BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakİnşaat sektörü frene bastı! Yapı ruhsatında şok düşüş----

İnşaat sektörü frene bastı! Yapı ruhsatında şok düşüş

İnşaat sektörü frene bastı! Yapı ruhsatında şok düşüş
11 Şubat 2024 - 11:20 www.finansgundem.com

Daire bazında verilen yapı ruhsat sayısı 1.4 milyon adetlerden 520 bine kadar geriledi



Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en büyük barınma krizini yaşarken, veriler sektör oyuncularının bir ayağının da frende olduğunu gösteriyor. Ruhsat sayılarındaki azalma endişeleri artırıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de daire bazında alınan ruhsat sayısı 2021’de 725 bin 294 adetken, 2022’de 695 bin 804’e geriledi. Söz konusu rakam TÜİK’in Kasım 2023 verilerine göre geçen yılın ilk 9 ayında 520 bin 209’da kaldı. Daire bazında alınan ruhsat sayısı 2017’de ise 1 milyon 405 bin 447 adet ile 2002’den bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü. Rakamın pandemi döneminin de altında kalması konut üretimindeki sıkıntının boyutlarını da gösteriyor.

Sektörde dengeler alt üst oldu

Sözcü'de Hülya Keskin Oruçoğlu imzasıyla yer alan haberde Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, yapı ruhsatlarındaki şok düşüşü değerlendirdi. Özcan, geçen yıl ülke genelindeki konut satışının 1.2 milyon adet olduğunu, söz konusu rakamın neredeyse dörtte üçünü de ikinci el konutların oluşturduğunu anımsatarak, “İnsanlar ekonominin geldiği nokta sebebiyle yeni konut alamadı. Sektörde ise büyük ölçekli firmalar bile birkaç yıl öncesinden frene bastı, bazı isimler sektörden çekildi. Daire bazında alınan yapı ruhsatları 1.4 milyonları bulurken, 2023’te bu rakam 600 binlerde kalması bekleniyor. Üretim azlığı da konut fiyalarının ve kiraların geldiği noktayı etkiledi” dedi.“Türkiye’de konut üretimi talep bazında olması gereken noktada değil” ifadelerini kullanan Özcan, “Bu durum önümüzdeki iki, üç yıl içerisinde barınma krizinin ileri boyutlara varacağına işaret ediyor. Ekonominin geldiği nokta ve firmaların yeni projelere yönelik tutumu, dengeleri alt üst etti” dedi.

"3 yıl içinde 550 bin konut ihtiyacı olacak"

GAPAS Başkanı İsmail Özcan, geçtiğimiz yıllarda ülke genelindeki konut satışlarının genellikle yüzde 55’inin ikinci el, yüzde 45’inin yeni konutlardan oluştuğunu ancak artık bu tablonun değiştiğini söyledi. İsmail Özcan, “İnsanlar artık yeni konut alamıyor. Ülke nüfusu da artıyor. Üretim olmayınca konut talebinin bir kısmı ikinci ele kayıyor. Konut ihtiyaç oranı da göz önüne alındığında 3 yıl için 500-550 bin konut ihtiyacı olacak. Bu açık da ne yazık ki ülke genelinde barınma sorunu tetikleyecek” ifadelerini kullandı.

‘Çelik yapı sistemleri cesaretlendirilmeli’

Türkiye’de konut üretiminin hızlandırılması gerektiğine dikkat çeken İsmail Özcan, “Ne yazık ki ülke genelinde bir çürük yapı stoku var. Bu stokun yenilenmesi şart. Bu süreçte insanlar da yeni yerlere taşınacak ve taşındıkları yerlerde bir kaç yıl kalmak zorundalar. Bunun için hızlı üretim gerekli. Betonarme sistemlerin inşası uzun sürüyor. Sektör artık alternatif üretimlere geçmek zorunda. Bu kapsamda apartmanlar da dahil olmak üzere çelik yapı sistemlerine geçişi cesaretlendirecek bir takım adımlar atılmalı” diye konuştu.

İnşaat malzemesi sanayi üretimi yüzde 8.4 arttı

 

İnşaat sektöründen ara eleman sorununa kalıcı çözüm talebi

 

Stoklardaki inşaat demiri için düzenleme

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.11 Şubat 2024 22:02

    DÜŞÜK GELİRLİLERİN SATIN ALABİLECEĞİ KONUTLARDAN ZATEN ÜRETİLMİYOR BELEDİYELERİN SOSYAL KONUT YAPIP DÜŞÜK GELİRLİLERE SATABİLMELERİ VE KİRAYA VEREBİLMELERİ ŞARTI İLE BELEDİYELERİN GELİRLERİ ARTTIRILMASI İÇİN EN AZINDAN MTV'LERİNİN TAMAMI TRAFİK CEZALARI TAŞIT ALIM VERGİLERİNİN DE %50 Sİ BELEDİYELERE DEVREDİLMELİDİR ŞEHİR İÇİ YOLLAR YAĞMURLARDAN BOZULUYOR KAZILIYOR BELEDİYELERİN GELİRLERİ DÜŞÜK OLDUĞUNDAN AYLARCA TAMİR EDEMİYOR MEVCUT ŞARTLARDA BANA BELEDİYE BAŞKANI OL DESELER KABUL ETMEM METROLAR DA DÜNYA BANKASINA DÖVİZ CİNSİ BORÇLANARAK YAPILIYOR BELEDİYELERİMİZİN DAHA FAZLA PARASI/GELİRİ OLSA KENDİ PARAMIZ TL İLE METROLAR YAPILSA DAHA İYİ DEĞİL Mİ?