BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİngiltere’de banka şubeleri kapanıyor----

İngiltere’de banka şubeleri kapanıyor

İngiltere’de banka şubeleri kapanıyor
05 Eylül 2023 - 15:13 www.finansgundem.com

Dijital bankacılık uygulamalarındaki artış İngiltere’de klasik banka şubelerinin sonunu getiriyor olabilir. Ülkede her 8 şubesinden 1’i yıl sonuna kadar kapanacak

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de dijital bankacılık yöntemlerindeki artış, bankaların da şubelerini teker teker kapatmalarına sebep oldu. 2023’ün başından aralık ayına kadar İngiltere’deki her sekiz banka şubesinde biri kapanmış olacak. 2015’ten bu yana ülkedeki banka şubesi ağının üçte biri ortadan kalkmış olacak.

Financial Times’ın haberinde yer alan ATM tedarikçisi Link’in verilerine göre ülkedeki 636 Banka şubesi yıl sonuna kadar kapanıyor. Üstelik 424 şube şimdiden kapandı ve 2024 yılı için de şimdiden 42 şubenin kapanacağı duyuruldu.

Şube kapatma kararları İngiltere hükümetinin geç ay nakde uzun vadeli erişim sağlama yönündeki önerilerine rağmen alındı. Banka şubelerindeki düşüş ülke genelindeki nakit altyapısındaki zayıflamanın altını çiziyor.

FT haberinde tüketici hakları dergisi Which? Money’nin Baş Editör Yardımcısı Sam Richardson, “Kapalı bir banka şubesi sadece yerel bazda para çekmek veya yatırmak için daha az yer olduğu anlamına gelmiyor. Bu aynı zamanda yüz yüz yüze bankacılık hizmetlerine erişimi zorlaştırıyor ve bu daha savunmasız müşteriler için özellikle önemli bir konu” ifadelerine yer verdi.

Tüketici lobisi Which?’in heseaplamalarına göre bu yılki şube kapanışlarının ardından İngiltere çapında 4.000 banka şubesi kaldı. Bu rakam Ocak 2015’te ise 5.600’dı.

Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, bankalar uzunca bir süredir pahalı şube ağlarının sayısını azaltmaya çalışıyor. Ancak son yıllarda dijital bankacılık alternatiflerinin ortaya çıkmasıyla ve bu alternatiflerin pandemiyle birlikte güçlenmesiyle şube kapatma oranları da hızlıca bir şekilde arttı.

İngiliz bankası NatWest’in eski yöneticilerinden Derek French 2016’dan bu yana bankaların şube kapatma doğasının değiştiğini belirtiyor. French NatWest’te kurucusu olduğu topluluk bankacılığı hizmetleri inisiyatifinin kapatılmasını milat olarak gösterdi.

French banka şubelerinin eksikliğine dair açıklamasında “Eskiden bu küçük kasabalarda ve büyük köylerde yaşanan kırsal bir sorundu. Ancak fi tarihinden beridir korunan ve çevredeki hinterlandı destekleyen şubelerin kaybedilmesiyle artık bu sorun büyük kasabalarda da artarak görülüyor” ifadelerine yer verdi.

Bu yıl sadece Londra’da kapatılan 100 şubeye ek olarak Southampton, Norwich, Dundee ve Leeds gibi büyük büyük şehirlerde de 2023 yılı sonuna kadar birden fazla banka şubesi kapatılacak.

French dijital bankacılık gibi alternatiflerin nüfusun savunmasız kesimi için ideal olmadığını söyledi. Bankacı finansal açıdan dezavantajlı olan ve harcamalarını karşılamak için fiziksel paraya ihtiyaç duyan bireylere işaret etti.

Kıdemli bankacı, “Eğer siz telefon veya kart istiyorsanız ve makbuz almıyorsanız daha az varlığı olan insanlar bütçeleme konusunda büyük zorluklar yaşayabilir. Nakit azalıyor olabilir ancak nüfusa bir bütün olarak baktığımızda nakdin bir seçenek olarak kalması için güçlü bir neden olduğunu düşünüyorum” dedi.

İngiltere yönetimi ağustos ayında insanların nakit hizmetlerine erişmek için ne kadar uzağa seyahat etmeleri gerektiği konusunda sınırlamalar getirdi. Bankacılık düzenleme kurumu banka müşterilerinin ve işletmelerin yüzde 95’ine 3 milden daha yakın para çekme ve yatırma tesisleri oluşturmayan bankalara para cezası uygulayacağı tehdidinde bulundu. Bankalarsa şubelerini devam ettirmek yerine şubesiz ‘bankacılık hubları’ oluşturma yöntemini tercih ediyor.

Link CEO’su John Howells, “Bana kalırsa gelecekte daha fazla şubenin kapandığını göreceğiz. Ancak daha da önemlisi yüzlerce bankacılık hub’ı daha göreceğiz ve banka şubeleri bu yeni hub’lar açılana kadar açık kalmak zorunda olacaklar” ifadelerine yer verdi.

İngiltere Muhafazakar Partisi’nden Chris Holmes uzun zamandır nakde eşit erişim konusunda kampanyalar yürütüyor. Holmes bu yeni hub’ların fiziksel paraya erişim sorunun sadece kısmen çözdüğünü söyledi. Holmes perakende ticaret alanında dijital veya kartlı ödemenin giderek daha fazla benimsenmesine karşı daha fazla mevzuat çağrısında bulundu.

Holmes bazı ABD eyaletlerinde ve şehirlerinde nakit kabul eden klasik işletmelere ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.

Holmes, “Eğer harcayacak bir yer bulamıyorsanız nakde sahip olmanın anlamı nedir? Bu herkesin anlaması gereken gerçekten kritik bir nokta. Aksi takdirde toplumun belirli kesimleri ayrımcılık riskiyle karşı karşıya kalır” dedi.

İngiltere Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, “İnsanların paralarına erişme ve paralarını yönetme şekli onlarca yıldır değişiyor. Dijital ödemelere yönelik artan tercihi ve bu yöntemin rahatlığını destekliyoruz. Nakitse hâlâ önemli ve üzerine düşen görevi yerine getirmeyi sürdürüyor” denildi.

Kartlı ödemelerde büyük artış

 

BNP Paribas gözünü Wall Street’e dikti

 

Rusya'da bankalar kredi musluklarını kapatıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)