BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaGüney Kıbrıs'tan sert tepki----

Güney Kıbrıs'tan sert tepki

Güney Kıbrıs'tan sert tepki
18 Mart 2013 - 06:54 www.finansgundem.com

Kıbrıs Rum Kesimi, AB kurtarması karşılığında talep edilen mevduat hesaplarına ilişkin şartlara tepki gösterdi

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin (GKRK) AB ile mutabakata vardığı kredi anlaşması karşılığında Rum bankalarındaki mevduat hesaplarına getirilen vergi şartına Rumlar tepki gösterdi.
Euro Bölgesi'nin gece yarısı sona eren toplantısında Rum bankalarındaki mevduat hesaplarına getirilen vergi yükümlülüğü, Rumların bankamatiklere akın etmesine neden oldu.
Euro Bölgesi maliye bakanları ve IMF'nin kurtarma operasyonu uyarınca, Güney Kıbrıs bankalarındaki mevduat hesapları kesintiye uğrayacak. Buna göre 100 bin eurodan az hesabı olanlardan bir defaya mahsus yüzde 6.75, 100 bin euroyu aşan hesaplardan ise yüzde 9,9 vergi yükümlülüğü getiriliyor. Bununla birlikte Rum Kesimi'nde bankacılık sisteminde düzenlemeye gidilerek, bütçe açığının kapanması bekleniyor.
Vatandaşlar bankalara akın etti
Hafta sonu olmasına rağmen, Eurogroup toplantısında alınan söz konusu karara tepki gösteren Rumlar, bankamatiklere giderek çekebilecekleri kadar para çekerken alınan karara sert tepki gösterdi.
Limasol'da bir Rum vatandaşı, parasını çekmesine izin verilmediği gerekçesiyle, buldozer ile banka şubesine girmeye çalıştı. Vatandaş güvenlik güçlerinin de müdahalesiyle bankaya girmeden güçlükle durdurulabildi.
''Avrupalı ortakları Kıbrıs'ı sırtından hançerledi''
Rum gazeteleri ise, Eurogroup toplantısı kararını gazetelerinde manşetlerine taşıyarak, ''Anastasiadis, Avrupalı ortakları tarafından sırtından hançerlendi'', ''Ya İflas Ya Memorandum'', ''Avrupalılar bizi boğazımızdan yakaladı'' haberlerine yer verdi.
Rum Meclisi Olağanüstü toplanacak
GKRK Maliye Bakanı Mihalis Sarris de, mevduatlara ilişkin verginin, Pazartesi gününün resmi tatil olması nedeniyle bankaların açılacağı Salı gününe kadar kararın geçirilmesi için meclisin olağanüstü toplanacağını söyledi. Mecliste temsil edilmekte olan siyasi partilere, GKRK hükümetine seçenekler hakkında bilgi verildiğini vurgulayan Sarris, yapılacak oylamanın sonucuyla ilgili ise öngörüde bulunmaktan kaçındı.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)