BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHamas'ın saldırısı İsrail'in 11 Eylül'ü mü?----

Hamas'ın saldırısı İsrail'in 11 Eylül'ü mü?

Hamas'ın saldırısı İsrail'in 11 Eylül'ü mü?
08 Ekim 2023 - 15:18 www.finansgundem.com

Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı saldırıyı dünya basını yakından takip ederek görüşlerini okuyucularıyla paylaşıyor. Saldırı hakkında görüşlerini paylaşan New York Times gazetesi, yaşananları İsrail'in 11 Eylül'üne benzetti.

Hamas'ın başlattığı Aksa Tufanı saldırıları hem İsrail hem dünya basınında ilk sırada yer almaya devam ediyor. Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın başlattığı kapsamlı operasyona ilişkin en çok merak edilen sorular gazetelerde kendine yer buldu. NTV Haber'de yer alan konuyla ilgili haber şöyle:

Amerikan New York Times gazetesi, yaşananları İsrail'in 11 Eylül'üne benzetti. İsrail'in Gazze'ye topyekün bir kara harekatı başlatmasının yüksek bir olasılık olduğuna dikkat çekildi. Gazete, Hamas'ın bu saldırıyı neden şimdi düzenlediği sorusuna da yanıt aradı. Arap ülkeleri özellikle de Suudi Arabistan'la İsrail arasındaki yakınlaşmanın Hamas'ın harekete geçmesinde rol oynamış olabileceğine vurguda bulunuldu. Hamas'ın İsrail hapishalenelerindeki Filistinli mahkumları serbest bıraktırmak için de bu eyleme girişmiş olabileceği belirtildi.

Saldırılarının arkasında Rusya olabilir

New York Times'in köşeyazarlarından Thomas Friedman ise ortadoğu'daki son gelişmelerin Ukrayna'yı bile etkileyebileceğini yazdı. İsrail-Hamas savaşının uzaması halinde ABD'nin Ukrayna'ya gönderdiği yardımların bir bölümünü İsrail'e sevketmek zorunda kalabileceği belirtildi. Friedman, İsraillilerin Hamas tarafından esir alınmasının İsrail ordusunun hareket kabiliyetini sınırlandırdığına da dikkat çekti. Bu esirlerin canlı kalkan olarak kullanılması ihtimaline karşı İsrail ordusunun operasyonlarını temkinli yürütmesi gerektiği vurgulandı.

İsrail haaretz gazetesi, yaşananların İsrail siyasetinde şok dalgalarının olacağı yorumunda bulundu. İsrail istihbaratının yetersiz kalmasının yanısıra ülkenin savunma mekanızmasıyla da ilgili sıkıntılar bulunduğu belirtildi. Başbakan Benyamin Netanyahu'nun siyasi bedel ödeyeceğinin altı çizildi.

Bir başka İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth gazetesinde Richard Kemp imzalı çıkan yorumdaysa Hamas saldırılarıyla İsrail-Suudi Arabistan arasındaki normalleşme çabalarının engellenmesinin yanısıra Ukrayna'dan ABD'nin dikkatini başka yöne çekmenin amaçlanmış olabileceği belirtildi. Hamas saldırılarının arkasında Rusya olabileceği imasında bulunulan analizde, ABD'nin İsrail'de bulunan silahlarını Ukrayna'ya kaydırdığı şimdi durumun tam tersine dönebileceği vurgulandı.

Ordu en çok ihtiyaç duyulan zamanda ortada yok

The Times of Israel gazetesiyse her yıl 16 milyar dolar harcanan İsrail ordusunun en çok ihtiyaç duyulan zamanda ortada olmadığı yorumuna yer verdi. Olaydan 5 saat sonra bile yaşananların kontrol altına alınamadığı, bakanların olup biteni izah etmekte güçlük çektiği belirtildi. Yara alan İsrail'in daha şiddetli ve güçlü olacağı değerlendirmesinde de bulunuldu.

Washington Post gazetesinde Max Boot imzalı çıkan analizdeyse İsrail'in uzun dönemde güvenliğini sağlamasının tek yolunun iki devletli çözüm olduğuna dikkat çekildi ancak barış görüşmelerinin hiç olmadığı kadar uzak bir ihtimal haline dönüştüğü ve ne zaman biteceği belli olmayan bir savaşa sürüklenildiği yorumunda bulunuldu.

Guardian gazetesinde Bethan McKernan imzalı çıkan analizdeyse İsrail'in kuruluşundan beri Filistin güçlerinin ilk kez yeşil hat içerisinde bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirdiği belirtildi. Arap-İsrail çatışmalarında benzer durumun daha önce hiç yaşanmadığı vurgulandı. Bu durumun her iki taraftaki siviller için korkunç sonuçları olabileceği yorumuna yer verildi. Kudüs, Batı Şeria ve Lübnan'daki Hizbullah'ın da dahil olacağı daha geniş bir çatışma riskinin bulunduğu da kaydedildi.

İsrail, Hamas’ın istihbarat yerleşkelerini vurdu

Hamas duyurdu: 7 ayrı noktada çatışma

İsrail hükümetinde 'Gazze' kavgası

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)