BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİMECE ile daha net çözünürlük----

İMECE ile daha net çözünürlük

İMECE ile daha net çözünürlük
15 Nisan 2023 - 10:28 www.finansgundem.com

Türkiye'nin ilk yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE, hem askeri hem de sivil amaçlarla hedef teşhis, tespit, doğal afet ve tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet verecek.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE'nin uzay yolculuğu başladı. Milli gözlem uydusu İMECE, TÜBİTAK Uzay Enstitüsü tarafından geliştirildi. Tüm aşamalarıyla Türkiye’de tasarlandı ve üretildi. Hem sivil hem de askeri amaçla kullanılacak. İMECE, 1 metreden daha düşük çözünürlükte görüntüleme yapıyor

BİLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2’den daha net çözünürlük sunuyor

Uzay ve uydu teknolojilerinde yurt dışına bağımlılığı en aza indirmek için önemli bir adım olan İMECE, sunduğu teknik özelliklerle BİLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2’ye kıyasla daha net görüntüler elde edecek.

İMECE uydusu ne işe yarar?

Türkiye’nin uzaydaki dördüncü gözlem uydusu olacak İMECE, Uydu, 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanacak, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye'ye hizmet verecek. Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

TÜBİTAK'tan yapılan açıklamaya göre Kurum ve Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığınca fonlanan, müşteri kurumu Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, son kullanıcısı Hava Kuvvetleri Komutanlığı olan, TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanan ve geliştirilen, Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE, 3 ertelemenin ardından Türkiye saati ile 09.48'de ABD'de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden uzaya fırlatıldı.

İMECE, Türkiye saatiyle 12.24'te roketinden ayrılarak yörüngesine yerleşti. Hemen ardından da 12.29'da İMECE'den ilk sinyal alındı.

Küp uydular da uzaya fırlatıldı

Öte yandan, İMECE ile aynı rokette 4'ü Türkiye'nin olan 50 uydu daha uzay yolculuğuna çıktı.

TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içerisinde uzaya fırlatıldı. AKUP uydusundan da 11.02’de ilk sinyal alındı.

İhracat potansiyeli

İMECE Projesi'nden elde edilen çıktılar, Türkiye'nin gelecekte sahip olacağı yeni uyduların yapıtaşını oluşturacak. Bu proje ile sahip olunan kritik uzay teknolojilerinin yanı sıra bu alanda yetişmiş insan gücü ve bilgi birikimi kazanımı da sağlanmış olacak.

Proje kapsamında üretilen ekipmanların uzay tarihçesi kazanmasıyla Türkiye katma değeri yüksek sistemleri ihraç etme potansiyeli kazanacak.

Haziran 2022'den itibaren ısıl vakum, titreşim, akustik ve elektromanyetik uyumluluk testlerini başarıyla geçen İMECE uydusu, şubat ayında fırlatma üssünün bulunduğu ABD'ye gönderilmişti.

İMECE'nin teknik özellikleri

Faydalı yük- Kamera 

Çözünürlük- PAN 0.99 m – MSI 3.96 m

Görüntü Alanı (1 Kare)- 16km X 16km

Kütle- ~700 kg

Yörünge- ~700 km Güneşe Eş Zamanlı

Tasarım Ömrü- 5 Yıl
 
 

Erdoğan: İMECE, Türkiye'nin en gelişmiş yer gözlem uydusu

 

İMECE uzaya fırlatıldı

 

İMECE'nin fırlatılışına rüzgar engeli

 


 
 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)