BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasaİngiltere'nin Türkiye medya partneri GMG----

İngiltere'nin Türkiye medya partneri GMG

İngiltere'nin Türkiye medya partneri GMG
15 Şubat 2016 - 14:28 www.finansgundem.com

Birleşik Krallık Başkonsolosluğu 18-19 Şubat’ta büyük bir firansal konferans düzenliyor. Başkonsolos Turner, Borsa Gündem ve Finans Gündem’e konuştu

İngiltere’nin (Birleşik Krallık) İstanbul Başkonslosluğu, iki ülke arasındaki finansal işbirliğini derinleştirecek, Türkiye’ye yeni vizyon açacak büyük bir konferansa imza atıyor. Türkiye’de medya partneri olarak Borsagundem.com ve Finansgundem.com’u seçen Birleşik Krallık tarafından 18-19 Şubat 2016 tarihlerinde İstanbul Raffles Hotel’de (Zorlu Center) organize edilecek zirvede,  finansal hizmetlerde Türkiye için bölgesel liderlik fırsatları da tartışılacak. Önemli etkinliğe Birleşik Krallık ve Türkiye’den önemli isimler katılacak.
 
EKONOMİK BÜYÜMEYE KATKI


Türkiye Sermaye Piyasalarının gelişimini hızlandırmak ve Katılım Bankacılığı, Sigorta, Emeklilik ile Varlık Yönetimi sektörlerine odaklanarak Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkıda bulunmak için gerekli adımları tanımlamayı amaçlayan “Finansal Hizmetlerde Türkiye-Birleşik Krallık İşbirliği” projesi kapsamında gerçekleştirilecek konferanslar ile Türkiye’nin sermaye piyasalarındaki geleceğine yönelik potansiyelini açığa çıkarmaya yönelik öneriler tartışılacak.

İNGİLİZ YATIRIMCILARIN TÜRKİYE İLGİSİ 

Konuyla ilgili olarak medya partnerleri Borsagundem.com ve Finansgundem.com’a konuşan Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner, Katılım Bankacılığı konusunda İngiltere ve Türkiye arasında işbirliği yaratacak fırsatlar olduğunu belirterek, İngiliz yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisine dikkat çekti. Türk ekonomisinin büyüdükçe finansal işbirliğinin büyüyeceğini ifade eden Leigh Turner, Türk şirketlerinin de İngiltere’de yaptığı yatırımlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girişine Londra’nın sıcak bakışını ve desteğini hatırlatan Başkonsolos, “Türkiye’nin Gümrük Birliği nimetlerinde yararlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN FİNANSAL POTANSİYELİ AÇIĞA ÇIKIYOR
 
Birleşik Krallık Hükümeti tarafından yürütülen  “Finansal Hizmetlerde Türkiye-Birleşik Krallık İşbirliği” projesi kapsamında, PwC (PricewaterhouseCoopers) katkılarıyla hazırlanan “Türkiye Sermaye Piyasalarının Geleceği: Potansiyeli Açığa Çıkarmak” isimli rapor Birleşik Krallık Büyükelçisi Richard Moore’un evsahipliğinde kamu kuruluşlarına, sivil toplum örgütlerine ve iş dünyasına tanıtıldı.
 
Birleşik Krallık Büyükelçiliği rezidansında, Büyükelçi Richard Moore evsahipliğinde 2 Şubat 2016 Salı günü düzenlenen bir etkinlikle “Finansal Hizmetlerde Türkiye-Birleşik Krallık İşbirliği” projesi kapsamında, PwC katkılarıyla hazırlanan “Türkiye Sermaye Piyasalarının Geleceği: Potansiyeli Açığa Çıkarmak” isimli raporla ilgili paylaşımda bulunuldu.
Türkiye sermaye piyasalarının gelişimini hızlandırmak ve Katılım Bankacılığı, Sigorta, Emeklilik ile Varlık Yönetimi sektörlerine odaklanarak Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkıda bulunmak için gerekli adımları tanımlamayı amaçlayan “Finansal Hizmetlerde Türkiye-Birleşik Krallık İşbirliği” projesi kapsamında hazırlanan rapor ile Türkiye’nin sermaye piyasalarındaki geleceğine yönelik potansiyelini açığa çıkaracak öneriler sıralandı.
Birleşik Krallık Büyükelçisi Richard Moore, Türkiye’de sermaye piyasasının potansiyelini açığa çıkarmanın tek bir reçete ile mümkün olmadığını, rapor kapsamındaki önerilere ilişkin atılacak adımların bir bütün olarak uygulanmasının önemli olduğunu vurguladı. Büyükelçi Moore, “Türkiye’nin İstanbul’u bir finans merkezi haline getirme arzusundan hareketle son yıllarda finansal hizmetler alanında güçlü bir diyalog geliştirdiğimize inanıyoruz. Projemizin bu diyaloğu daha da ileriye taşımak için güzel bir başlangıç olmasını umuyoruz. Önümüzdeki yıllarda bunu başka proje ve işbirliklerinin takip etmesi en büyük arzumuz. Biz, AB üyelik sürecindeki güçlü bir G20 ülkesi olan Türkiye’nin ekonomik gelişiminin ve kalkınmasının sadece Türkiye’ye değil, gelişmiş ve gelişmekte olan diğer ülkelere de önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu kalkınmayı daha da ileriye taşıma arzusunu içtenlikle paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Birleşik Krallık Finansal Hizmetler, Ticaret ve Yatırım Kurulu (FSTIB - Financial Services Trade and Investment Board) tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında Türkiye öncelikli pazarlardan biri olarak belirlendi.

Demografik yapısı ve coğrafi konumu gibi sebepler başta olmak üzere, kayda değer bir büyüme potansiyeline sahip olan Türkiye’nin ekonomik bileşenlerine bakıldığında gelişime açık bir tablo ortaya koyduğu gözlenen raporda, hisse senedi piyasaları ve borçlanma araçlarından alternatif yatırım araçlarına, faizsiz finanstan türev piyasalara kadar çeşitlenen bir yelpaze incelendi. Rapora göre, Türk sermaye piyasalarının, büyüme potansiyelini açık bir şekilde ortaya koyan sektörlerden biri olduğu anlaşıldı.

Raporun sunumu sırasında dünya ekonomik büyüklüğünün %1’ine sahip Türkiye’nin, portföy yatırımı anlamında küresel fonların yalnızca %0.1’ini çekebildiğini belirten Birleşik Krallık Büyükelçisi Richard Moore, Türkiye’nin aslında ne kadar ciddi bir potansiyele sahip olduğunun açıkça görüldüğünü vurguladı.

Türkiye’de sermaye piyasalarının potansiyelini açığa çıkarmak adına PwC’nin katkılarıyla hazırlanan raporda ortaya koyulan politika önerileri, Türkiye ve Birleşik Krallık’ta özel sektör ve kamu temsilcileri ile gerçekleştirilen görüşmeler sonucu elde edilen bulgular ışığında hazırlandı. Ekonomik istikrar ve sürdürülebilirliğin sermaye piyasalarının gelişimi açısından bir ön koşul olarak ele alındığı raporda, sermaye piyasalarında talep ve arz ayrımında politika önerileri sunuluyor.

Sermaye piyasalarında karar mekanizması ve “İstanbul Finans Merkezi” projesine ilişkin alınması önerilen aksiyonların da politika önerilerinin başarısını artıracak yapıtaşları olduğu anlatılan raporda bulunan önerilerin büyük kısmı hali hazırdaki kamu plan, program ve stratejileri ile paralellik içeriyor.
 
SERMAYE PİYASALARININ GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK POLİTİKA ÖNERİLERİ

Ön plana çıkan başlıklar:
Türkiye’de ithalata bağlılığın yüksek olması nedeniyle cari açık önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Bunun önemli nedenlerinden biri de tasarrufların düşük olmasıdır. 
Emeklilik yatırım fonu portföylerinin daha fazla oranda sermaye piyasası araçlarına yönlendirilmesi önerilmektedir.   

Finansal açıdan eğitim ve insan kaynağına yatırım yapılması önemlidir. Vergi teşviklerinin – tek başına- sermaye piyasalarını geliştirmeye katkısı sınırlıdır fakat sektörün potansiyelini açığa çıkarabilme gücüne sahiptir. 

Kamu fonlarının bir kısmının sermaye piyasalarına yönlendirilmesi bir diğer önemli noktadır. İşsizlik sigortası fonu, SGK, DASK, Yatırımcı Tazmin Merkezi gibi kamu fonlarının büyüklüğü önemli boyutlara ulaşmış durumdadır. 

Danışmanlık firması PwC’nin katkıları ile hazırlanan “Türkiye Sermaye Piyasalarının Geleceği: Potansiyeli Açığa Çıkarmak” isimli raporda en dikkat çekici konulardan biri de  “Katılım Bankacılığı ve Faizsiz Finansmanın Geliştirilmesi” oldu.

Faizsiz finans konusunda çalışmalar yürüten IBA (Institute of Business Administration – İşletmecilik Enstitüsü) verilerine göre, Türkiye faizsiz Finans ülke endeksine göre dünyada 12. sırada yer alırken, IFSB (İslami Finans Hizmetleri Kurulu) verilerine göre de küresel katılım bankacılığı içerisindeki payı %3.2 seviyelerindedir. “Türkiye Sermaye Piyasalarının Geleceği: Potansiyeli Açığa Çıkarmak” raporunda, özellikle 62. Hükümet döneminde katılım bankacılığı ve faizsiz finansa yönelik önemli adımlar atılmış olduğu ve geleceğe yönelik ciddi hedefler belirlendiği vurgulandı. Ayrıca, Borsa İstanbul’un liderliğinde ve İstanbul Finans Merkezi (İFM) platformu nezdinde bir faizsiz finans çalışma grubu oluşturularak politika önerilerinin belirlenmesi de önerildi.

KİMLER KATILIYOR?

Birleşik Krallık Büyükelçisi Richard Moore’un ev sahipliğinde düzenlenecek olan konferansın “Sigorta, Emeklilik ve Varlık Yönetimi’nde Fırsatları Büyütmek” başlığı altında gerçekleşecek ilk gününde Lloyd’s of London Yönetim Kurulu Başkanı John Nelson ve Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçisi Abrurrahman Bilgiç’in ana konuşmacı olarak yer alacak. Konferansın ilk gününde Türk Sigorta Sektörü, Varlık Yönetimi ve İstanbul Finans Merkezi konularının tartışılacağı 3 ayrı panel düzenlenecek.

Konferansın ikinci günü ise “Türkiye’de Faizsiz Finans: Bölgesel Bir Liderin Ortaya Çıkışı” başlığı altında gerçekleştirilecek. Sabah seansında Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç ve TheCityUK İslami Finans Pazarı Danışma Grubu Başkanı Stella Cox’un ana konuşmacı olarak yer alacağı ikinci günde, öğleden sonra Birleşik Krallık Hazine Müsteşarı Harriet Baldwin, TC Hazine Müsteşar Yardımcısı Taşkın Temiz ve SPK Başkan Yardımcısı Tevfik Kınık konuşacak. Faizsiz Finans Müşteri Tabanını Büyütme, Türkiye’nin Faizsiz Finans Modeli: Birlikte Başarıya ve Tekafül’de Gelecek Trendlerin tartışılacağı 3 panel gerçekleştirilecek.

FİNANSAL HİZMETLERDE TÜRKİYE-BİRLEŞİK KRALLIK İŞBİRLİĞİ KONFERANSI 

Konferans konuşmacıları:

18 ŞUBAT 2016, Perşembe

Sigorta, Emeklilik ve Varlık Yönetiminde Fırsatları Büyütmek
09.30    Hoş Geldiniz: Richard Moore, Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi
10.00    Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç
10.15    John Nelson, Başkan, Lloyd’s of London
 
19 ŞUBAT 2016; Cuma
Türkiye’de Faizsiz Finans - Bölgesel Bir Liderin Ortaya Çıkışı
09.15    Tuncay Dinç, Genel Müdür, Borsa İstanbul
14.00    Harriet Baldwin, Birleşik Krallık Hazine Müsteşarı
14.15    Taşkın Temiz, Hazine Müsteşar Yardımcısı
14.30    Tevfik Kınık, Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı
RAFFLES HOTEL, Zorlu Center
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)