BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılık ICBC Turkey ve EBRD'den Hayat Varlık'a dev kredi----

ICBC Turkey ve EBRD'den Hayat Varlık'a dev kredi

 ICBC Turkey ve EBRD'den Hayat Varlık'a dev kredi
23 Mart 2017 - 13:35 www.finansgundem.com

Hayat Varlık, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Çin Bankası ICBC Turkey ile 120 milyon TL tutarında sendikasyon kredisi aldı.

FINANSGUNDEM.COM

Hayat Varlık'la birleşen TURKASSET Varlık Yönetim, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Çin Bankası ICBC Turkey ile 120 milyon TL tutarında sendikasyon kredisi, bugün Wyndham Grand Levent Otel'de düzenlenen törenle imzalandı.

Toplantıya, Hayat Varlık Genel Müdürü Hilmi Güvenal, ICBC Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Xu Keen ve ICBC Turkey Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Gao Xiangyang, EBRD Finansal Kurumlar Direktörü Noel Edison, EBRD Türkiye Yönetici Direktörü Jean-Patrick Marquet katıldı.

Hayat Varlık Genel Müdürü Hilmi Güvenal, toplantısındaki konuşmasında, ICBC ve EBRD’den sağlanan 120 milyon TL tutarındaki uzun vadeli sendikasyon kredisi hakkında bilgi vermek, TURKASSET ve Hayat Varlık’ın Hayat Varlık çatısı altında birleşmesini duyurmak ve sendikasyon kredisinin sembolik imza töreni için bir araya gelindiğini ifade etti.

“HER YIL YÜZDE 20 BÜYÜDÜK”

2011 yılında EBRD'nin hem ortak hem kreditör olarak Hayat Varlık'a katıldığını hatırlatan Güvenal, o günden bugüne kadar her yıl ortalama yüzde 20 büyüdüklerini bildirdi.

Güvenal, portföy sayılarının 100’ü aştığını belirterek, "Bugüne kadar bankaların sattığı problemli kredilerin her 100 lirasının 34 liralık kısmını biz aldık. Bu aktifi oluşturmak için aldığımızın üstüne 900 milyon lira daha yatırım yaptık. Aktiflerimizdeki kredilerin anapara alacağı 8,4 milyar, aktif değeri 1,7 milyar olarak hesaplanıyor. Bugüne kadarki tahsilatımız 1.1 milyarı geçti. 2009 yılında TURKASSET’i alarak başladığımız varlık yönetimi işinde, 8 yılda 800 binden fazla müşteriye, 8,5 milyar TL’lik portföy büyüklüğüne ulaştık." diye konuştu.

Aldıkları sendikasyon kredisinin sektöre gelen ilk uzun vadeli sendikasyon kredisi olduğunu vurgulayan Güvenal, kredinin piyasalarda uzun vadeli dış kaynak sıkıntısından bahsedildiği bugünlere rast gelmesinin kendileri açısından mutluluk verici olduğunu ifade etti.

"KREDİ TÜRK LİRASI BAZLI. YARISI 7 YILLIK, DİĞER YARISI 5 YILLIK"

Hayat Varlık Genel Müdürü Hilmi Güvenal, kredinin detaylarına ilişkin, "Kredi Türk lirası bazlı. Yarısı 7 yıllık, diğer yarısı 5 yıllık. Sabit değil, değişken faizlidir. İki farklı endeks kullanılıyor faizin tespitinde. Henüz kullanmadık ama bugün kullansaydık referans faizler son zamanlarda yükseldiği için ilk dönem faizi yüzde 16 civarında olurdu . Sonra da referans faizdeki gelişmelere göre azalacak veya artacak. Tecrübemiz uzun vadede bu tür dalgalanmaların törpülendiği ve ortalamada makul bir yere geldiğidir." şeklinde konuştu.

Ortakların veya grup şirketlerinin kefaleti benzeri bir teminatlandırma olmadığını belirten Güvenal, hiçbir kredilerinde bugün de geçmişte de hissedarların kefaleti olmadığını, şirketin tamamen kendi bilançosu ve yönetim gücüyle borçlandığını ifade etti.

Finansal problem yaşayan borçlu müşterilerine, bütçelerine uygun esnek ödeme koşullarını hızlı ve her yerde sunmak üzere çalışmaya devam edeceklerini bildiren Güvenal, ortaklarının ve kreditörlerinin desteğiyle yeni başarılara imza atacaklarını belirtti.

Yakın bir geçmişte Tekstilbank'ı satın alarak Türkiye'ye yatırımcı olarak yerleşen dünyanın en büyük bankasının iştiraki ICBC Turkey'in Yönetim Kurulu Başkanı Xu Keen "ICBC Turkey, bir yandan Türkiye ekonomisine destek sağlamaya devam ederken bir yandan da finansal kurumlar ve büyük ölçekli kurumsal şirketler ile iş birliği içinde tüm yatırım, şirket birleşmeleri ve devralma gibi yatırım fırsatlarını yakından izlemekte ve değerlendirmektedir. Girdiğimiz her projede proje ortaklarımıza da değer ve fayda yaratacağımızı düşünüyorum.

43 ülkede 17.000 yerel ve uluslararası kuruluşa sahip toplamda 3,9 trilyon USD aktif büyüklüğü ile dünyanın en büyük bankası konumundaki Industriai and Commercial Bank of China, Mayıs 2015 döneminde Tekstilbank hisselerini satın almak suretiyle Türkiye finansal piyasasına giriş yapmış olup o günden bugüne, ICBC Turkey adı altında Türkiye'deki faaliyetlerini yürütmektedir. ICBC Turkey olarak, yaygın yurtdışı ağımız sayesinde kazandığımız "küresel uzmanlığa dayanarak, hem Türk hem de uluslararası yatırımcılara uzun vadeli finansman sağlamak konusunda öncü finansal kuruluşlardan biri olmayı amaçlamaktayız." ifadesinde bulundu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)