BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemIrak pazarı için Türkiye'ye büyük tehdit----

Irak pazarı için Türkiye'ye büyük tehdit

Irak pazarı için Türkiye'ye büyük tehdit
31 Temmuz 2013 - 16:41 www.finansgundem.com

Almanya'dan sonra Türkiye'nin en büyük pazarı haline gelen Irak'ın kuzeyinde ciddi bir rakibimiz oldu...

İran’ın para biriminin önemli ölçüde değer kaybetmesi üzerine bu ülkenin ürünlerinin Kuzey Irak’taki Kürt Yönetimi bölgesinde Türk ürünlerine karşı önemli bir rekabet gücü kazandığına dikkat çekiliyor.
“Kuzey Irak’taki İran - Türkiye ticari rekabeti kızışıyor” diyen Peyamner Haber Ajansı, İran para biriminin önemli değer kaybının İran ürünlerini çekici hale getirdiği belirtilen haberde Kürt Bölgesel Yönetimi Ticaret Bakanlığı’nın İthalat-İhraçat Genel Müdürü İsmail Muhammed’e dayanarak halen 5.5 milyar dolar düzeyinde seyreden İran ile Kürt bölgesi arasındaki ikili ticaret hacminin bu yılın sonu itibariyle bir kat artmasının beklendiği kaydedildi.
400 İRAN, 500 TÜRK ŞİRKETİ VAR
Bu arada, İran’ın Erbil Başkonsolosu Sayid Azim Hussaini de, halen 400 Iran şirketinin Kuzey Irak’ta faaliyet gösterdiğini belirterek bu sayının artırılması için her şeyin yapılacağını söyledi.
Türkiye ile İran arasındaki rekabeti değerlendirirken bu rekabetin “mallar” ile sınırlı kaldığını, iki ülke arasında böyle bir rekabett bulunmadığını ifade eden Başkonsolos, “Bazen aynı ülkenin farklı şirketleri birbiriyle yarışıyor. Bu normal” dedi.
Buna karşın, Selahaddin Üniversitesi öğretim üyelerinden Eyüp Smaky ise İran’ın Kürt pazarına hakim olmak istediğini savunurken “İran, Kürt bölgesi ve Irak siyaseti üzerinde söz sahibi olmak amacıyla Kürt bölgesini, hatta tüm Irak’ı kontrol altına almak istiyor” dedi.
Peyamner'in haberinde 2009 yılında 485 olan Kuzey Irak’taki Kürt bölgesinde faaliyet gösteren Türk şirketi sayısının halen bin 500’e ulaştığına, bu sayının Türkiye ile Kürt bölgesi arasındaki “yakın enerji bağları”nın sayesinde arttığına dikkat çekildi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)