BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİş dünyasından asgari ücret değerlendirmesi----

İş dünyasından asgari ücret değerlendirmesi

İş dünyasından asgari ücret değerlendirmesi
16 Aralık 2021 - 18:08 www.finansgundem.com

Merakla beklenen asgari ücreti Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. İş dünyası temsilcilerinin mesajlarında 2022 yılı içindeki enflasyona bağlı olarak, asgari ücrette yıl içinde de ayarlama yapılması gerekebileceği vurgusu dikkat çekti.


2022 yılında uygulanacak asgari ücret tutarı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Buna göre, asgari ücret yeni yılda yüzde 50 seviyesinde artış ile 4 bin 253,4 TL olarak belirlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretten gelir ve damga vergilerinin de kaldırıldığını, bu şekilde işverenlere 450 TL'lik fayda sağlanacağını da bildirdi.

Asgari ücrette belirlenen yeni tutara ilişkin açıklamalarda bulunan iş dünyasının temsilcileri, açıklanan rakamın beklentilere cevap verdiğini kaydederken, gelir ve damga vergilerinin kaldırılmasının da memnuniyet verici olduğunu vurguladı.

İş dünyası temsilcilerinin mesajlarında 2022 yılı içindeki enflasyona bağlı olarak, asgari ücrette yıl içinde de ayarlama yapılması gerekebileceği vurgusu dikkat çekti.

DEİK: 'ARTIŞ ORANI DOĞRU BİR KARAR'

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak da, 2022 yılı için belirlenen asgari ücret ile ilgili bir değerlendirme yaptı.

Olpak, asgari ücreti, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ortamın şartlarıyla değerlendirmenin gerekliliğine işaret ederek, "Küresel ölçekte yaşanan tedarik zincirlerindeki bozulma ile gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlar, elbette Türkiye’de de enflasyonun artmasında pay sahibi oldu. Yıllık enflasyon şu anda yüzde 20 bandında. Bundan en çok zarar gören kesimin ücretli çalışanlar ve ücretli çalışanlar arasında da asgari ücretle çalışanlarımız olduğunu görüyoruz. Bu kesimin, özellikle de çift haneli büyüme göstermesini beklediğimiz 2021 yılında sadece enflasyon kadar zam alması ve büyümeden pay almaması elbette kabul edilemezdi" dedi.

Cumhurbaşkanı tarafından yüzde 50.4 artışla 4 bin 250 TL olarak açıklanan asgari ücretin enflasyonun ciddi miktarda üzerinde bir ücret artışına gidildiğini gösterdiğini kaydeden Olpak,
"Asgari ücretle çalışan emekçilerimizin ekonomik açıdan rahatlaması adına, bu artış oranını son derece doğru ve önemli bir karar olarak değerlendiriyoruz. Asgari ücrete yüzde 50 gibi büyük bir ücret artışı yapılırken, bir yandan da asgari ücretten alınan gelir vergisi ve damga vergisinin kaldırılması da aslında asgari ücret alan çalışanlarımıza verilen değerin bir göstergesi olup, bu yolla işverenin yükünü de önemli ölçüde azaltmıştır. Gelinen aşamada hem işçi refahının arttığını, hem de işverenlerimizin bu maliyet artışından etkilenmeyeceğini görmek bizi oldukça memnun etti" diye konuştu.

İTO: 'AÇIKLANAN RAKAM BEKLENTİLERE CEVAP VERDİ'

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücret artışına ilişkin "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı rakam, beklentilere cevap vermiştir" ifadelerini kullandı.

Avdagiç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 2022 yılı asgari ücret zammına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı rakamın beklentilere cevap verdiğini belirten Avdagiç, çalışan kesimin enflasyona ezdirilmemesinin ve emeğinin korunmasının üretim ve sosyal barışın temel ilkesi olduğunu vurguladı.

Asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisinin kaldırıldığını hatırlatan Avdagiç, şunları kaydetti: "Hükümetimiz asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırarak, hem işçi hem işveren kesimine destek verdi. Bu süreçte İstanbul Ticaret Odası olarak gündeme getirdiğimiz asgari ücretin üzerindeki yüklerin kaldırılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Asgari ücrete uygulanacak gelir vergisi ve damga vergisi muafiyetinin tüm ücretlere uygulanması, ayrıca SGK üst limitinin asgari ücrete değil, TÜFE'ye bağlı olarak artırılması, tüm ücretlileri ve kayıt içi çalışan şirketleri koruyacak uygulamalar olacaktır."

MÜSİAD: 'VERGİLERİN KALDIRILMASI İŞ DÜNYASINI MEMNUN ETTİ'

2022 yılı asgari ücret zammına ilişkin değerlendirmelerde bulunan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı da, çalışanların alın terinin enflasyona ezdirilmemesi için asgari ücret tekliflerinin en az 4 bin TL olduğunu hatırlattı.

Asmalı, "Bu bağlamda 2022 yılı için önceki yıla göre yaklaşık yüzde 50 oranında bir artışla net 4 bin 250 TL olarak belirlenen asgari ücretin, hem işverenlerimiz hem de çalışanlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Özellikle altını çizmek isteriz ki, çalışanlarımızın hem cari dönemde hem de geleceğe yönelik alım gücünün korunması için, fiyatlar genel düzeyindeki yüksek oranlı artışların önüne geçilmesi önceliğimiz olmalıdır" dedi.

Damga Vergisi ve Gelir Vergisi'nin kaldırılmasının iş dünyası açısından memnuniyet verici olduğunu söyleyen Asmalı, "Yeni asgari ücretteki artış oranının geçtiğimiz seneye göre getireceği ilave maliyetin azaltılması hususunda, Damga Vergisi ve Gelir Vergisini kaldırarak işverenin yükünü 450 TL azaltılması, iş dünyası temsilcileri olarak bizleri oldukça memnun etmiştir" diye konuştu.

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, mevcut uygulamada işkolu ya da sektör ayırt etmeksizin bütün asgari ücretli çalışanlar için standart bir ücretin belirlendiğini ve imalata yönelik stratejik öneme sahip sektörlerle diğer sektörler arasında bir fark gözetilmediğini de vurgulayarak, "MÜSİAD olarak görüşümüz; sanayi sektörü kapsamında asgari ücretli çalışanlar için ilave bir pozitif ayrıcalık sağlanmasının, imalata yönelik istihdamımızın ve üretim kapasitemizin artırılması adına önemli bir adım olacağı yönündedir" görüşünü paylaştı.

TÜRKONFED: 'YIL İÇİNDE AYARLAMA GEREKEBİLİR'

Asgari ücrete dair değerlendirmelerde bulunan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) da, asgari ücrette çalışan, işveren ve devlet sacayağında herkese önemli sorumlulukların düştüğünü bildirdi.

Yapılan açıklamada, "Tüm bireylerin onurlu yaşam hakkının korunması için asgari ücrette enflasyonun üzerinde bir artış yapılması gerektiğini uzun süredir savunuyoruz ve her platformda açık bir şekilde anlatıyoruz. Yüzde 50’lik bir artışla Asgari Geçim İndirimi de dahil olmak üzere 4.250 TL olarak açıklanan asgari ücret, aslında gerçek enflasyon ile halkın enflasyonunun birbirini tutmadığını da göstermiştir. Diğer taraftan 2022 yılı içinde enflasyonun ne olacağını, hayat şartlarının nasıl değişeceğini kestirmemiz mümkün değildir. Bu nedenle asgari ücrette yıl içinde de ayarlama yapılması gerekebilecektir" ifadeleri yer aldı.

Asgari ücretin yüzde 40’ının vergilere gittiği vurgulanırken, "Her ne kadar bugün açıklandığı üzere gelir ve damga vergisi alınmayacak olsa da hala asgari ücretin üzerindeki vergi yükü yüksektir. Bu vergilerin de kaldırılması direkt olarak çalışana yansıyacaktır. Bu konuda devletin gerekli fedakarlığı yapması gerektiğine inanıyor ve kolaylaştırıcı bir tutum alması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca yaşam şartlarının bölgelere göre farklılık gösterdiği göz önünde bulundurularak, bölgesel asgari ücret uygulaması da masaya yatırılabilir. Tüm bunların yanı sıra enflasyon ve kur bu hızda artmaya devam ederse yüzde 50’lik asgari ücret artışı da süreç içinde eriyecektir. Bu nedenle öncelikli ana odağımızın enflasyon ve kurda oynaklığın azaltılması, yani öngörülebilir olması sağlanmalıdır" denildi.

TOBB: ÜRETİM GÜCÜNÜN KORUNMASI İÇİN İLAVE TEDBİR ALINMASINI BEKLİYORUZ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ülkenin üretim gücünün korunması için ilave tedbirlerin alınmasını beklediklerini bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, Twitter hesabından, bugün açıklanan asgari ücrete ilişkin paylaşım yaptı.

Asgari ücretin hayırlı olması temennisinde bulunan Hisarcıklıoğlu, "4 bin 253 lira net asgari ücret hayırlı olsun. Taleplerimiz arasında yer alan tüm çalışanların ücretlerinden asgari ücrete tekabül eden kısmının gelir ve damga vergisinden muaf tutulması olumlu olmuştur. Ülkemizin üretim gücünün korunması için ilave tedbirlerin alınmasını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

TİSK: DENGELİ BİR ÜCRET OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, yeni asgari ücretle ilgili, "Bugün mutabık kalınan ücretin dengeli bir ücret olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Akkol, yazılı açıklamasında, TİSK olarak bugüne kadar Türkiye için faydalı olan her kararın arkasında durduklarını belirterek, bugün de bu yaklaşımla hareket ederek, yeni asgari ücrete imza attıklarını vurguladı.

TİSK camiasının salgında istihdamını koruduğunu, büyüdüğünü, kısa çalışma döneminde dahi çalışanlarına tam ücret ödediğini belirten Akkol, şunları kaydetti:

"Asgari ücret sürecinde de tüm paydaşlarımızın faydası için azami gayret gösterdik. 'Ne olursa olsun çalışma arkadaşlarımızı enflasyona karşı koruyacağız.' dedik. 'Çalışanlar lehine, vergi veya teşvik düzenlemesi ile devletimizin çalışanın yükünün bir kısmını hafifletmesi önemli.' dedik. 'Son 20 yılda sadece 4 kere olan, işçilerimizin, devletimizin ve işverenlerimizin mutabık kalarak üçlü imza atmasını, bu sene hayata geçirmek istiyoruz' dedik. 'Ülkemizin buna ihtiyacı var' dedik. Dördüncü ve son olarak, 'küresel boyutta yaşanan gelişmelerle birlikte yüzde 60'lara varan üretici enflasyonuyla tedarik sıkıntılarıyla mücadele etmeye çalışan işletmelerimizi, sanayicimizi, ihracatçımızı, esnafımızı, girişimcimizi teşviklerle desteklememiz lazım.' dedik. Bu temel sebeplerle geçmiş yıllardan daha meşakkatli bir komisyon süreci yaşandı. Bu zorlu süreçte, çalışma arkadaşlarımızın yüzünü güldürecek, işverenlerimizi yeni yatırımlar, ilave istihdamlar için zorlamayacak, dengeli bir asgari ücret için gece gündüz demeden çalıştık. Nasıl olmayacağına değil, nasıl çözüm üretebileceğimize odaklandık. Eylül ayından bu yana bu dört prensibi savunduk. Süreç boyunca sürdürülen pozitif iklimden de memnuniyet duyuyoruz."

TİM: HEM İŞVERENLERİ HEM DE ÇALIŞANLARI MEMNUN EDECEK BİR KARAR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, asgari ücret artışına ilişkin, "Yoğun ve titiz bir çalışma sonucunda hem işverenleri hem de çalışanları memnun edecek bir karar olduğunu düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Gülle, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan asgari ücretin, işverenlere ve çalışanlara hayırlısı olmasını diledi.

Yoğun ve titiz bir çalışma sonucunda hem işverenleri hem de çalışanları memnun edecek bir karar olduğunu düşündüklerini aktaran Gülle, şunları kaydetti:

"Asgari ücrete yapılan yüzde 50'lik zammın çalışanlarımızın enflasyon karşısındaki kayıplarını nispeten telafi edeceğine inanıyoruz. Aynı zamanda asgari ücretten alınan Gelir Vergisi ile Damga Vergisi'nin kaldırılması da işveren üzerindeki maliyet yükünü rahatlatacaktır. İşveren olmazsa çalışan, çalışan olmazsa da işveren olmaz. Alınan kararla birlikte iki paydaşın da çıkarları gözetilmiştir. İş dünyamıza ve çalışanlarımıza tekrardan hayırlı olmasını dileriz."

ATO: GELİR VE DAMGA VERGİSİ ALINMAMASI DOĞRU VE YERİNDE BİR KARAR

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, asgari ücret üzerinden gelir ve damga vergisi alınmaması yönündeki kararın doğru ve yerinde olduğunu ifade etti.

Baran, yaptığı yazılı açıklamada, dünyanın yeni tip koronavirüs salgınıyla birlikte farklı bir yöne evrildiğini ve tahminlerin dışında gelişmeler yaşandığını belirtti.

ATO Başkanı Baran, ham madde fiyatlarındaki artış, tedarik zincirlerindeki bozulma ve kurlardaki dengesizliğin fiyat artışlarını gündeme getirdiğini ve gözlerin asgari ücretteki artışa çevrildiğini ifade etti.

Asgari ücretin belirlenmesinde çalışanların refahının korunmasının ve iş verenlerin işlerini sürdürebilmelerinin esas olduğunu vurgulayan Baran, şunları kaydetti:

"İşçi olmadan işveren, işveren olmadan da işçiden söz etmek mümkün değildir. Hükümet, asgari ücreti gelir ve damga vergisi dışında bırakarak, yükü işçi ve işverenle birlikte üstlendiğini gösterdi. Oda olarak daha önce yaptığımız açıklamalarda da ifade ettiğimiz gibi asgari ücretin vergi dışında tutulması çok önemli bir gelişmedir. Asgari ücrete uygulanacak bu muafiyetin tüm ücretlere uygulanması kayıtlı çalışmayı koruyacağı gibi işletmelerin devamlılığına da katkı sağlayacak ve hakkaniyetli bir vergileme oluşturacaktır."

"Asgari ücretten gelir ve damga vergisinin kaldırılması kararı doğru ve yerinde." değerlendirmesinde bulunan Baran, "Uzun yıllardan bu yana konuşulan bu konuda irade ortaya koyan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ve tüm kabine üyelerine teşekkür ederiz." ifadesini kullandı.

Asgari ücret için Meclis'te kanuni düzenleme yapılacak

 

Kılıçdaroğlu'ndan asgari ücretle ilgili ilk yorum

 

Asgari ücret rakamı açıklandı... Net: 4250 TL

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan Talip16 Aralık 2021 22:19

    Asgarü ücret 5000₺ olsa ne olacak? Şubat-Mart aylarında % 30 resmi enflasyonu göreceğiz. Yapılan zammı 3-4 ayda silecek. Enflasyonu engellemek adına ne yapıyorlar!