BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHavaalanların hizmet standartları belli oldu----

Havaalanların hizmet standartları belli oldu

Havaalanların hizmet standartları belli oldu
28 Mayıs 2020 - 12:30 www.finansgundem.com

Havaalanlarında normalleşme koşulları belirlendi. Uçuşlarda kabin bagajı kabul edilmeyecek. Uçaklara sadece dizüstü bilgisayar, el çantası, evrak çantası ve bebek eşyaları kabul edilecek. Diğer eşyalar ise check-in işlemi sırasında bagaja verilecek.

FINANSGUNDEM.COM-ANKARA

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Turizm Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda, korona virüs pandemisinin havaalanlarında yayılımını önlemek amacıyla “Havaalanı Pandemi Tedbirleri ve Sertifikasyonu Genelgesi” hazırladı. 

Genelge, havayolu taşımacılığının Türkiye’de başlayacak olması nedeniyle, yaşanabilecek yeni vakaların azaltılması, bulaş riskinin ortadan kaldırılmasını teminen Havaalanı İşletmecilerinin gerekli tedbirleri almasının sağlanması ve havayolu taşımacılığı ile seyahat edecek vatandaşlar ile bu sektörde hizmet veren sektör çalışanlarının sağlıklarının korumayı amaçlıyor.

Genelgeyle, içerisinde, havaalanı işletmecileri, terminal kuruluşları, yer hizmetleri kuruluşları, havaalanına yolcu getiren ulaşım araçları ile yolcular da dahil olmak üzere, her bir kurum/kuruluşun kendi bünyesinde alması gerekli tedbirler belirlendi.

Genelgeye göre, belirlenen gereklilikleri sağlayan havaalanı işletmecilerine, yapılacak olan denetim ve yerinde incelemeler sonucunda Pandemi Sertifikası verilecek.

Bu sertifika aynı zamanda muhatap ülke ve havayolları ile de paylaşılacak, havaalanlarında korona virüs salgınına karşı tüm tedbirlerin alındığını belgelenmiş olacak.

Genelge, suya iniş ve kalkış yapılan yerler heliportların pandemi sertifikasyonu ile ilgili usul ve esasları ise kapsamıyor.

SERTİFİKA BİR YIL GEÇERLİ OLACAK

Genelgeye göre, her havaalanı işleticisi, Şikago Sözleşmesinde belirtilen standart ve tavsiyeler ile korona virüs önlem ve tedbirlerine uygun olarak “Havaalanı Pandemi Önleme

Tedbirleri” el kitabı hazırlayarak Pandemi Komisyonunun uygun görüşü ile Genel Müdürlüğe sunacak.

El kitabında yer alan tedbirlerle ilgili Sağlık Bakanlığı’ndan görüş istenebilecek ve uygun olması halinde onaylanacak, gerek görülmesi halinde denetim yapılarak, gerekli uygunluk havaalanı işletmecisine bildirilecek.

Genelge kapsamında verilen sertifika devredilemeyecek. İade edilmediği, geri alınmadığı veya iptal edilmediği sürece, gerekli şartlara uyulması şartıyla bir yıl geçerli olacak. Gereklilikler karşılanmaya devam etmesi halinde sertifika yenilecek.

Havaalanı işletmecileri tarafından, Pandemi süresince havaalanı işletimi için gereken sağlık tedbirlerine ait standartlar gözden geçirilerek, Sağlık Bakanlığı politikaları çerçevesinde güncellenecek.

ŞARTLARI SAĞLAN HAVAALANLARININ SEFER KISITLAMALARI KALDIRILACAK

Tüm şartları sağlayan havaalanları salgın nedeniyle NOTAM ile getirilen yolcu seferleri kısıtlamaları kaldırılarak, yolcu trafiğine açılacak.

Pandemi Sertifikası almak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, havaalanı yeniden yolcu trafiğine açılmadan önce Pandemi Sertifikası başvuru dosyasını, Havaalanı Pandemi Komisyonu tarafından incelendikten sonra, Genel Müdürlüğe sunacak. Genel Müdürlük incelemesi sonucunda, 7 gün içinde uygunluk bildirimi yapılacak.

Uygunluk bildiriminden sonraki 7 gün içinde Genel Müdürlük tarafından denetleme yapılacak.

Genel Müdürlük tarafından tüm eksikliklerin tamamlanıp tamamlanmadığının değerlendirmesi yapılacak. Sonucun olumlu olması durumunda Genel Müdürlükçe Havaalanı Pandemi Sertifikası düzenlenecek ve Bakan onayıyla havaalanı işletmecisine verilecek.

Yapılan denetimlerde, salgının yayılımını etkileyebilecek kusur tespit edildiğinde Genel Müdürlük havaalanı işletmecisinden kusurun derhal giderilmesini isteyecek.

Genel Müdürlük, yetersizlik veya kusurun ciddiyetine ve toplum sağlığına yönelik mevzuatlara göre havaalanının geçici olarak kapatılması ve karantina uygulanması dâhil her türlü tedbiri alabilecek.

YOLCU OLMAYANLARIN HAVAALANINA GİRİŞİNE İZİN VERİLMEYECEK

Genelgeye göre, havaalanlarında öncelik yolcu güvenliği olacak. Havaalanını kullanacak yolcuların sağlık otoritelerinin belirlemiş olduğu tedbirler ve kişisel koruyucu donanımları kullanımın zorunlu olacak. Uymayanlar kişiler havaalanı ve tesislerine ve uçağa kabul edilmeyecek. Havaalanına ulaşım için kullanılan özel toplu taşıma servislerinde seyreltilmiş oturma düzeni ile sosyal mesafe uygulaması (en az 1 metre) çerçevesinde yolcu taşınması sağlanacak, sürekli takip ve kontrol edilecek.

Havaalanına ulaşım için özel toplu taşıma servislerini kullanacak olan yolcuların maskesiz servis kullanımına izin verilmeyecek. Havaalanını kullanan yolculara termal kamera ve/veya temassız ısıölçer ile vücut sıcaklık ölçümleri uygulanacak.

Yolcuların termal kamera veya temassız ısıölçer ile vücut sıcaklık ölçümü terminal binası girişinde işletici kuruluş tarafından gerçekleştirilecek.

Refakatçi zorunluluğu olan yolcuların refakatçisi haricinde yolcu olmayanların (karşılayıcı/uğurlayıcı) terminal binalarına girişlerine izin verilmeyecek. Bilet satış, bakım onarım vb. amaçlarla gelen kişilerin durumları havalimanı işletmecisi tarafından ayrıca değerlendirilecek.

MASKESİ OLMAYANLAR HAVAALANINA ALINMAYACAK

Maskesiz kişilerin havaalanı ve mütemmimlerine girişine izin verilmeyecek. Sağlık Bakanlığınca havayolu seyahatine uygun olmadığı belirlenen ve havayollarına bilişim sistemleri üzerinden bildirilen yolcular taşınmayacak. Riskli bölgelerden gelecek yolcular için sağlık otoritelerinin belirlemiş olduğu tedbirlere ilaveten teması minimuma indirmek amacıyla, fiziki şartların elverdiği durumlarda diğer yolculardan farklı giriş çıkış noktaları kullanımı sağlanacak. Riskli bölgelerden gelen yolcuların termal kamera/ateş ölçümleri terminal girişinde yapılacak. Ateş, öksürük, solunum sıkıntısı olan yolcular tıbbi maske takılarak havaalanı sağlık birimine yönlendirilecek.

Havayolunu kullanacak yolculardan korona virüs ile ilgili kişisel bilgileri Sağlık

Bakanlığı ve gerektiğinde üçüncü ülkeler ile paylaşılmak üzere istenebilecek. Yanlış bilgi verenler hakkında cezai yaptırımlar uygulanacak ve uçuşuna izin verilmeyecek. Yolcular uçuşları öncesinde havayolu şirketlerine Türkiye sınırları içerisinde ikamet edecekleri adres ve iletişim bilgilerini verecek.

GÖREVLİ PERSONEL MOTİVASYON YÖNÜNDEN DESTEKLENECEK

Pandemi süresince çalışanların kullanması gereken kişisel koruyucu donanımların kurum ve kuruluşlarca temin edilecek ve kullanımı sağlanacak. Yolcu ve bagajları ile yakın temasta bulunacak personel için kişisel koruyucu donanımlar işveren tarafından temin edilecek ve personel görevde olduğu sürece kesintisiz kullanacak. Bu donanımlar, tıbbi maske, eldiven, yüz koruyucu, gözlük olarak belirlendi.

Görevli personelin fiziksel ve ruhsal sağlıklarının tamamen yerinde olması için moral motivasyon yönünden desteklenecek. Personele korona virüse karşı kişisel korunma konusunda eğitim verilecek.

Çalışanların havaalanlarına girişlerinde vücut sıcaklıkları düzenli olarak ölçülecek. Ateş, öksürük, solunum sıkıntısı olan çalışanlar tıbbi maske takılarak sağlık birimine yönlendirilecek.

Personelin kullandığı araç, gereç, donanımın (telsiz, el dedektörü vb.) dezenfeksiyonunun bizzat kendisince veya görevlilerce yapılması sağlanacak.

TOPLU OLARAK BULUNULACAK ALANLARIN KULLANIMI KISITLANACAK

Havaalanına ait tüm tesisler ve terminal binasında en az 1 metre olacak şekilde sosyal mesafenin korunmasına yönelik önlemler alınacak. Terminal binaları ve çalışılan mahaller sürekli havalandırılacak. Her kurum kendi tesisinin havalandırmasından ve bakımından sorumlu olacak ve havalandırma sistemlerinin bakım sıklıkları artırılacak.

Merkezi ısıtma-soğutma havalandırma sistemleri taze havalı olarak çalıştırılacak. Havalandırma sistemleri ve klima cihazları oluşturduğu hava sirkülasyonu nedeniyle olası enfekte havanın yayılmasına sebep olacağı için hava akışının yönlendirme panjurları ile insan yoğunluğunun az olacağı bölgelere yapılması sağlanacak. Havalandırma sistemlerine HEPA filtre takılması ve takılan filtrelerin korona virüs çapından daha küçük seviyede olması, ionizer sistemleri gibi (fiziksel, kimyasal) arındırıcılarla desteklenmesi sağlanacak.

Kişisel teması en aza indirgeyecek şekilde mümkün olduğunca; Online check-in, ödemelerin temassız kartlarla yapılmasının özendirilmesi, check-in kontuarı, yeme içme alanları, danışma ofisleri, boarding kontuarı vb. yerlerde yolcu ile çalışanın karşı karşıya kaldığı alanlarda veya ihtiyaç duyulabilecek her türlü alanda yapılacak risk analizleri doğrultusunda pileksiglass bariyer veya ayıraç oluşturulması sağlanacak. Toplu olarak bulunulacak alanların kullanımı risk durumuna göre kısıtlanacak.

ATIKLAR BELEDİYEYE TESLİM EDİLECEK

Yolcuların kullanabilmesi için kontrol noktası öncesinde ve sonrasında el antiseptiği yerleştirilecek. Özellikle yolcu ve personelin sıklıkla kullandığı malzemelerin (tepsi vb.) temizlik ve dezenfeksiyonu yolcu yoğunluğu ve risk değerlendirmesi göz önünde bulundurularak periyodik olarak yapılacak.

Kontrol noktasından yolcu ve personel geçişlerinde seyahat dokümanı, kimlik kartı, havalimanı giriş kartı gibi dokümanlara gerekmedikçe dokunulmayacak. Elle arama gerekirse her elle arama sonrası personelin eldiven değiştirmesi sağlanacak.

Havaalanlarında giden yolcular için korona virüs önlemleri otopark bölgesinden itibaren başlayacak. Havaalanlarına maske ve eldiven gibi atıklar için özel çöp kovaları yerleştirilecek.

Bu atıklar geçici atık deposunda en az 72 saat ağzı kapalı şekilde bekletildikten sonra belediyelere teslim edilecek.

UÇUŞLARDA KABİN BAGAJI KABUL EDİLMEYECEK

Uçuşlarda kabin bagajı kabul edilmeyecek. Kabul edilecek eşyalar, dizüstü bilgisayar, el çantası, evrak çantası ve bebek eşyaları ile sınırlı olacak. Diğer her türlü eşyanın check-in işlemi sırasında bagaja verilecek.

Uçak temizliği ve dezenfeksiyon faaliyet alanına göre ilgili kuruluşlar tarafından yerine getirilecek.

Havaalanı içinde hizmet veren kurum, kuruluşlar kendi personelinin eğitiminden sorumlu olacak, kendi tesislerinde temizlik ve dezenfeksiyon malzemelerini temin edecek.

Havaalanlarına inişi gerçekleşen tüm yurt dışı seferlerinin takibi Sağlık Bakanlığı – Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü birimleri, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünün teşkilatlanmadığı havaalanlarında ise İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilecek.

Dış hatlar gelen yolcuların termal kameralar ile takibi Hudut Sağlık birimleri tarafından yapılacak. Havaalanlarında yurtdışından gelen şüpheli vakalar için özel bekleme alanları oluşturulacak.

Sağlık birimleri bulunmayan havaalanlarında yurtiçi uçuşlarda karşılaşılacak şüpheli vakalar için özel bekleme alanları oluşturulacak.

KAPILAR OTOMATİK OLACAK

Havaalanlarında özellikle terminal binalarında yolcu, personel kullanımındaki mahallerin kapıları, fiziki imkanlar elverdiği ölçüde bulaşmanın önlenmesi için otomatik açılır, kapanır hale getirilecek. Yolcuların temasının çok olduğu alanların temizlik sıklığı arttırılacak.

Kapı kolu, ekranlar, tırabzanlar, asansör butonları, kontuar üstleri, yürüyen bantların tutacakları, yiyecek içecek alanlarındaki masalar gibi sık temas edilen yerler ile diğer alanların günde 4 kez temizliği yapılacak. Sıklıkla temas edilen yüzeyler dezenfektanla kaplanacak.

Tuvalet zeminleri, taşları, pisuarlar önce su ve deterjanla ardından da 1/100 sulandırılmış çamaşır suyu ile temizlenecek.

Tuvalet temizliği, çöplerin boşaltılması, tuvalet lavabolarının temizliği, tuvalet kapı kolları, sifon gibi yerlerin temizlik sıklığı artırılacak.

Yeme içme alanlarında basılı menüler kaldırılacak, online/dijital ekran veya mobil ortamda müşteriye menü sunulması sağlanacak. Bu alanlarda tek kullanımlık çatal-bıçak-tabak, baharat, bardak kullanılacak.

Her bir kullanıcının kullanımından sonra masalar ve sandalyeler en az yüzde 70 alkolle temizlenecek. Servis masalarında ve müşteri hizmetlerinde tüm ortak alanlarda sosyal mesafe korunacak. Herhangi bir toplu eğlence aktivitesi düzenlenmesine izin verilmeyecek.

Asansörlerde yüzde 30'dan fazla kapasite kullanımına izin verilmeyecek. Bina tesislerde ve terminallerde hava perdesi kullanılmayacak.

Körük havalandırmaları sürekli çalıştırılacak, geçiş koridorlarının havalandırılmasının yolcu geçişi sırasında dışarıdan temiz hava gelecek şekilde artırılması sağlanacak. Pandemi Komisyonu haftalık risk değerlendirmesi yaparak tedbirleri artırıp veya azaltabilecek.

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)