BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakBoş ofisler şehirleri ele geçiriyor----

Boş ofisler şehirleri ele geçiriyor

Boş ofisler şehirleri ele geçiriyor
04 Ekim 2022 - 12:11 www.finansgundem.com

Pandemi sonrası süreçte uzaktan çalışmanın yaygınlaşması boş ofislerin şehirleri ele geçirmesine neden oldu. Sorun ise herhangi bir planın olmaması.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi süreci tüm alışkanlıklarımızı olduğu gibi iş hayatındaki rutinlerimizi de değiştirdi. Bunların başında ise uzaktan çalışma geliyor. Pandeminin evden çalışmayı zorunlu kıldığı dönem, ofislerin bo kalmasına neden olurken, pandeminin etkisini yitirmesi ise ofislerin dolmasını sağlayamadı. Dünyanın hemen hemen bütün şehirleri, boş ofislerle dolup taşıyor.

Yeni normal: Boş ofisler

Mcax.com’dan Kiana Burks’ün haberine göre, pandeminin başından beri uygulanan uzaktan çalışma, iş hayatında oldukça büyük bir etki yarattı. Şehirler boş ofislerle dolup taşıyor. ABD’nin Vermont eyaletinde ofis binalarının yeniden açılmaya başlamasıyla yavaş yavaş ofislere geri dönüşler başlasa da, ofislerin büyük çoğunluğunun yine boş olduğu gözleniyor. Eyalet yetkilileri, boş ofislerin muhtemelen bir daha asla eski hallerine geri dönmeyeceğini söylüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, pandemi, iş yeri ve devlet dairelerinin işe dönüş sürecini nasıl ele aldığını kalıcı olarak yeniden şekillendirmişe benziyor. Vermont İnsan Kaynakları Yetkilisi Beth Fastiggi, “Bence bu yeni normal. Salgın öncesinde devlet çalışanlarının yaklaşık yüzde 67'si hiç uzaktan çalışmadıklarını söylüyordu. Ve şimdi pandemi sonrası, yarı zamanlı veya tam zamanlı olarak uzaktan çalışan yaklaşık 3.200 çalışanımız bulunuyor ve bu da iş gücümüzün yaklaşık yüzde 40'ına denk geliyor” diyor.

Bu durum ise birçok binanın tam potansiyeliyle kullanılmadığı anlamına geliyor ve bu, binaları yeniden kullanma planlarıyla ilgili soruları gündeme getiriyor. Fastiggi, “Yaklaşık 4 milyon metrekarelik ofis alanından bahsediyoruz. Pandemiden önce, çoğu çalışan ofise haftada belki dört ila beş gün gelirdi. Ardından, pandemi sırasında hepimiz evlere gittik” şeklinde konuşuyor.

Binalar ne satılıyor ne dönüştürülüyor

Ancak binalar eskisi kadar kullanılmasa da Fitch, hala onlara ihtiyaç olduğunu söylüyor. Ortada herhangi bir binanın satılması gibi bir plan yok ve onları konuta dönüştürmek göründüğünden daha zor gözüküyor. Fitch, “Ofiste üç gün veya daha fazla çalışan çalışanlarımız varsa, onların özel bir masaya ihtiyaçları oluyor. Belki bir noktada, ofis alanını azaltmaya veya birleştirmeye hazır olduğumuza karar vereceğiz, ancak o noktada da bilinmesi gereken şey, ironik olsa da alanı küçültmenin ve yeniden yerleştirmenin oldukça maliyetli olması” diyor.

İşletmeler ve otoparklar kötü etkileniyor

Montpelier Belediye Başkanı Anne Watson ise, az sayıda çalışanın şehre gitmesinin gelirlerini etkilediğini ancak neden daha fazla insanın evde kaldığını anladığını söylüyor. Watson, “Evde olma veya evden çalışma seçeneğine sahip olmaları, bu esnekliğe sahip olmayı önemseyen insanlar için gerçekten iyi bir şey diye düşünüyorum. Ancak, daha az insanın şehir merkezinde olması işletmeleri kesinlikle kötü etkiliyor. Aynı zamanda şehrin otopark gelirlerini de etkiliyor” diyor.

Binaların geleceği hala belirsiz olsa da, yetkililer şu anda en önemli şeyin yeni ve yaratıcı olasılıklara açık olmak olduğunu söylüyor. Fastiggi, “Bence bu yeni dengeyi bir şekilde anlayana kadar, hadi alanımızı daraltalım ya da alanımızı pekiştirelim, deme yeteneğine sahip olmayacağız” diyor.

Son rakamlara göre, Vermont Eyaleti’nde 3.5 milyon metrekare alana sahip 232 bina bulunuyor.

Tokyo'da boş ofis alanı arttı, kiralar 19 aydır geriliyor

 

Boş ofisler konuta dönüşmeli

 

İstanbul'da boş ofislerden 200 bin konut üretilecek!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)