BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİlk maaşınız için altın tavsiye----

İlk maaşınız için altın tavsiye

İlk maaşınız için altın tavsiye
15 Mayıs 2023 - 18:26 www.finansgundem.com

Uzun yıllar süren eğitim hayatından sonra profesyonel hayata ilk kez atılan gençler işverenleriyle maaş konusunu tartışmayabiliyor. Ancak uzmanlara göre işverenlerin büyük çoğunluğu bu pazarlığı bekliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İlk kez tam zamanlı işe girmek herkes için heyecan verici bir tecrübedir. Bir işletmenin sizi profesyonel bir iş için kadrosuna katmak istemesi, maaş almak ve resmen yetişkinliğe girdiğinizi bilmek heyecan vericidir. Ancak ‘bir teklif alma onuruna ulaşma’ hissine çok fazla kapılmamanız ve kendi haklarınızı aramanız da gerekir.

CareerBuilder’ın araştırmasına göre işverenlerin yaklaşık üçte ikisi (%73) adayların maaş konusunda pazarlık yapmasını bekliyor. Ancak çalışanların %55’i yeni bir işe girdiklerinde daha yüksek bir maaş istemiyor.

CNBC’nin haberine göre, Columbia Hukuk Okulu Profesörü Alexandra Carter, “Kesinlikle, her zaman ilk iş teklifinizi ve aslında her iş teklifini müzakere etmeye çalışmalısınız. İşverenler sizin pazarlık yapmanızı bekler” ifadelerine yer verdi.

İşletmeler sizi ‘olabildiğince ucuza’ çalıştırmak ister

İlk işinizde kendi haklarınızı savunmanızın gerekmesinin en önemli sebebi ilk iş teklifinizde yapacaklarınızın tüm gelecek rollerinizin temelini oluşturacak olmasıdır. Daha yüksek bir ilk maaş üzerine pazarlık yapmak bir sonraki maaşınızın zamanı geldiğinde daha yüksek bir seviyeden başlamanıza imkan sağlar.

Carnegie Mellon Üniversitesi Profesörü ve yazar Linda Babcock, “Hiçbir işveren size vermek istediği en yüksek maaş üzerinden teklif yapmaz. Sizi olabildiğince ucuza almaya çalışır. Bu kişisel bir şey değildir. İş dünyası böyledir” ifadelerine yer verdi.

Yeni mezun olan çalışınlar sıklıkla ilk iş teklifleri için pazarlığa girdiklerinde yeterince kozu olmadıklarını düşünür. Ancak bu doğru değildir.

Carter, “Tahmin ettiğinizden daha fazla kozunuz var. Güçlü olduğunuz yönlerden başlayın. Tecrübenizin az olması değerinizin az olması anlamına gelmez. Kariyerinizde başarılı olmanızın bir kısmı da kim olduğunuzu anlatabilmeyi ve şirket için hangi problemleri çözebileceğinizi öğrenmektir” ifadelerine yer verdi.

Maaş pazarlığı için uygulanabilecek üç taktik

Carter maaş pazarlığının ilk mülakatınızla birlikte başlayacağını belirtiyor. Profesör, “Pazarlık sadece rakamlarla ilgili değil aynı zamanda mesajlarla da ilgilidir. İşvereninize ilk etkileşimden itibaren sizi nasıl değer vermesi gerektiğini ve masaya getireceği teklifleri nasıl düşüneceğiniz öğretmek istersiniz” diyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, habere yeni işe girecekler için üç ipucuna yer veriliyor:

Tipik maaş ücretlerini araştırın

Başvurduğunuz işin genel maaş oranını öğrenin. Şirketler ödeme-şeffaflığı yasaları sayesinde her geçen gün maaş aralıklarını daha fazla paylaşır hale geldi. Ancak ödevinizi Glassdoor, Salary.com gibi diğer internet siteleri üzerinden araştırarak yapmak da isteyebilirsiniz. Pozisyonunuzdaki maaşları anlamak için sektördeki bir arkadaşınıza veya bir akıl hocanıza ulaşmanız da iyi bir fikirdir. Başvurduğunuz şirkette çalışan birini tanıyorsanız bu daha da iyidir.

Doğru tonu belirleyin

Yüksek maaş talebiniz sırasında kendinizden emin ve arkadaş canlısı bir tavır takınmanız önemlidir. Carter müzakere ettiğiniz kişinin düşmanınız değil ortağınız olduğunu hatırlıyor. Carter, “Müzakereler için söylediğim bir söz vardır: ‘Asla talep etmem, işe alırım’ Karşımdaki kişiyi benim tarafıma çekmek isterim, böylece ortak bir amaç üzerinde çalışırız. Bu durumda, Benim masaya getirdiğim şey bu ve şirketin masaya getirdiği şey bu ve bu paketi ikimizi de heyecanlandıran bir şey haline nasıl getirebiliriz’ gibi bir ortam oluşur" dedi.

Güçlü yönlerinizi vurgulayın

İlk iş başvurunuzda çok fazla iş tecrübeniz olmayabilir ancak yeni almış olduğunuz bir diploma vardır. Bunun avantajı olmayan bir durum olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bu bir avantajdır. Bu sizin alanınızdaki en son teknoloji ve gelişmeler hakkında eğitilmiş olduğunuz anlamına gelir. Böylece şirkete mevcut çalışanlarının sahip olmadığı beceri ve yetkinlikleri getirebilirsiniz.

Başarılı insanlar güne nasıl başlar? İşte 10 sabah rutini...

 

Küresel gayrimenkul krizi ne kadar yakın?

 

Huzurlu evliliğin sırrı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gerçekçi yazılar yazmanız dileklerimle16 Mayıs 2023 17:22

    bu yazının Türkiye gerçekleriyle örtüştüğünü düşünüyor musunuz? yoksa ülkemizde de durum bu mu diyorsunuz? Farkına varmadan başka bir ülkede miyim yoksa? mezun olmuşsunuz gelmiş iş görüşmesinde pazarlık yapacağım. Türkiye'de bu görüşme biz sizi arayacağız ile sonlanır ve siz emekli olana kadar aramazlar. Ülkemiz gerçekleriyle uyuşan yazıları yayımlasanız daha iyi olur diye düşünüyorum.  :)  :)