BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisHibrit çalışmada en doğru yöntem----

Hibrit çalışmada en doğru yöntem

Hibrit çalışmada en doğru yöntem
10 Kasım 2022 - 17:00 www.finansgundem.com

Ofise dönüş sürecinde en verimli çalışma yöntemini bulmak şirketler için oldukça önemli. Forbes yazarı Gleb Tsipursky’e göre, doğru yöntemi bulmak için çalışanlara ve ekip yöneticilerine kulak vermek gerekiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hibrit çalışma politikalarının başarılı olması ekip çalışmasına bağlı olabilir. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre pandeminin çalışma dünyasının gündeminden büyük oranda uzaklaşmasıyla en verimli hibrit çalışma yöntemi ve ofise dönüş tartışmaları iş dünyasının merkezine oturdu.

Forbes yazarı Gleb Tsipursky hibrit çalışmada yöntem tercihinin değişkenlik gösterebileceğini ve doğru olan yöntemin şirketin dinamiklerine bakılarak belirlenmesi gerektiğini yazdı.

Kasım ayında yayınlanan bir Gallup anketine göre, hibrit çalışma söz konusu olduğunda çalışanların %46’sı ofise ne zaman gitmeleri gerektiği ile ilgili politikaların takımları tarafından belirlendiğini söylüyor. Buna karşın katılımcıların %41’i ofise ne zaman dönüleceği konusunda bireysel olarak karar vermekten memnun olduklarını açıkladı. Katılımcıların sadece %35’i şirketlerin liderlik ekibinin tepeden inme bir şekilde ofise gidilecek tarihlerin belirlendiğini söyledi.

Tsipursky’e göre bu oldukça akla yatkın bir tablo. Zira takım liderleri birlikte etkili bir iş birliği oluşturma ve sosyalleşme için neye ihtiyaç duyulduğunu en iyi bilenlerdir. Ofiste çalışmanın yararlı olduğu en önemli konular işbirliğini, sosyalleşmeyi ve mentorluğu kolaylaştırmaktır. Bireysel görevlerini evlerinde yerine getiren çalışanlar çok daha üretken olurlar. Bu sebeple ekiplerin ihtiyaçları için en iyi olanı belirlemeleri talep edilen bir durumdur.

Ancak ankete göre, çalışanların sadece %13'ü takımların hibrit çalışmaya yaklaşımlarını ‘gerçek anlamda’ belirleyebildiğini söylüyor. Çalışanlar olan bağı da zayıflatan söz konusu durumun çözümü ise oldukça basit.

21 farklı şirkette hibrit çalışma çözümleri konusunda danışmanlık yapan Tsipursky en verimli hibrit çalışma yönteminin belirlenmesi için tüm şirketi kapsayacak ölçüde geniş kapsamlı ancak aynı zamanda esnek yönergeler oluşturulması gerektiğini belirtiyor. Daha sonrasında ise çalışan ekiplerinin kendileri için en uygun olanı belirlemesine izin verilmesini öneriyor.

Söz konusu plana göre tüm ekip liderlerinin üyelerine danışarak nasıl çalışması gerektiğini belirlemelerine teşvik edilecek. Seçim, takım liderinin kişisel tercihlerinden ziyade her ekibin hedeflerine ve iş birliği kapasitelerine göre belirlenmeli. Yöneticiler, ekip liderlerini, uzaktan çalışmak isteyen ekip üyelerine izin vermeye teşvik etmelidir.

Çalışanlara danışın

Doğru yönergelerin belirlenmesi için personelin uzaktan çalışma tercihleri hakkında anonim bir anket hazırlanmalı. Tüm şirketler farklıdır ve yöneticiler personeliniz hakkında bilgi edinmek ister. Daha da önemlisi, çalışanlar da önemli şirket kararlarında etkileri olduğunu hissetmek isterler. Bu özellikle de çalışma koşullarıyla ilgili politikalar için geçerlidir. Danışıldığını ve dinlenildiğini hisseden çalışanlar, nihai politikalarınızdan memnun olamasa bile çalışma yöntemini daha fazla destekleyecektir.

Anketin bir parçası olarak, yanıtlayanların ekip liderlerinin kim olduğunu belirtmeleri istenebilir. Bu, anket yanıtlarının anonim kalmasını sağlar. Ancak sonuçlar ekiplerinin taleplerini anlamalarına yardımcı olmak için ekip liderlerine sağlanabilir.

Bu soruları anketler üzerinden sormanın nedeni, birçok alt düzey yöneticinin evden çalışmaktan kişisel bir rahatsızlık duymasıdır. Personelin isteklerini görmeyen ve geçmişteki denetim süreçlerine geri dönmek isteyen yöneticiler kontrol kaybı hissedecektir. Bu nedenle, ekip liderlerine kararları vermeleri için tek takdir yetkisi verildiğinde düşük bir katılım seviyesi vardır.

Ekip liderlerinin, ekip üyelerinin gerçek tercihlerinin ne olduğunu anlamalarını sağlamanız gerekir. Bu sayede herhangi bir ekip üyesi, sorumlu yöneticiye istenmeyen şeyler söyleyerek kariyerinde engellenmiş hissetmez. Ankette çalışanların ofiste çalışma sıklığı konusundaki taleplerini de öğrenebilirsiniz.

Tsipursky danışmanlık yaptığı tüm şirketlerde tam zamanlı olarak işe dönmek isteyen çalışanların dörtte biri geçmediğini belirtiyor. Forbes yazarı 3.000’den fazla çalışanı olan bir şirkette personelin %61’inin tamamen uzaktan çalışmayı talep ettiğini söyledi. Üstelik bu bir teknoloji şirketi dahi değildi. Finans yazarı tamamen uzaktan çalışmayı isteyenlerin çoğunlukta olduğu şirketlerde uzaktan çalışmak isteyen gruplar için daha fazla esnekliğe sahip hibrit bir modelin desteklenmesini öneriyor.

Ekip liderlerinden ofis mesaisi için açıklama isteyin

Daha sonraki süreçte ekip liderlerinin ofiste çalışılması istenen süreyi haklı sebeplere dayandırdığından emin olunması gerekiyor. Bu gerekçeler sadece ofiste yapılan faaliyetlerden kaynaklanmalı. Ekip üyelerinin bağımsız görevlerini istedikleri yerde yapmakta özgür olmaları önemli. İşbirliğini kolaylaştırmak içinse tüm ekip üyeleri haftanın aynı günlerinde ofise gelmeleri gerekiyor. Ekip liderinin haftada iki günden fazla ofiste kalmak istemesinin çok iyi bir nedeni olmalıdır. Ekip işbirliğini kolaylaştırırken çalışan bağlılığını en üst düzeye çıkarmak için en iyi uygulama, ekiplerin kararları almasını gerektiriyor.

Tsipursky’ye göre pandemi sonrasına hibrit sisteme geçerek ofise geri dönen şirketlerin bu tekniği kullanması yöneticiler için rekabet avantajı sağlayacaktır.

Başınız çok ağrıyorsa nedeni bu olabilir!

 

Musk'tan evden çalışmaya veto: Ofise dönün!

 

Boş ofisler şehirleri ele geçiriyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)