BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHer 12 kadından biri meme kanserine yakalanıyor----

Her 12 kadından biri meme kanserine yakalanıyor

Her 12 kadından biri meme kanserine yakalanıyor
05 Ekim 2022 - 16:46 www.finansgundem.com

'Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı' sebebiyle düzenlenen programda konuşan Prof. Dr. Neslihan Cabıoğlu, "Türkiye'de her 12 kadından biri yaşam boyu meme kanserine yakalanıyor" dedi. 


İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Meme Cerrahisi Öğretim Üyeleri Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı nedeniyle toplum sağlığını korumaya yönelik eğitim programı organize etti.

SON 20 SENEDE VAKALAR OLDUKÇA ARTTI

Programda konuşan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Meme Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Cabıoğlu son 20 senede Türkiyede meme kanserinin görülme sıklığının 100 binde 25’lerden, 100 binde 50’ye kadar iki kat artmış olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:

İKİ YILDA BİR MAMOGRAFİ

"Rakamların artmasında tanı yöntemlerinin son derece yaygınlaşması çok önemli bir faktör. Mamografi de bunun başında geliyor. O yüzden Sağlık Bakanlığı’nın önerisi doğrultusunda hepimizin de önerisi doğrultusunda biz 40 yaş üzeri hiçbir riski olmayan kadınlara iki yılda bir mamografi taramayı öneriyoruz.

Meme kanserinden korunmada en önemli silahımız bizim mamografik tarama. Bununla ilgili medyada mamografinin radyasyonuyla ilgili zararlı olduğuna dair birtakım söylentiler çıkıyor. Bunlar gerçekten bizi üzüyor.

RADYASYON HAKKINDA SÖYLENENLER DOĞRU DEĞİL

Mamografik taramayla biz ne kadar radyasyon alıyoruz; üç ay etraftan aldığımız televizyon, bilgisayar, cep telefonları gibi aldığımız radyasyona eş değer. O yüzden meme kanserinin özellikle 40 yaş üzerinde son derece sık görüldüğünü, Türkiye’de her 12 kadından birisi yaşam boyu meme kanserine yakalandığını göz önüne alırsak bu zarar gerçekten önemsenmeyecek kadar az bir oranda.

O yüzden iki yılda bir mutlaka riski olmayan bayanların mamografik tarama yaptırmasını öneriyoruz. 35 yaş üzeri kadınların herhangi bir meme şikâyeti olan kadınların mamografi çektirebileceklerini, rahatlıkla çektirebileceklerinin de altını çizmek istiyoruz. 35 yaş altında da meme şikayetlerini öncelikle ultrason ve gerekirse mamografi, MR gibi diğer tetkikleri de yaptırabileceğimizi de ek olarak söylemek istiyorum.

ADET BİTİMİNDE MEMELERİNİZİ KONTROL EDİN

Halkı bilinçlendirme açısından, kadınları bilinçlendirme açısından biz 20 yaş ile 40 yaş arası genç kadınlara da kendi kendine meme muayenesini öneriyoruz. Her ayın başında bir gün, özellikle adet bitiminde kendi memelerini muayene etmelerini, erken tanıda gene ek bir faktör olarak altını çizmek istiyorum."

Kanseri bitiren mucizevi içecek!

 

Kanser Randevu Sistemi, aile hekimlerinin kullanımına açıldı

 

Bu belirtiler varsa dikkat! Rahim ağzı kanseri olabilirsiniz

 

Kolon kanserinde bu belirtilere dikkat edin!

 

Sıcak kahve sevenlere kötü haber! Kansere yol açabilir

 

SGK'nın ödemediği kanser ilacı için yargı kararı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)