BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiHindi verip koç aldık----

Hindi verip koç aldık

Hindi verip koç aldık
21 Kasım 2013 - 02:39 www.finansgundem.com

Taner Yıldız, Rus gazındaki 34 milyar dolarlık indirimin zammı önlediğini söyledi, "Birileri bir şey kazanıyorsa, biz de kazanıyoruz demektir" dedi

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan ile Rusya’ya gidecek Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rus gazında fiyat müzakeresi yapılıp yapılmayacağı konusunda “Türkiye 2011 yılsonunda Rusya’dan tarihinin en büyük indirimini aldı. Kontrat sonuna kadar 34 milyar dolarlık indirim aldık. Bunu yapmasak, fiyat artışı zorunlu olacaktı” dedi.

Rusya ziyareti öncesi Yıldız ile görüşen Hürriyet'ten Merve Erdil'in haberi şöyle: Yükselen petrol fiyatlarından gaz fiyatlarının da etkilendiği bu dönemde, Türkiye, Rusya ve İran gibi ülkelerden aldığı doğalgazı büyük ölçüde sübvanse ediyor. Fakat Rus gazında yaklaşık iki yıl önce alınan indirim olmasaydı, bugün doğalgazı daha pahalı tüketiyor olabilirdik. Kullandığı gazın yaklaşık yüzde 60’ını Rusya’dan ithal eden Türkiye’nin, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ziyareti sırasında Ruslarla fiyat müzakeresi yapıp yapmayacağını sorduğumuz Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Rus gaz ithalatında, Türkiye ile Avrupa’daki fiyatlar arasında yüzde 15’ler civarında bir fark vardı. 2011 yılsonunda Türkiye tarihinin en büyük indirimini aldı. Bu fark yüzde 4’e indi. Kontrat sonuna kadar 34 milyar dolarlık indirim aldık. Bu indirimin şu anlama gelmesi lazım: Fiyat artışlarını engellemek için gerekli indirimleri aldık, yoksa fiyatlar artacaktı” şeklinde konuştu.

HİNDİ VERİP, KOÇ ALDIK

Uluslararası Enerji Ajansı’nın dönem başkanlığını yürütmek üzere Paris’te bulunan Enerji Bakanı Yıldız, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldız, Rusya’dan gaz fiyatında alınan indirimi anlatırken, “Bazı arkadaşlar yılbaşı hindisi mi verdiniz diyordu. Hindi verdi isek koç aldık. Birileri bir şey kazanıyorsa, biz de bir şey kazanıyoruz demektir. Müzakere anlayışımız budur” dedi. Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Putin’in, müzakerelerde çok zorladıkları için kendisini Erdoğan’a şikayet ettiğini de ifade etti.

NABUCCO BİZİ BAĞLAMAZ

Diğer yandan Nabucco Projesi’nin tabutunun çivisinin çakıldığını yönelik eleştirilere karşı çıkan Yıldız, şöyle konuştu: “Türkiye için değişen bir şey yok. Bizim amacımız Türkiye üzerindeki bin 800 kilometrelik (km) hattı Türkiye’deki yerli iş makineleri, yerli istihdam ile tamamlamak. Şahdeniz 2 projesinden bir tane hat çıkacak. Nabucco adı için uğraşmadım, Türkiye’den boru hattı geçsin diye uğraştım ve Türkiye’den de boru hattı geçiyor. Ben de Nabucco Projesi ile alakalı oylamada, şirketin bir süre askıya alınmasını istedim. İleride başka fırsatlar olur mu bakarız. O şirketin bize herhangi bir yükü yok. Boru hattı Türkiye’den Bulgaristan’a, oradan da Avusturya’ya gidecekti, şimdi Yunanistan’dan İtalya’ya gidiyor, onun derdine ben mi düşeceğim? Onu da Avusturya düşünsün. Türkiye’nin tercihi söz konusu ve TANAP’ı tercih eden Türkiye.”

ABD İLE YENİ EVRAK GÜNDEMDE

PARİS’te ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz’le yemekte bir araya gelen Taner Yıldız, iki ülke arasında model ortaklığı karşılamayan bir yapı olduğunu söylerken, “Ben model ortaklığı nükleer, yenilenebilir, kömür gibi kaynaklarla oluşturamıyorsam ne ile yapacağım? Domates, biber satarak mı yapacağım? Sayın Moniz’le bayağı iş çıkartırız. Perşembe sabah (bugün) İstanbul’da yapacağımız kahvaltı bunu teyit edecek gibi. Bir evrak ortaya koymamız lazım” diye konuştu.

KÜRT VE  İSRAİL GAZI

TANER Yıldız, Kuzey Irak’tan ve Doğu Akdeniz’den gelmesi muhtemel olan gazın TANAP’a bağlanmayacağını kaydederek, “Bölge sayısı, tedarikçi sayısı arttıkça kazanan Türkiye olacak. Kuzey Irak gazını TANAP’a bağlamayı düşünmüyoruz. Yeni bir hat buluruz. İç piyasa önceliğimiz var orada” diye konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)