BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa'Irak, Almanya'nın yerini alacak'----

'Irak, Almanya'nın yerini alacak'

'Irak, Almanya'nın yerini alacak'
28 Şubat 2013 - 22:47 www.finansgundem.com

Merkez Bankası Başkanı Başçı, "Irak, 2013'te Almanya'nın yerini alarak bir numaralı ihracat pazarımız olacak" dedi

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, CNBC'ye özel bir röportaj verdi. 
Başçı, bu yıl Irak'ın Almanya'nın yerini alarak Türkiye'nin bir numaralı ihracat pazarı olacağını söyledi. 
Başçı, "Avrupa kriz öncesi Türkiye'nin ihracatının yüzde 60'ına denk gelen bir pazardı, şimdi ise bu oran yüzde 40'a indi. Türkiye ticaret ortaklarında çeşitlendirmeye giderken Irak'a olan ihracatı yüzde 30 arttı. İkinci büyük ihracat pazarımız İtalya'nın yerini artık Irak aldı. Irak, 2013'te Almanya'nın yerini alarak bir numaralı ihracat pazarımız olacak" dedi. 
TL'de aşırı değerlenme değil, aşırı oynaklıktan rahatsızlık duyduklarını belirten Başçı sözlerini şöyle sürdürdü: "Krizde Avrupa ve ABD'de krediler yavaşlarken Türkiye'de 2010'da kredi büyümesi yüzde 35-40'lardaydı. Güçlü iç talep, zayıf dış taleple birleşince cari açığımız arttı. TL'de değerlenme de iç talebi artırıyor. TL'nin değerinde artış kadar düşüş de hassasiyet gerektiriyor. Liranın değerini piyasa belirlesin ama aşırı oynaklık olmasın istiyoruz. İç-dış talep dengelenmesi yönünde adım atıyoruz. Düşük faiz ortamında makro ihtiyati politikalarla kredilerde büyüme ve TL'de oynaklığı dizginlemeyi hedefledik. Politikalarımız işe yaradı, sonuç vermeye başladı." 
Başçı, gaz-fren tartışmasına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı: "Türkiye'de büyümenin önündeki en büyük engel yüksek ve oynak enflasyon. Enflasyonu tek hanelere indirdik ve oynaklığı düşürdük. Mali istikrarda 1994 ve 2001'de politika hataları ekonomik büyümede oynaklığı beraberinde getirdi. Şimdi ise aynı risk uluslararası sermaye akışlarından kaynaklanıyor. Biz mali disiplin ile bu sermaye akışlarındaki iniş-çıkışların yan etkilerini azaltmaya çalışıyoruz."
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)