BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaHalka arzlar hız kazanacak----

Halka arzlar hız kazanacak

Halka arzlar hız kazanacak
20 Eylül 2013 - 10:42 www.finansgundem.com

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, halka arzlar, aracı kurum düzenlemeleri ve Borsa İstanbul'daki komisyon zammı konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı...

SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) Başkanı Vahdettin Ertaş, önümüzdeki birkaç hafta içinde peş peşe halka arzlar yapılacağını açıkladı.
Yılbaşından itibaren 13 halka arza izin verdiklerini hatırlatan Ertaş, “Bu halka arzların performansına bakıldığında borsadaki düşüşe rağmen önceki yıllara göre yüzümüzü güldüren bir tablo oluştu. Bu 12 Şubat kararlarımızın neticesidir. 22 Mayıs’tan itibaren Fed kararları bizde de halka arzları durma noktasına getirdi. Son açıklanan Fed kararları ile piyasalarda yeni bir denge oluşacak. Dalgalanmaların şimdiden kalktığını görüyoruz. Önümüzdeki birkaç hafta içerisinde halka arzlar başlayacaktır. Bu yıl için 20 halka azı yakalarız diye tahmin ediyorum” diye konuştu.
Dünya'da Jülide Yiğittürk Gürdamar imzasıyla yer alan haberde Vahdettin Ertaş, yıl sonuna kadar yayımlanan ve yayımlanacak toplam 60 düzenlemeyle yeni yıldan itibaren hem kanun hem de ikinci düzenleme düzeyinde en ileri altyapıya sahip olacaklarını vurguladı. Ertaş, “Yurtdışıyla ilgili gri alan ortadan kaltığı zaman sermaye piyasalarının 'boom' yapacağına inanıyoruz” ifadesini kullandı.
'Aracı kurum düzenlemesi değişmeyecek'
Aracı kurumlara uygulanacak olan sermaye şartı ile ilgili açıklamalarda bulunan Vahdettin Ertaş, bu konuda herhangi bir değişikliğe gitmeyeceklerini söyledi. Aracı kurumların sermaye şartlarıyla ilgili olarak geçmişte Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu ile görüştüklerini ve Türkiye’de aracılık sektörünün bir yeniden yapılanma ihtiyacı olduğu konusunda görüş birliğine varıldığını hatırlatan Ertaş, üçlü bir yapı ortaya koyarak geçiş tarihi olarak 1 Temmuz’u ilan ettiklerine değindi.
35 aracı kurumun 3. grupta yer aldığını ifade eden Ertaş, konuya yönelik şunları söyledi: “Bunların sektör ve istihdam içerisindeki ağırlığı ve toplam işlem hacmindeki yüzde 1.2 payları dikkate aldığımızda bu kurumlarımızın yeniden yapılanma ihtiyacı olduğunu hepimiz biliyoruz. Biz herhangi bir düzenlememizde değişiklik yapmayı düşünmüyoruz. Bu görüşümüzü kendileriyle de paylaştık. Birleşeceksiniz, bir araya geleceksiniz veya el değiştireceksiniz. 800 bin liralık finansal kurum, 800 milyar dolar bir ekonomik büyüklüğe ulaşmış bir Türkiye’ye artık yakışmıyor. Dolayısıyla hepimizin bu ölçeğe uygun haline gelmesi gerekiyor. Zaten aracı kurumların tablolarına baktığımız zaman pekçoğu ekonomik olarak varlıklarını sürdürmekte zorlanıyorlar. Çünkü mevcut sermaye ve işgücü ile daha fazla ilerleyemiyorlar. Dolayısıylabu durum yeni faaileyet alanları için yeni bir fırsat kapısıdır. Biz düzenlemelerimiz sürdürüyoruz.”
"BİST’in komisyon zammını inceliyoruz"
Borsa İstanbul’un aracı kurumlardan alınan işlem komisyonlarına ilişkin talebini incelediklerini kaydeden Vahdettin Ertaş, “Burada yüzde 100’lük bir artış talebi bulunuyor. Bu ücretin yurtdışıyla kıyaslandığında çok düşük olduğu söyleniyor. Ama bizim borsamızda olmayan birtakım gelirler de başka borsalar da yok. Mesela tahvil kotasyon ücretleri gibi… Biz bu konuyu inceliyoruz. Uygun tarihte cevabımızı borsaya vereceğiz” dedi.
Ertaş, "Söz konusu bu artış yatırımcıları olumsuz etkilemez mi?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Her fiyat artışı bir maliyettir; bu da yatırımcıya yansıyacaktır. Biz konjonktürün uygun olduğu bir dilimde yatırımcıya en az yansıyacak oranda düzenlemeyi yapacağız. Her ücretin nihayi ödeyicisi tüketicidir, burada da öyle olacak.”
Vahdettin Ertaş, Yatırım Tazmin Merkezi'nin kapsamında genişleme olunca bir maliyet oluştuğunu, kurumdan ilave ücret talebi aldıklarını da dile getirdi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)