BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİstanbul'da suyun yüzde 80'i kurudu----

İstanbul'da suyun yüzde 80'i kurudu

İstanbul'da suyun yüzde 80'i kurudu
04 Ocak 2021 - 09:16 www.finansgundem.com

Küresel iklim değişikliği her geçen etkisini göstermeye devam ediyor. Yağışsız geçen İstanbul'da barajların doluluk oranı 19.91 seviyesine kadar düştü.

Sonbahar ve kışın ilk aylarının yağışsız geçmesinin ardından İstanbul'da barajlar alarm vermeye başladı. Doluluk oranı bir hayli düşen barajların kuruma noktasına geldiği gözlemlendi. İstanbul'da, İSKİ verilerine göre doluluk oranı ise 19.91 seviyesine indi. İstanbul'da içme su kaynaklarının yüzde 80'lik tarafı boş durumda bulunuyor.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL DAHA DA ARTABİLİR

Su sorunu hakkında konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Elimizde var olan su kaynaklarına yarın bitecekmiş gibi çalışma yapmamız gerekiyor. Kendi çapımızda suyu nasıl tasarruflu kullanırız diye çalışmalara devam etmemiz gerekiyor. Çünkü küresel anlamda bir iklim değişikliğinden bahsediyoruz. Su kıtlığının önümüzdeki yıl daha da artacağından bahsediyoruz. Bizler de bu iklim değişikliğine uyum sağlayarak olumsuz etkileri azaltabiliriz” dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA YAĞIŞLAR GELİYOR

Prof. Dr. Hüseyin Toros, önümüzdeki hafta gelecek olan 2 yeni yağışlı hava dalgasına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Meteorolojik tahminlere baktığımız zaman aslında pazartesi-salı yeni bir sistem geliyor. Onun etkisi olacak. Daha sonra cuma günü yeni bir sistemin geldiğini görüyoruz, bu sistem bazı model sonuçlarına göre gerçekten güzel yağışlar bırakacak gözüküyor. Daha sonraki hafta gerçekten model sonuçlarına göre yağışlar gözüküyor. Ümit ediyorum ki 2021 yılı ocak ayında beklenen yağışı alırız. Beklenen yağışı aldığımız takdirde barajlardaki su seviyesi hızla yükselmeye başlayacak. İstatistiklere baktığımızda İstanbul yağışlarının yüzde 51’i önümüzdeki 7 ay boyunca yağmış oluyor. Ama tabii ki meteorolojik modellerin tahmin tutarlılığı zaman arttıkça yanılma payları yüksek.”

TÜRKİYE'NİN SU FAKİRİ OLMASI BEKLENİYOR

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, katıldığı bir panelde kuraklık konusunda şunları belirtti:

“Şu an su stresinde olan Türkiye, 2030 yılında su sıkıntısı yaşamaya, 2050’den sonra ise su fakiri olmaya aday. Artan nüfus, iklim değişikliği ve azalan su kaynakları nedeniyle kişi başına kullanılabilir yıllık su miktarının bin metreküpün altına inmesi ile Türkiye’nin su fakiri olması bekleniyor. İstanbul’un kronik problemi de su stresidir, yani yüksek nüfus ve aşırı talep. İstanbul’un kendi su kaynaklarına göre nüfusu olsaydı bu sıkıntılar yaşanmazdı. Binaların çatılarından gelen yağmur suları sarnıçlarda depolanıp, yani yağmur suyu hasadı yapılarak değerlendirmeli. Şehir ve çevresinde kullanılabilecek su kaynaklarının küresel iklimden nasıl etkileneceği belirlenerek şehirlerin ideal nüfus ve sanayi kapasitesi hesaplanmalıdır. Böylece su arz ve talep dengesi kurularak kent planlanmalıdır.”

Günün önemli şirket haberleri 04/01/2021

 

Prens Harry ve William'ın araları bozulacak

 

Her yıl aşı olunacak mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)