BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHalkbank neden hedef alınıyor?----

Halkbank neden hedef alınıyor?

Halkbank neden hedef alınıyor?
22 Ocak 2015 - 07:28 www.finansgundem.com

Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, medyada çıkan haberlere ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu

Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat  Taşkesenlioğlu, kamu bankalarının istikrarı ve güven ortamını zedelemek isteyenlerin hedefi haline geldiğini belirterek, "Bu çabaları sonuç vermeyecek" diye konuştu.

İşte Taşkesenlioğlu'nun Sabah'a verdiği röportajdan bir bölüm;

Paralel medya bu kez de takipteki alacaklar konusunda kamu bankalarını hedef aldı. Neden sürekli gündemdesiniz?

Halka açık bir kurum olarak tüm finansal tablolarımızı yatırımcılarımızla ve kamuoyuyla paylaşıyoruz. Düzenli olarak kamu ve bağımsız denetimden geçiyoruz. 2013 yıl sonunda takipteki alacak rasyomuz yüzde 2.59'du. Bu sektör ortalamasından oldukça düşük bir rakam. 2014 Eylül sonu itibarıyla bir miktar oranda artış yaşansa da, bu dönemi içermeyen raporları kaynak gösteren haberlerin kamu bankalarıyla ilgili olumsuz bir algı yaratmak hedefiyle gündeme getirildiğini düşünüyorum. Ancak kamu bankalarının başarıları ve sektördeki sıralamaları göz önünde bulundurulduğunda bu çabaların sonuç vermeyeceğine eminim.

Türkiye'de istikrarı bozmak isteyenlerin ısrarla kamu bankaları üzerinden bir oyun tertiplemesinin nedeni nedir?

Bundan 14 yıl önce görev zararı nedeniyle gözden çıkarılan ve kapatılmak istenen kamu bankaları, bugün özel sektör bankalarıyla yarışan, hatta onlardan daha verimli sonuçlar elde eden kurumlar haline geldi. Bu açıdan baktığımızda kamu bankalarının ülkemizin ekonomik büyümesinin ve ülkemizdeki istikrar ortamının önemli destekçileri arasında yer aldığını görüyoruz. Kamu bankalarının varlığının ve güçlü bilanço yapısının Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında da oldukça önemli rol oynayacağına inanıyoruz. Gösterdiği gelişmeler ve artan piyasa etkinlikleri sayesinde kamu bankalarının önemli birer ekonomik faktör haline geldiğini ve bu nedenle kamu bankalarına yönelik çalışmaların olduğunu düşünüyorum.

En çok da Halkbank hedef alınıyor...

2002'den bu yana aktif büyüklüğümüzü 8 kat artırıp 149.8 milyar TL'ye çıkardık. Aktif kalitesinden taviz vermedik. 2002'de günlük 7 milyar TL likidite açığı, yüzde 77'si menkul kıymetlerden, sadece yüzde 7'si kredilerden oluşan bir bilanço yapısı, yüzde 49 takipteki kredi oranı, 10.7 milyar TL stok görev zararı vardı. 360 şube kapanmış, esnaf ve KOBİ kredileri vadesinden önce geri çağrılıyordu. Esnafa yüzde 47 faizle kredi kullandırılıyordu. 2014 Eylül sonu itibarıyla bilançoda menkul kıymet ağırlığı yüzde 17'ye indi, krediler yüzde 67'ye çıktı. 93.4 milyar kredi hacmimiz var. 580 milyon TL zarar üreten bankadan 2.75 milyar kâr üreten bankaya geldik. Birilerini rahatsız eden bu olsa gerek. Halkbank bugün uluslararası bankacılık sektöründe bilinen, yabancı yatırımcıların yakından takip ettiği, itibarı yüksek ve saygın bir banka. İstikrarlı büyüyen ve piyasa etkinliği artan kamu bankaları, ekonomik istikrarın en önemli destekçilerinden biri haline geldi. Dolayısıyla, ülkemizdeki güven ortamı ve istikrarı zedelemeye çalışanların ana hedeflerinden biri halindeyiz

5 YILDA EKONOMİYE 500 MİLYARLIK KATKI

150 şubeli bir katılım bankası kuracaksınız. İzin süreçleri ne durumda?


Bu yıl üçüncü çeyrekte faaliyete başlamasını öngörüyoruz. Gerekli izinler için ilgili kurumlara başvurularımızı yaptık. Başvurularımızdan bir kısmı sonuçlandı, bir kısmı için de süreç devam ediyor.

Son haberlerde katılım bankası kurma planınızın etkisi mi var sizce?

Halkımız faizsiz bankacılığın tüm gereklerini yerine getiren uzun zamandır görmek istediği yeni bankasına yakında kavuşacak. Halkbank olarak 76 yıllık birikim ve deneyimimizi bankacılığın yeni bir koluna aktarmak istiyoruz. 150 şubeye ulaşmasını beklediğimiz katılım bankasının bin kişinin üzerinde istihdam yaratmasını öngörüyoruz. Kamu bankalarının katılım bankası kurma çalışmalarının sektörü büyüteceği ve geliştireceği yönünde görüşler mevcut. Ancak, kimi kesimlerin bu durumdan rahatsız olduğunu da duymaktayız.
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • banka24 Ocak 2015 08:21

    sektörün işlevsel etkileri bla bla bla. devlet bankası değil de gerçekten serbest olan (ihale peşinde koşmayan banka sahibi) özel sermaye bankası temsilcisi konuşsa anlamı olurdu. ama bu komik olmuş. benden söylemesi.

  • 22 Ocak 2015 11:56

    Türkiye’nin 2023 yılı için belirlediği hedefin gerçekleştirilmesi için, tüm kamu ve özel sektörün elele vererek sonuca ulaşması kalkınmamız için elzemdir. Bu yükün başında mali piyasalar önem arz etmektedir. Ehil bir yönetimin memleket sorumluluğunda demeç vermesinin eleştirilmesi değil, övgüyle desteklenmesi gerekir. Ama sektörün tüm işlevsel etkilerini bilirsek bunu yapabiliriz.BİRAZ DÜŞÜNCE LÜTFEN...

  • Altın22 Ocak 2015 08:46

    Altın, sarraf kelimeleri birsey cagristiriyor mu sayın genel müdürüm?

  • banka22 Ocak 2015 08:38

    Bir banka genel müdürü banka hakkında açıklama yapmalıdır. Turkiyenin 2023 vizyonu siyasilerin sorunudur. Türkiyede herkes kendi işini yapmalı. Ama herkes kendini parti temsilcisi gibi hissedip açıklama yaparsa o zaman hep beraber kaybederiz. Azıcık mantık lütfen.