarını kaldırmamaları için kayıplarını önlemek adına ya Kıbrıs bankalarından ya da çıkarılacak doğalgazdan elde edilecek gelirden hisse verilmesini planlıyor.
Yunanistan'da hizmet veren 3 Rum bankasının toplam şube sayısı 350. Bu şubelerde 5 bin kişi çalışıyor. Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Sturnaras, 3 Rum bankasının Yunanistan'daki şubelerinde yer alan mevduat hesaplara kesinti uygulanmayacağı güvencesi verdi. Bunun için yasal düzenleme yapılması için çalışma başlatılması hedefleniyor.

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)