BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHanta virüs insandan insana bulaşır mı?----

Hanta virüs insandan insana bulaşır mı?

Hanta virüs insandan insana bulaşır mı?
27 Mart 2020 - 13:26 www.finansgundem.com

Mikrobiyoloji uzmanı Öktem, hanta virüsün insandan insana bulaşabileceği endişesine yönelik olarak, virüsün eski dünya tipi olduğunu ve insandan insana bulaşmayacağını ifade etti.

Çin'de ortaya çıkan korona virüs salgınından sonra hanta virüs nedeniyle bir kişinin hayatını kaybetmesinin ardından ikinci bir salgın dalgası endişeleri arttı. Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Öktem, ''Çin'de ölüme neden olan hanta virüs eski dünya tipidir ve insandan insana bulaşması söz konusu değildir. Dolayısıyla uluslararası bir salgın ve pandemi yapması beklenmemektedir" dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Öktem, hantavirüsle ilgili "endişeye gerek olmadığını" açıkladı.

Kanamalı ateşe neden olan ve böbrek yetmezliği sonucu ölüme yol açan 4 tip hanta virüs tespit ederek bilim dünyasına duyuran Öktem, yaptığı açıklamada, "zarflı, 3 segmentli ve tek iplikli negatif yönelimli RNA genomuna sahip" olarak tanımlanan hanta virüsün hayvanlardan insana bulaştığını belirtti.

''KEMİRİCİ ISIRMASI İLE İNSANLARA BULAŞABİLMEKTE''

İnsanların genel olarak virüsü taşıyan hayvanların vücudundan çıkan maddelerle kirlenen toz, toprak, hava ve diğer materyalleri soluyarak enfeksiyonu aldığını kaydeden Öktem, "Taşıyıcı hayvanla doğrudan temas edilmesi yoluyla ortaya çıkan enfeksiyonlar da bulunmaktadır. Konakçı kemirici ile temas, kemirici ısırması ve yemek kaynaklarının paylaşılması ile de insanlara bulaşabilmektedir" dedi.

Öktem, Çin'de ölüme yol açan hanta virüsün uluslararası kamuoyunda endişeye neden olduğunu hatırlatarak, şu bilgileri verdi:

"Hanta virüs haberi, korona virüs pandemisi nedeniyle zaten üst düzeydeki virüs salgını duyarlılığını tetiklemiştir. Çin'de ölüme neden olan hanta virüs eski dünya tipidir ve insandan insana bulaşması söz konusu değildir. Dolayısıyla Kovid-19 ya da SARS CoV-2 gibi uluslararası bir salgın ve pandemi yapması beklenmemektedir. Bu konuda ayrıca bir endişeye gerek yoktur."

Hanta virüsü nedir, belirtileri neler?

Çin'de bu kez Hanta virüsü 1 can aldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)