BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİcra ve iflas kanunundaki değişiklik----

İcra ve iflas kanunundaki değişiklik

İcra ve iflas kanunundaki değişiklik
30 Kasım 2021 - 09:46 www.finansgundem.com

İcra ve iflas kanununda haciz edilen malın satışı, icra satışlarının elektronik ortamda yapılması ve çocukların icra yoluyla tesliminin engellenmesine yönelik düzenlemeler yapan yasa yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan icra ve iflas kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanununa göre, daha önce bölge adliye mahkemesi ve Yargıtay'ın yetkisinde olan icranın geri bırakılması işlemine icra takibini yapan yerel mahkeme karar verebilecek.

Bölge adliye mahkemesince istinaf başvurusunun kesin olarak esastan reddine karar verilmesi halinde, alacaklının talebiyle başkaca işleme gerek kalmaksızın teminata konu olan para alacaklıya ödenecek.

Borçluya satış yetkisi
Yasayla, haczedilen malın satışı için borçluya yetki tanınmasına yönelik düzenleme yapıldı. Buna göre, borçlu, haczedilen malın kıymet takdirinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde haczedilen malının rızaen satışı için kendisine yetki verilmesini talep edebilecek. Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren 1 yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilecek. Sicile kayıtlı motorlu kara araçlarında alacaklı, hacizden itibaren 6 ay içinde satılmasını isteyebilecek.

Rızai satışta bedel, malın muhammen kıymetinin %90'ına karşılık gelen miktarı ile o malla güvence altına alınan ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan alacakların toplamından hangisi fazla ise bu miktarı ve ayrıca bu miktara ilave olarak bu aşamaya kadar yapılan takip masrafları toplamından az olamayacak.

Açık artırma elektronik ortamda yapılacak
Haczolunan malın satışı, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemine entegre elektronik satış portalında açık artırma suretiyle yapılacak. Açık artırmada teklif verme süresi 7gün olarak belirlendi.

Teklifler arasındaki fark, satışa çıkarılan malın muhammen kıymetinin binde birinden ve her halde 100 liradan az olamayacak. Açık artırmada en yüksek teklifi veren, artırma süresi içinde kendisinden yüksek bir teklif verilmedikçe teklifini çekemeyecek ve teminatını alamayacak.

Haczedilen malın elektronik ortamda satışına ilişkin hazırlık işlemleriyle ilgili yapan düzenlemeye göre, birinci ve ikinci artırmanın yapılacağı gün ve saat aralığı, başlangıç tarihinden en az 15 gün önce ilan edilecek.

Gazete aracılığıyla verilecek ilanlarda satılacak şeyin cinsi, mahiyeti, önemli vasıfları, muhammen kıymeti ve bulunduğu yer, birinci ve ikinci artırmanın yapılacağı gün ve saat aralığı ile artırmaya ilişkin bilgilerin yer aldığı elektronik satış portalı yazılacak.

Taşınmazlar ve taşınırlarda ihale alıcısı, ihalenin feshi talep edilmiş olsa dahi artırma sonuç tutanağının ilanından itibaren 7 gün içinde satış bedelini nakit ödemek zorunda olacak. Taşınır malların satışına ilişkin yapılan ihale usul ve esaslarına yönelik bazı değişiklikler, taşınmaz mallar için de geçerli olacak.

Çocuk haczinin engellenmesine yönelik düzenleme
Yasayla icra ve iflas kanununda yer alan "çocuk teslimi", "çocukla şahsi münasebet tesisine dair ilamın icrası", "çocuk teslimine ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilamların icrasında uzman bulundurulması" ve "çocuk teslimi emrine muhalefetin cezası" başlıklı maddeler yürürlükten kaldırıldı.

Çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair aile mahkemeleri tarafından verilen ilam veya tedbir kararları, çocuğun üstün yararı esas alınarak, Adalet Bakanlığınca kurulan adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerince bu kısım hükümlerine göre yerine getirilecek.

Çocuk teslimine dair ilam veya tedbir kararları, yükümlüsü tarafından rızasıyla yerine getirilmediği takdirde hak sahibi, ilam veya tedbir kararının yerine getirilmesi için müdürlüğe başvurabilecek.

Yükümlü çocuğu getirmeyeceğini beyan ederse yahut çocuğu belirlenen yere getirmezse müdürlük, derhal yükümlüye, çocuğun teslimine dair bir teslim emri gönderecek. Müdürlüğün belirlediği yere getirilen veya yükümlünün haklı mazereti nedeniyle müdürlükçe alınan çocuk, hak sahibine teslim edilecek.

Teslim işlemleri için müdürlüğün talebi üzerine, valilikler ve belediyeler tarafından elverişli teslim mekanları belirlenecek, yoksa oluşturulacak, araç tahsis edilecek ve sürücü görevlendirilecek.

Yasayla abonelik sözleşmesinden kaynaklanan para alacaklarına ilişkin takibin başlatılması usulü hakkında kanunda yapılan düzenlemeyle, abonelik sözleşmelerinde haciz talep edilebilmesine ilişkin süre sınırı 2 yıldan 5 yıla çıkarıldı.

Buna göre, bu kapsamda abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan borçla ilgili ödeme emrini tebliğini takip eden 5 yıl içinde haciz talebi olmaması durumunda takip düşecek.

Mavi Marmara gemisi icradan satışa çıktı!

Eski avukatının açtığı dava Profilo'yu iflasa götürdü

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)