BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİngiltere Merkez Bankası’nın gücü sorgulanıyor----

İngiltere Merkez Bankası’nın gücü sorgulanıyor

İngiltere Merkez Bankası’nın gücü sorgulanıyor
03 Kasım 2020 - 12:03 www.finansgundem.com

Yatırımcılar daha fazla parasal genişlemenin İngiltere ekonomisini canlandıracağından şüpheli

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar İngiltere Merkez Bankası’nın, İngiltere ekonomisini ayakta tutmak için ne kadar süreyle tahvil alımına devam edebileceğini sorgulamaya başladı. Piyasalar, Perşembe günü yapılacak olan politika toplantısı öncesinde, İngiltere Merkez Bankası’nın yeni bir parasal genişleme açıklaması yapmasına hazırlanıyor. Birçok ekonomist, bu yıl açıklanmış olan 300 milyar sterlinlik alımların üzerine, 100 milyar sterlinlik alım daha açıklanmasını bekliyor. 

Ancak gelecek yıla bakınca, bazı analistler ve yatırımcılar, ek hükümet borcu alımlarının etkinliğinin azaldığını iddia ediyor. Hatta İngiltere Merkez Bankası’nın zaman içinde alacak tahvil bulamayacağını söylüyor. Bu da İngiltere Merkez Bankası Andrew Bailey ve ekibinin, zorluk içindeki ekonomiyi canlandırmak için yeni yöntemler aramak zorunda kalacağını ve sıra dışı bir yol izleyerek faiz oranlarını sıfırın altına indirebileceği ihtimalini yükseltiyor.

HSBC’nin İngiltere Faiz Oranları Stratejisti Daniela Russell “İngiltere Merkez Bankası’nın parasal genişlemede alanı daralıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “muhtemelen ekonomiyi canlandırmak için daha iyi bir yöntem arayacaklardır” ifadesini kullandı. Son dönemdeki varlık alımlarının ardından İngiltere Merkez Bankası şimdi hükümet borçlarının %44’üne sahip. Bu da ABD Merkez Bankası’nın sahip olduğu ABD Hazinesi tahvillerinin kabaca iki katı.

İngiltere Merkez Bankası’nın yönetmeliği %70 oranında tahvil alımına izin veriyor ancak pratikte politika yapıcılar, Russell’a göre bu seviyeye ulaşma konusunda isteksizler.

 Japonya Merkez Bankası’nın verim eğrisi kontrolü politikasına geçmesinin nedenlerinden biri, düzenli alımlar yapmak yerine, getirileri önceden belirlenmiş bir orana sabitleme amacıydı. Çünkü Russell’a göre, Japonya Merkez Bankası’nın tahvil piyasasındaki %50’den fazla varlığı, bireysel yatırımcıların işlem hacmini daraltıyordu. Bailey, korona virüs krizinin zirvesinde oldukça fazla miktarda tahvil alımında olduğu gibi, parasal genişlemenin “büyük ve hızlı” hamleler yapmasına olanak tanıdığını söyledi.

Bailey’nin faiz oranlarından sorumlu ekip arkadaşı Gertjan Vlieghe, geçtiğimiz ay aynı endişeleri dile getirerek, “parasal genişleme, muhtemelen Mart ayında olduğundan daha az etkili” dedi. Eğer alım limitlerine yaklaşırsa, bu gelecek aylarda çok daha zor bir hale gelebilir.

 Diğerleri parasal genişlemeden uzaklaşmayı planlamak için çok erken olduğunu iddia ediyor. İngiltere Merkez Bankası yeni politikaları düşünmeye başlasa bile, bunlar düzenli tahvil alımlarına ek olarak gerçekleştirilecek. Merkez bankası hızlı bir şekilde tahvil alımı yapıyor olsa da, hükümetin borç idaresi son dönemde çok daha hızlı bir şekilde yeni borçlar açıklıyor. MFS Investment Management’ın Avrupa Faiz Oranları Stratejisti Peter Goves, “elbette borç yönetimi idaresinin ne yaptığı birçok konuda belirleyici ancak bana göre, yakın zamanda bir kısıtlama olmayacak” dedi.

Goves, gerekli olursa İngiltere Merkez Bankası’nın alımlarını daha uzun vadeli tahvillere de yönelteceğini ve bu alanda daha az tahvile sahip olduğunu söyledi.

Böyle olsa bile, bazı yatırımcılar, HSBC’nin analizinin doğru çıkacağını ve İngiltere Merkez Bankası’nın ekonomiyi canlandırmak için yeni yöntemler arayacağını düşünüyor. İhtimallerden biri, İngiltere Merkez Bankası’nın Japonya örneğini izleyerek bir verim hedefi koyması ve böylelikle hükümetin, şirketlerin ve kişilerin borçlanma maliyetini baskılaması.

Ancak birçok analist böyle bir hamlenin ihtimal dışı olduğunu düşünüyor.

Şimdilik, İngiltere Merkez Bankası eksi Faiz oranının bankacılık sektörü üzerindeki potansiyel etkilerin inceliyor ve faiz oranlarını rekor seviyede düşürülen %0,1’lik oranın da altına çekmeyi planlıyor. Ancak yıl sonunda bu değerlendirme sonuçlandığında, oranlarda kesintiler, Aegon Asset Management’ın İngiltere Başkanı Sandra Holdsworth’e göre yeniden masada olacak. Holdsworth, “bence ellerinde bir çözümden fazlası olmalı. Şu anda yalnızca parasal genişleme var” dedi. 

Açıklamasının devamında, İngiltere Merkez Bankası’nın eninde sonunda faiz oranlarını sıfırın altına indirmek zorunda kalacağını ve tahvil getirilerinin düşeceğini ifade etti.

Piyasalar şimdi faiz oranlarının, gelecek yılın ortalarında aşağı yukarı -%0,5 seviyesine inmesini fiyatlıyor. Ancak İngiltere Merkez Bankası, eksi faiz oranı sorununa müdahale ettiğinde, Holdsworth’e göre bunu daha da ileri taşıyabilir. Holdsworth, “varacakları nokta burası. Ve bu zorluğa katlanacaklarsa, bunu küçük indirimler şeklinde yapmanın bir anlamı yok” dedi.

ABD hazinesi dördüncü çeyrekte 617 milyar dolar borçlanacak

 

De La Rue İngiltere’ye 3 yıl daha para basacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)