BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaHalkı borsaya soğutuyoruz----

Halkı borsaya soğutuyoruz

Halkı borsaya soğutuyoruz
21 Şubat 2013 - 02:44 www.finansgundem.com

Güngör Uras, borsa mağdurlarını yazdı: Hocam, borsada silkelendim... Çok fena kandırıldım... Ne yapayım?” diyerek ağlaşanların sayıları çoğaldı

“Hocam, borsada silkelendim... Çok fena kandırıldım... Ne yapayım?” diyerek ağlaşanların sayıları çoğaldı. Eskiden sokakta görenler “Hocam, döviz alayım mı, satayım mı?” diye sorarlardı. Bir ara “Altın alayım mı satayım mı?” muhabbeti vardı.
Son günlerde, özelikle İstanbul dışındaki şehirlerde, Anadolu’nun değişik şehirlerinde, sokakta yürürken selam verenler, kahvede çay içerken merhaba diyenler “Hisse senedine yatırım yaptıkları için ne kadar kayba uğradıklarını” anlatmaya başladı.
Dert dinlemekten dert sahibi olunur derler ya... İşte o biçim... “Ben borsa işinden anlamam...” diyorum. Onlar içlerini dökmeyi sürdürüyor. “Biz başımıza geleni anlatıyoruz. Başkalarına duyurun ki, bizim gibi yanmasınlar” diyorlar.
Soruyorum “Hangi şirketlerin hisse senetlerini satın aldınız? Şirketlerin ne olduğunu bilerek mi, yoksa tavsiye ile mi  hisse senedine para bağladınız?” Cevaplar genelde aynı “Borsaya yeni giren şirketlerin hisselerinin fiyatı çok artar dediler, o hisselerden aldık.”  “O şirket küçük ama, yakında hisse senetleri tavan yapacak dediler, o hisseleri aldık...”
Halkı silkeliyorlar
Dertlilerin büyük kısmı, birikimlerini isimleri az bilinen, borsada hisse senetleri yeni işlem gören veya az işlem gören hisse senetlerini satın alarak büyük fiyat artışı bekleyişine girenler ile taraftarı oldukları futbol kulüplerinin hisse senedini satın alanlar oluşturuyor.
Gerçekçi olalım... Halkı borsadan soğutan, halkı “istismar eder”. (veya Abdurrahman Yıldırım’ın deyimi ile “Keriz Silkeleyen”) iki grup var.
* Sermayelerinin bir bölümü halka açılan bazı şirketlerde hakim aile grupları, borsadaki hisse senetleri fiyatlarıyla istedikleri gibi oynamakla kalmıyor, kârlı işletmelerde bile temettü dağıtmayarak hisse sahiplerini inletiyorlar.
* Borsanın kurtları (yabancılar bunlara spekülatör diyorlar) piyasada derinliği olmayan (işlem hacmi küçük) hisse senetlerinde “manipülasyon” (yönlendirme/oyun) ile fiyatları kısa süreden indirip çıkartarak küçük yatırımcıların paralarını iç ediyorlar. Bugüne kadar SPK ve Borsa Yönetimi bu olumsuz tabloyu düzeltememiş ise, ayıp, bugüne kadar bu kuruluşlarda sorumluluk alanlarındır.
Borsa işlevini yapamıyor
Çok kişi unuttu. Yıllar önce birçok yatırımın finansmanı, yatırım öncesi hisse senetlerinin belli bölümünün halka arz edilmesi ile gerçekleştirilmişti. Borsa’nın “fazileti /önemi” yatırıma, üretime, gelişmeye fon sağlamasındadır.
Bizde borsa, bazı aile şirketlerinde, hiçbir işe yaramayan hisse senetlerinin, halka arz edilerek nakde dönüştürülmesine imkan veriyor... Bazı sorunlu şirketlerde vitrin (bilanço) süslemesiyle halka arz edilen hisse senetleri satışından toplanan para, şirketleri batıranların cebine giriyor.
Sonuç: Küçük birikimi olanlardan borsaya girenler üzgün, girmeyenler korkudan hisse senedi satın alamıyor.
Şu günlerde borsaya saygınlık kazandırmanın önemi arttı. Küçük tasarruf sahipleri nereye yatırım yapacağını bilemiyor. Mevduatta negatif faiz var. Döviz, altın yatırımları hem riskli hem getirisi yok. İnsanlar borsaya yönelmek istiyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • semih21 Şubat 2013 21:23

    şişirilmiş fiyatlarla yeni hisseleri insanlara kakaladılar bir sürü kapanmış tahta var yeni yatırımcı niye gelsin borsaya hepsini yabancılar alsın olsun bitsin.

  • Baran21 Şubat 2013 09:06

    Borsa'da bir kumardır kazanmakta var kaybetmekte buna hile kalırsa mağdur olunur.Borsa zeka işidir kimseye güvenmemek gerekir.