BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaIMF 'tuş' edilecek!----

IMF 'tuş' edilecek!

IMF 'tuş' edilecek!
13 Mayıs 2013 - 08:04 www.finansgundem.com

Türkiye, 14 Mayıs'tan itibaren ekonomi tarihinde yeni bir temiz sayfa açıyor

Türkiye'nin IMF'ye olan borcunun 421 milyon dolarlık son taksidi, tek bir tuşla sıfırlanacak. IMF'ye yapılacak ödeme Merkez Bankası üzerinden gerçekleştirilecek. Hazine'nin talimatıyla Merkez Bankası, son taksit tutarını IMF hesaplarına elektronik olarak transfer edilecek. Böylece, Türkiye, 19 yıl sonra IMF'ye tek kuruş borcu olmayan bir ülke olacak.
Türkiye, IMF ile ilk stand-by anlaşmasını 1961 yılında gerçekleştirirken, o günden bugüne fon ile 19 ayrı stand-by anlaşması yapıldı. Bu anlaşmaların toplam düzenleme tutarı 37 milyar 707 milyon SDR yani 56.9 milyar dolar oldu. 19 stand-by ile Türkiye'nin çektiği kredi tutarı ise 32 milyar 817 milyon SDR olarak gerçekleşti. Bu da 49,5 milyar dolara denk geliyor. Bu anlaşmaların büyük bölümü, daha bir yıl dolmadan bitirilirken, sadece son iki anlaşma başarıyla sonuçlandırıldı.
SON STAND-BY 2008'DE BİTTİ
Ak Parti Hükümetleri döneminde de IMF ile yarım kalan bir stand-by anlaşması tamamlanırken, iki ayrı anlaşma daha yapıldı. Bu anlaşmalar, IMF'den en fazla kredi çekilen stand-by görüşmeleri oldu. Bu iki ayrı anlaşmayla, IMF'den 17 milyar ve 10 milyar dolarlık krediler çekildi. Türkiye'nin IMF ile yaptığı son stand-by anlaşması 2005 yılında imzalanırken, bu anlaşma, 10 Mayıs 2008'de sonuçlandı. Bu anlaşmadan kalan 6.6 milyar SDR yani 10 milyar dolarlık kredi de o tarihten beri ödeniyordu.
19 YIL SONRA BORÇ SIFIRLANACAK
Türkiye'nin IMF'ye borcunun kalan son taksidi olan 281 milyon SDR yani 421 milyon dolarlık tutar, yarın kapatılacak. Türkiye, IMF ile 1961 yılından beri 19 stand-by anlaşması yapmasına karşın, eski borçlarını 1994 yılında sıfırlamıştı. Böylece Türkiye, 19 yıl sonra IMF'ye olan borcunu yeniden sıfırlamış olacak. Hazine müsteşarlığı, kalan son taksidi vaktinden önce ödemeyi de gündemine almış, ancak borç faizinin piyasa faizlerinin altında kalması nedeniyle bu adım rasyonel bulunmamıştı.
BELEKTRONİK TRANSFER YAPILACAK
Son taksidin ödenmesi için Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığına banka hizmeti verecek. Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası'na 'IMF hesabına, 421 milyon dolarlık tutarı transfer et' diye talimat yazacak. Merkez Bankası da IMF hesaplarına elektronik transfer yapacak. Böylece, IMF'ye olan borç, tek tuşla sıfırlanmış olacak.
IMF'YE 5 MİLYAR DOLARLIK BORÇ
Türkiye, bundan sonraki süreç için IMF'ye borç veren ülke konumuna geçerken, fFon'a 5 milyar dolarlık taahhüdünü yerine getirecek. Bu para Merkez Bankası rezervleri içinde görünecek ve anında çekilebilir olacak. Türkiye, bunun için IMF icra direktörleri kurulundan özel karar aldırdı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)