BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİngiltere ekonomisi nasıl toparlanır?----

İngiltere ekonomisi nasıl toparlanır?

İngiltere ekonomisi nasıl toparlanır?
29 Aralık 2022 - 15:39 www.finansgundem.com

İngiltere ekonomisi 2022 yılının ilk yarısında pozitif büyüme sergilese de yılın ikinci yarısında büyüme negatife döndü. Beklentiler ülke ekonomisinin hızla bir resesyona sürüklendiğini gösteriyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere ekonomisi, özellikle küresel ekonomik ve jeopolitik gelişmelerin neticesinde 2022 yılını büyük zorluklarla geçirdi. Ülke ekonomisine dair 2023 yılı öngörüleri ise epey karanlık. Ancak negatif seyri tersine döndürebilecek fırsatlar da yok değil.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Kovid pandemisini takip etmesi gereken ekonomik patlamanın ömrü pek uzun sürmedi. Bazıları, 2020'li yılların benzeri görülmemiş bir zenginlik ve fırsat zamanı olarak hatırlanacak bir ekonominin durgunluktan gümbür gümbür çıktığı 1920'ler gibi olacağını ileri sürüyordu. Ancak gelişmeler, özellikle İngiltere ekonomisi için öngörüldüğü gibi gerçekleşmedi.

2023 ve 2024’te durgunluk bekleniyor

The Spectator’dan Ross Clark’ın haberine göre, 2022'de Birleşik Krallık'ta ekonomik büyümenin hala olumlu çıkması muhtemel olsa da, büyüme yılın ilk yarısında yoğunlaştı. Üçüncü çeyrekte GSYİH yüzde 0,3 oranında düştü. Ulusal İstatistik Ofisi'ne göre ekonomi şu anda 2019'un sonunda pandeminin arifesinde olduğundan yüzde 0,8 oranında daha küçük. Üstelik, İngiltere Merkez Bankası'nın resesyon beklemesiyle neredeyse herkes artık bir durgunluğun kaçınılmaz olduğunu düşünüyor. Durgunluğun 2023 boyunca ve 2024'e kadar sürecek uzun bir süreç olacağı öngörülüyor.

Ekonomi hakkında olumsuz hissetmek için pek çok neden bulunuyor. Peki ya olumlu durum? 2020'lerdeki zenginlik anlatısı başından beri doğru olabilir mi? Henüz sadece oraya ulaşmamış olabilir miyiz? Ne de olsa 1920'lerdeki kükreme ancak 1920'lerin sonlarında başlamıştı.

Durgunluğun 2023 boyunca ve 2024'e kadar sürecek uzun bir süreç olacağı öngörülüyor.

Enflasyon

2022'nin büyük hikayesine yakından bakmak gerekiyor: Enflasyon. Enflasyon dalgası 2021'in ortalarında başladığında - İngiltere Merkez Bankası tarafından tamamen gözden kaçtı ve büyük ölçüde artan talebin Kovid tarafından kesintiye uğrayan tedarik zincirleriyle çarpışmasına bağlandı. Hükümet bildirilerinin, niceliksel genişlemenin ve yıllarca süren düşük faiz oranlarının katkısı ise çoğunlukla göz ardı edildi.

Ardından, zaten hızla artan enerji fiyatlarını daha da artıran Ukrayna'nın işgali geldi. Enflasyon şu anda İngiltere Merkez Bankası'nın hedefinin beş katı üzerinde olsa da, Kasım ayında biraz geriledi. Özellikle enerji fiyatlarının zirve yapmış olabileceğini düşünmek için iyi nedenler bulunuyor. Ham petrol fiyatı Haziran ayından bu yana düşüş eğiliminde. Avrupa'da toptan gaz fiyatları yaz zirvesinden keskin bir şekilde düştü. Aralık ortasında yeniden yükselmesine rağmen, bu, soğuk mevsim nedeniyle yüksek talebe bir tepkiydi. Hâlâ yaz zirvesine geri dönmedi ve küresel ekonomiye yönelik henüz öngörülemeyen başka bir şok hariç, dönmeyeceğini düşünmek için iyi nedenler var.

Avrupa, Rus gazına bağımlılığını sona erdirmeye çok daha yakın.

Yaz aylarındaki artış, Avrupa'nın Rus gazının çok daha az bulunabileceğini bildikleri bir kış için rezerv oluşturmaya çalışmasından kaynaklanıyordu. Avrupa'nın ABD ve Orta Doğu'dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithal etme kabiliyeti, tesis eksikliği nedeniyle engellendi. Ancak o zamandan beri, birkaç yüzer LNG terminali devreye girdi. Avrupa artık Rus gazına bağımlılığını sona erdirmeye çok daha yakın.

Ücret fiyat sarmalı tehlikesi zayıf

Ücret-fiyat sarmalına dair çok az işaret var. Kazançlar şu anda enflasyon seviyesinin yaklaşık yarısı kadar büyüyor. Hükümetin ve diğer işverenlerin abartılı ücret taleplerine direndiğini varsayarsak, Tüketici Fiyatları Endeksi'nin enerji fiyatlarını aşağı yönlü izleyeceğini ummak mümkün gözüküyor.

Enflasyon zirve yaptıysa, geriye endişelenecek ne kalıyor? Enflasyonda bir toparlanma olmazsa, faiz oranlarındaki artışların sonunu görebiliriz. Enflasyonun başardığı şey, birçok insanın borcunu reel olarak azaltmaktır. Aynı zamanda, İngilizlerin bir yıl öncesine göre daha fazla birikim yaptıklarına dair kanıtlar var. Bu, hane halkının direncini artırmalı.

Kamu borcu sorunu

Küçük ama mide bulandıran sinek ise kamu borcu. Hükümet yalnızca Kasım ayında 22 milyar sterlin borç aldı. Bu tek bir ay için olağanüstü bir meblağ. Son dönemde açıklanan gelir ve gider arasındaki farkı bir nebze olsun kapatmaya yönelik vergi artışları, gelirleri henüz etkilemedi ama nisan ayına kadar bu etkinin ortaya çıkması bekleniyor.

Bununla birlikte, İngiltere bu durgunluğu önceki durgunluklara eşlik eden işsizlikte yaşanan büyük artış olmadan atlatacak gibi görünüyor. Grevler, son standartlara göre çok sayıda olsa da, ekonomiye etkisinin düşük olması bekleniyor. Çin nihayet sıfır Kovid stratejisinden vazgeçti. Bu, kısa vadede vaka patlamasına neden olsa da, küresel büyümenin önündeki engellerden birinin kalkması anlamına geliyor. Ukrayna Savaşı, daha aylarca hatta yıllarca sürse de, bu da en azından Putin'in başka ülkeleri işgal etme olasılığının azaldığını gösteriyor.

Kısacası 2022 yılı pek çok açıdan olumsuz yönde şaşırtırken, 2023 yılı İngiltere ekonomisi açısından herkesi olumlu yönde şaşırtabilir.

Bu yıl, İngiltere'nin en sıcak yılı

 

İngiltere'den enerji hamlesi

 

İngiltere üçüncü çeyrekte yüzde 0,3 daraldı

 

İngiltere'de resesyon korkusu

 

İngiltere'de ambulans çalışanları da greve gitti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)