BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinIrak'taki deprem Türkiye'yi etkiler mi----

Irak'taki deprem Türkiye'yi etkiler mi

Irak'taki deprem Türkiye'yi etkiler mi
14 Kasım 2017 - 06:23 www.finansgundem.com

Irak-İran sınırında meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremin ardından kamuoyunda "Türkiye'yi etkiler mi" sorusu gündeme geldi. Deprem uzmanları konuyla ilgili görüşlerini paylaştı

İran ve Irak’ı etkileyen deprem, Türkiye’de Hakkâri ile Van’ın bazı ilçelerinde de hissedilirken, kamuoyunda "Türkiye'deki fayları etkiler mi" sorusu gündeme geldi. Uzmanlar 7.3’lük sarsıntının olası etkileriyle ilgili çarpıcı yorumlar yaptı. 

DAHA TEHLİKELİ HALE GETİRDİ

Prof. Celal Şengör (İTÜ Avrasya Yer bilimleri Enstitüsü): “İran-Irak sınırında yaşanan deprem sanki bizi ilgilendirmiyormuş gibi bir duruma asla kapılmamalıyız. Aksine beklenen büyük İstanbul depremini daha da tehlikeli hale getirdi. Birebir bizimle ilişkili bir gelişme söz konusu. Bu son depremle ‘Arap Levhası’ dediğimiz hat 5 ila 6 metre yukarıya doğru kırılmış oldu. Yani Kuzey Anadolu ve Yumurtalık fay hatlarına ciddi birer yük bindi. Bu durum da İstanbul ve Erzincan – Karlıova bölgelerinde yaşanacak bir depreme bir adım daha yaklaşmış olmamız demek. Elbette önce hangisi kırılacak ve ne zaman olacak bu sorunun cevabını bilmek imkânsız. Fakat hesaplarımız, 2000’den sonraki 50 yıl içinde, yüzde 67 olasılıkla 7’den büyük bir depremin olacağı yönünde. Bunun dışındaki her tahmin bilimden uzak ve hatalıdır.”

İSTANBUL’A ETKİSİ YOK

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy (İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi): “Bu depremde oluşan etki esas olarak Tuzhurmatu ve Kerkük’e yakın olduğu halde çok yıkıcı olmadı. Dağlık bölgede yıkıcıdır çünkü çıkan enerji, fay düzleminin üzerindeki taban bölgedeki dağlık yeri yıkmıştır. Artçılar da bu fay düzleminde yani İran’da olacaktır. Bu depremin İstanbul’a etkisi yok. Bundan sonra artçılar aşağı inebilir. Hakkâri’den Yüksekova’ya doğru uzanan fayların deprem etkileri vardır. İstanbul’da kırılmayan tek fay hattı Kumburgaz’dır ve İran’da gerçekleşen bu depremin o hatta etkisi yoktur.”

TÜRKİYE'DEN UZAKTA

Okan Tüysüz İTÜ Öğretim Üyesi: "Deprem yüzeye yakın meydana geldi ve bu nedenle yıkım yüksek olabilecek. Deprem Türkiye’deki illerde de yakından hissedildi. Merkez üssü Türkiye’ye uzak ve Türkiye’deki fay hatlarını etkilemeyecek."

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ak_saçlı_5214 Kasım 2017 10:30

    Biri anya diyor biri konya diyor. Kendileri de bildiklerine değil ya sallıyorlar. Eğer bilimsel konuşsalar üçünün de söylediği aynı sonuca çıkardı.