BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİstanbul Tüccarlar Kulübü'nün "masraf" çalışması----

İstanbul Tüccarlar Kulübü'nün "masraf" çalışması

İstanbul Tüccarlar Kulübü'nün masraf çalışması
14 Kasım 2014 - 12:02 www.finansgundem.com

İstanbul Tüccarlar Kulübünün hazırladığı çalışmaya göre, tüccarlar da sözleşmeden kaynaklanan masrafları geri alabilecekler

İstanbul Tüccarlar Kulübü, tüccarların Genel İşlem Koşulları kapsamında kalan ve sözleşmeden kaynaklanan bazı masrafları geri alabileceklerine ilişkin bir komisyon çalışması düzenliyor.
 
İstanbul Tüccarlar Kulübü, Genel İşlem Şartlarını düzenleyenin karşı tarafında yer alan tacirleri korumak amacıyla 1 Temmuz 2012 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren 6098 sayılı (yeni) Türk Borçlar Kanun’un 20 ila 25. maddeleri çerçevesinde bahsi geçen sözleşmelerle bağlantılı olarak yapılan bazı masrafları geri alabilecekleri, TBK’ nun ilgili düzenlemesi ile tacire bu yönde bir hakkın tanınmış olduğuna ilişkin çalışmalar düzenleyerek tüccarların yanında yer alıyor.
 
Tüketicilerin kredi kullanımı ile alakalı olarak  uygulanan "Haksız Şart" kavramının getirdiği neticelere benzer sonuçların TBK’nun ilgili maddeleri gereğince ticari işletmelere kullandırılan ticari kredi sözleşmelerinde  de uygulanması konusunda Hukuk Komisyonu’nun çalışmalara başladığını bildiren İstanbul Tüccarlar Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Z. İlker Önel de,  “Sözleşme özgürlüğü, sözleşme tarafları arasında güç dengesinin ve sağlıklı bir rekabet ortamının sağlanmasına bağlıdır.  Ancak, bu güç dengesinin mevcut olmadığı durumda, Genel İşlem Şartları düzenleyenin karşı tarafında bulunan tüccarın korunması amacıyla, Yeni Borçlar Kanunu ile getirilen düzenlemeler ile birlikte sözleşme özgürlüğüne tüccarın korunması bakımından müdahale ediliyor. Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan “Basiretli Tacir” kavramı ile tüccarın basiretli olmasından yola çıkılarak, açıklanan şekilde Genel İşlem Şartları’na karşı öngörülü olması ve sonuçlarına katlanması gerektiği neticesine varılmamalıdır. Ancak bu şekilde, sağlıklı bir rekabet ortamının sağlanmış olacağı ve tüccarların, ticari faaliyetlerini güven içerisinde yürütebileceği kanaatindeyiz.” diye konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)