BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHırvatistan'da euro krizi----

Hırvatistan'da euro krizi

Hırvatistan'da euro krizi
09 Şubat 2022 - 10:22 www.finansgundem.com

Önümüzdeki sene euroya geçiş için hazırlık yapan Hırvatistan'da, 1 euroluk demir paralar için düzenlenen tasarım yarışması, 'hırsızlık iddiaları' dolayısıyla tartışma yarattı.

Hırvatistan'ın Euro Bölgesi'ne girişi için basılacak paraları belirlemek üzere düzenlenen tasarım yarışması skandala dönüştü.

Yarışmayı kazanan demir para üzerindeki sansar görselinin bir İngiliz fotoğrafçının eserinden çalıntı olduğu iddiası ortalığı karıştırdı.

Kuna'dan euroya geçme planı

1 euroluk bozuk para, 2013'te Avrupa Birliği'ne üye olan ülkenin gelecek yıl kuna'dan euroya geçme planı kapsamında düzenlenen yarışmada geçen hafta seçilen tasarımlardan biriydi.

Kazanan diğer tasarımlarda da Hırvatistan haritası, ünlü mucit Nikola Tesla'nın resmi ve bilinen en eski Slav alfabesi olan Glagol yazısı bulunuyordu.

Paranın üzerindeki bir ağaç dalı üzerinde duran sansar görseli ve İngiliz fotoğrafçı Iain H. Leach'un bir çalışması arasındaki benzerlik ülkede büyük tartışma yarattı.

Tasarım sahibi çalışmasını geri çekti

Tasarım, adını Orta Çağ'da tüyleri para olarak kullanılan gelincik benzeri hayvandan alan ülkenin yerel para birimi kuna'ya övgü niteliğindeydi.

Hırsızlık iddiaları üzerine tasarımın sahibi “medyada ve sosyal medyada ortaya çıkan nahoş atmosfer” nedeniyle çalışmasını geri çekti.

Hırvatistan ulusal bankası da, yeni bir yarışma düzenleneceğini açıkladı.

Hırvatistan'da anketlere göre halkın büyük bölümü euroya geçişi destekliyor ama bu değişimin enflasyonun yükselmesine yol açacağı yönünde endişeler de var.

Rusya’da SWIFT tatbikatı

 

Fransa'da başörtüsü yasağını protesto etmek de yasak!

 

Almanya borç oranını indirecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)