BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİş seyahatleri tarihe mi karışıyor?----

İş seyahatleri tarihe mi karışıyor?

İş seyahatleri tarihe mi karışıyor?
24 Nisan 2023 - 18:15 www.finansgundem.com

Pandemi sonrasında tatil amaçlı seyahatler hızla eski temposuna yaklaşsa da iş seyahatlerinde aynı geri dönüş olmadı. Analistler iş seyahatlerinin bir daha asla eskisi gibi olamayabileceğini söylüyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek miktarda harcamaların ve uzun süreli uçuşların hakim olduğu iş seyahatleri dönemi sonsuza dek sona ermiş olabilir.

CNBC’nin haberine göre araştırma şirketi Morning Consult’ın son araştırması iş seyahatlerinin bir daha asla normale dönemeyebileceğini gösteriyor. Sıkılaşan kurumsal bütçeler ve sanal ortam üzerinden çalışmanın yeni yollarının ortaya çıkması araştırma şirketinin raporuna göre iş seyahatlerini de kalıcı olarak değiştirdi.

Raporda iş seyahatlerinin demografisinin de değiştiğini ortaya koydu. İş seyahati yapanlar artık daha genç ve ekonomi sınıfından uçmaya daha yatkın görünüyor. Yıllık kazançları ise 50 bin doların altında.

Raporda, “Birinci sınıf biletlerin havada uçtuğu aşırı harcamalı iş seyahatleri gibi eski zaman klişeleri artık su tutmuyor” ifadelerine yer verildi.

Rapora göre, farklı bir iş seyahati modeli yavaş ama emin adımlarla yerleşiyor ve endüstri için "yeni bir normal" oluşmaya başladı.

İşletmeler seyahat harcamalarını kısıyor

Tatil amaçlı seyahatler dünya çapında büyümeye devam etse de Morning Consult’ın araştırmasına göre Amerika Birleşik Devletleri’nde iş seyahatleri geçen yıl durgunlaştı. Yaklaşık 4.400 Amerikalı ile yapılan anket, hem ABD içi hem de uluslararası iş gezilerinin 2022'de sadece %1 arttığını gösterdi.

Raporda, pandemi öncesine kıyasla, daha az insanın iş için seyahat ettiği ve seyahat edenlerin bunu daha az sıklıkta yaptığı belirtiliyor.

Ankete katılanların yaklaşık üçte biri, şirketlerinin iş seyahati politikalarını, çoğunlukla iş seyahatlerinin sıklığını azaltarak (% 60) veya seyahatlere daha az çalışan göndererek (% 56) değiştirdiğini söyledi. Katılımcıların yarısından fazlası (%54), şirketlerin seyahat masraflarını da daha yakından incelediğini söyledi.

Morning Consult'a göre, harcamaların en fazla azaltıldığı alanlar arasında şirket gezileri, ticari fuarlar ve çalışanları teşvik etme amaçlı seyahatler yer alıyor.

Ankete katılanlar, bu değişikliklerin maliyetleri düşürmek ve çalışan sağlığını iyileştirmek için yapıldığını ve sanal toplantıların belirli yüz yüze toplantılara olan ihtiyacı ortadan kaldırdığına inandıklarını söyledi.

Anketteki üst düzey iş dünyası liderleri, raporun "geçici olaylara veya koşullara bağlı olmayan bir faktör" olduğunu belirtti ve bu yeni durumun sürdürülebilirliğine işaret etti.

Sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma baskısı

Deloitte tarafından bu ay yayınlanan bir kurumsal seyahat araştırmasına göre, ABD'de ankete katılan yedi şirketten biri ve Avrupa'daki şirketlerin beşte biri sürdürülebilirlik çabaları bağlamında 2023'te kurumsal seyahatlerin azaltmasını bekliyor.

Rapor, seyahat bütçesi gözetimine sahip 334 iş seyahat yöneticisinin katıldığı bir ankete dayanıyor. Üç Amerikan şirketinden birinin ve Avrupalı şirketlerin yaklaşık %40'ının 2030 iklim hedeflerine ulaşmak için çalışanların seyahat harcamalarını %20'den fazla azaltma ihtiyaç duyduğunu belirtti.

"Yeni bir normale doğru ilerlemek" başlıklı raporda, iklim endişelerinin önümüzdeki yıllarda kurumsal seyahat kazanımlarını etkileyeceği belirtiliyor.

Küresel farklılıklar

Morning Consult'ın geçen yıl yayınladığı bir başka rapor, iş seyahatlerinin bazı ülkelerde diğerlerinden daha fazla azaldığını belirtti.

Morning Consult Seyahat ve Konaklama Sektör Analisti Lindsey Roeschke, “Pandemiden önce sık sık iş seyahatine çıkan Fransız, İngiliz ve Alman iş insanlarının en az yarısı, bir daha asla iş seyahati yapmayacaklarını söylüyor. Özellikle Hindistan, Çin ve Brezilya olmak üzere diğer bölgelerse daha fazla umut vadediyor” dedi.

Araştırma firmasının raporuna göre genel olarak, Amerikalı yetişkinlerin %64'ü yeni durumda iş için "doğru miktarda" seyahat ettiklerini söylerken, %29'u daha fazlasını yapabilmeyi dilediklerini ve %7 daha az seyahat etmek istediklerini belirtti.

Seyahatler durgun ancak harcamalar artıyor

Deloitte'un raporuna göre, seyahatler çok fazla artmıyor olabilir, ancak iş seyahatlerine yapılan kurumsal harcamalar hızla artıyor. Rapora göre ABD ve Avrupa'daki kurumsal seyahat harcamalarının geçen yılın neredeyse iki katına çıktı. Deloitte raporunda harcamaların 2024'ün sonlarında veya 2025'in başlarında pandemi öncesi seviyelere ulaşma yolunda olduğu belirtildi.

Raporda “Daha yüksek uçak biletleri ve oda fiyatları, artan maliyetlere en büyük katkıda bulunan unsurlardır. Aynı zamanda alınan yolculuk sayısını caydıran 1 numaralı faktör haline gelmiştir" denildi.

Deloitte raporuna göre, esnek rezervasyonlar ve çalışanların lüks iş seyahatleri arzusu da yüksek maliyetlerin arkasında. Şirketlerse, daha ucuz konaklama (% 59), daha ucuz uçuşlar rezervasyonu (%56) ve daha az seyahat sıklığı (%45) üzerinden para tasarrufu yaptıklarını söylüyor.

Raporda, şirketlerin yaklaşık %70'inin seyahat ihtiyacını stratejik olarak tarttıklarını söylendi. Maliyetler ve karbon emisyonları gibi faktörlerin çalışanların elde tutulması ve gelir üretimi ile dengelendiği belirtildi.

İş seyahatleri için en cazip rotalar

Ancak raporlara göre, iş seyahatinin güçlü geri dönüşünü destekleyenler için birkaç iyimser gelişme de var. Deloitte'a göre, uluslararası iş gezisi harcamalarının 2023'te artması bekleniyor. Bu harcamalar özellikle müşteri çalışmaları için Avrupa'da ve konferanslarda küresel meslektaşlarla network oluşturabilmek için ABD'de yaygınlaşacak gibi gözüküyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre pandemi sonrası esnek çalışma uygulamalarının yükselişiyle birlikte hem iş hem de tatil amaçlı seyahatler anlamına gelen “Bleisure” seyahatler de yükselişe geçti. Morning Consult'a göre, iş amaçlı seyahat edenlerin yaklaşık üçte ikisi, bu yıl da bir konferansa veya seminere katılmayı beklediklerini söyledi. Raporda, çalışanların “Bleisure” seyahatler için genellikle daha fazla ödeme yaptıkları, ancak birçoğunun "yatırıma değer" bulduğu için daha sık ve daha uzun süre seyahat edebildikleri belirtiliyor.

Yerli turist seyahate 19.5 milyar harcadı

 

"İstanbul Finans Merkezi sektördeki istihdamı artıracak"

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)