BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHazine partilere seçim yardımı yapacak mı?----

Hazine partilere seçim yardımı yapacak mı?

Hazine partilere seçim yardımı yapacak mı?
15 Ağustos 2015 - 07:20 www.finansgundem.com

Aynı yıl içinde 2. seçim ihtimali; partilere ikinci kez Hazine yardımı konusunu gündeme getirdi

AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Erken seçim tek ihtimal” demesi, ekim veya kasım ayında yapılacak yeni bir seçim olasılığını ve bu seçimde siyasi partilere Hazine yardımı yapılıp yapılmayacağı sorusunu gündeme getirdi. Türkiye’de siyasi partilere Hazine yardımının başladığı 1965 yılından bu yana ilk kez, aynı yıl içinde 2 genel seçim yapılması ihtimali ortaya çıktı.

Habertürk'ün haberine göre, konuyu düzenleyen Siyasi Partiler Kanunu’nun ek 1. maddesi, partilere genel ve yerel seçimler ile iki seçimin birlikte yapılması durumunda verilecek yardım miktarını belirliyor. Ancak yasada aynı yıl içinde 2 defa genel seçim olursa ne yapılacağına ilişkin ise hüküm bulunmuyor.

MALİYE’DEN İÇTİHAT

Bu nedenle Maliye Bakanlığı’nda bundan sonra benzer durumlar için de içtihat oluşturacak bir teknik çalışma yapıldı. Çalışma kapsamında iki görüş ortaya çıktı. İlk görüş; Hazine yardımıyla partilerin seçim harcamaları için kimseye muhtaç olmamasının amaçlandığı, bu nedenle 2. Hazine yardımı yapılmasının yasanın ruhuna uygun olacağı yönünde oluştu. İkinci görüş ise mevcut yasanın aynı yıl içinde 2. yardıma izin vermediği şeklinde ortaya çıktı. Maliye’de ikinci görüş ve bu görüşün içtihat haline getirilmesi benimsendi.

YASA GEREKİYOR

Maliye’den olumsuz görüş çıkması nedeniyle geriye tek seçenek olarak Meclis’te yasa değişikliği kaldı. Eğer seçim kararı alınırken Meclis’te tek maddelik bir yasal düzenleme yapılabilirse tüm partilerle birlikte HDP de seçim yardımı alabilecek. Diğer 3 parti bu yıl için Hazine yardımı aldığından, yasa değişikliğiyle yardımın sadece HDP ile sınırlı tutulabileceği yorumları da yapılıyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)