BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGünay: 15 Temmuz’un maliyeti 17 milyar dolar----

Günay: 15 Temmuz’un maliyeti 17 milyar dolar

Günay: 15 Temmuz’un maliyeti 17 milyar dolar
22 Temmuz 2017 - 12:03 www.finansgundem.com

Avrupa-Asya Politika, Ekonomi ve İş Dünyası Forumu'nda konuşan AK Parti Milletvekili Emine Nur Günay, Türkiye’nin güçlü ekonomisiyle hain darbe girişiminin etkisini kısa sürede atlattığını söyledi.

FINANSGUNDEM.COM

Euro-Asia Forum in Politics, Economics and Business - EAFPEB 2017 (Avrupa-Asya Politika, Ekonomi ve İş Dünyası Forumu – 2017), Elite World’de yapıldı. EBES ve Rusya Bilimler Akademisi’nin işbirliğiyle İstanbul’da düzenlenen foruma konuşmacı olarak katılan AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ekonomik etkilerini açıkladı.

Prof. Dr. Emine Nur Günay, "Yapılan darbe girişiminin etkileri 18-22 Temmuz tarihleri arasında Türk ekonomisinde hissedilmeye başlandı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yüzde 13 değer kaybetti. Gösterge tahvil faiz oranı ise bir hafta içerisinde yüzde 8,5’dan 9,4’e yükseldi" dedi.

Yerli ve yabancı katılımcılara 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye ve bölge ekonomisinde sebep olduğunu etkileri anlatan Prof. Dr. Günay, "Bu girişim, yalnızca bir askeri darbe girişimi olarak değerlendirilemez. Türkiye eşzamanlı olarak sosyo-politik ve ekonomik açıdan da bir darbe girişimiyle karşı karşıya kalmıştır" şeklinde konuştu.

Kaos hedefleniyordu

15 Temmuz darbe girişiminin sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’nin sistematik bir saldırı altında kaldığını belirten Prof. Dr. Günay sözlerine şöyle devam etti: “Darbe girişimi, seçilmiş hükümete yönelik bir darbe girişimiydi. Bu darbe girişimi halkın özverisi, seçilmiş hükümete bağlılığı ve demokrasisine sahip çıkma refleksi sayesinde engellendi. Sonraki adım ise sistematik terörist saldırılar ile sosyo-politik bir karmaşa çıkarmaktı. Türkiye terör örgütlerinin seri ve planlı saldırılarıyla yüz yüze kaldı. Amaç halk arasında kaos ortamı oluşturmaktı. Ancak yine halkın sağduyusu, hükümetimizin terör örgütlerine karşı kararlı duruşu ve tabi ki güvenlik güçlerimizin canları pahasına gerçekleştirdiği operasyonlar ve aldıkları önlemler sayesinde bu saldırı da amacına ulaşamadı."

Ekonomik saldırı başladı

Darbe girişimi sonrası Türkiye’nin ekonomik alanda bir saldırıyla baş başa bırakıldığına değinen Prof. Dr. Günay, "Sonraki adım ekonomik saldırıydı. Yapılan darbe girişiminin etkileri 18-22 Temmuz tarihleri arasında Türk ekonomisinde hissedilmeye başlandı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yüzde 13 değer kaybetti. Gösterge tahvil faiz oranı ise bir hafta içerisinde yüzde 8,5’dan 9,4’e yükseldi" dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının haksız değerlendirmelerini ve bu saldırının bir parçası olmalarını eleştiren Prof. Dr. Günay, "Ekonomik saldırının ikinci dalgası kredi derecelendirme kuruluşlarından geldi. 20 Temmuz’da S&P, Türkiye’nin kredi notunu bir seviye aşağıya çekerek, yatırım yapılabilir notunun iki seviye altına indirdi ve olumsuz bir görünüm verdi. Siyasi belirsizliklerin artması, yatırım ortamının zayıflaması, cari işlemler açığının yoğunlaşması ve mali dengenin bozulması gibi gerçekçi olmayan bahaneler öne sürülerek uyarılarda bulundu. 21 Temmuz’da Moody’s, darbe girişiminin Türkiye ekonomisinde oluşturduğu anlık olumsuz etkilerin büyük oranda azaldığını açıkladı. Üç gün sonra, Moody’s, dış finansman riskleri, yavaşlayan ekonomi ve darbe girişimi sonrası hukukun üstünlüğü konusundaki endişeleri gerekçe göstererek Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi" diye konuştu.

Başaramadılar

Ekonomik alanda yapılan saldırıların sonuçları konusunda ise Günay, "Ancak ekonomik komplo da işe yaramadı. Bunun başlıca nedenleri, sağlam makroekonomik temeller, güçlü bir finansal sistem, ihtiyatlı maliye politikası olarak gösterilebilir. Sonuç olarak Türkiye, son 15 yılda güçlü temellere oturttuğu ekonomisi ile 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin olumsuz etkilerini altı ay içinde atlatmıştır. Bütçe açığının GSYH’ya oranı AB’nin Maastricht Kriterleri’nin (yüzde 3) altında GSYH’nın yaklaşık yüzde 1’idir. Kamu borç / GSYİH oranı 2002’de yüzde 74 iken, 2016 itibari ile yüzde 28’e düştü. Temmuz 2016 sonrası net olumsuz etki, sanayi üretim endeksi, işsizlik oranı ve enflasyonda net görülmektedir. Hükümetimizin hızla uygulamaya koyduğu istihdam paketi, üretim paketi, sanayi teşvik kanunu ve piyasaları rahatlatacak düzenlemelerle olumsuz etkiler ortadan kaldırıldı. Başarısız darbe girişiminin ekonomik maliyeti yaklaşık 17 milyar dolardır. Yani GSYH’nin yüzde 2’sidir. Bu gelişmeler gösteriyor ki Türkiye güçlü bir ekonomisiyle olumsuz ekonomik etkileri çok kısa sürede bertaraf etmiştir. Türkiye’yi hedef alan hiçbir saldırı amacına ulaşamamıştır, ulaşamayacaktır" dedi.

Sıra yapısal reformlarda

Prof. Dr. Günay, ekonomi alanında atılması gereken adımlar konusunda da "Şimdi sıra yapısal reformların hızla hayata geçirilmesine gelmiştir. Ekonomi, hukuk, kamu yönetimindeki reformlarla hızlı dönüşüm süreci başlamalı ve Türkiye 2023 hedeflerine odaklanmalıdır. Katma değeri yüksek üretim, akıllı uzmanlaşma, kapsayıcı büyüme kalkınma modelimizin temelini oluşturmalıdır. Endüstriyel, bölgesel ve sosyal kapsayıcılık çerçevesinde gerekli destekler ve teşviklerle sürdürülebilir ekonomik kalkınma gerçekleşecektir" ifadelerini kullandı.

Başkanlığını ve açılış konuşmasını EBES'in kurucularından Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin’in yaptığı Avrupa-Asya Politika, Ekonomi ve İş Dünyası Forumu’na konuşmacı olarak katılan Başbakan Danışmanı Dr. Mehmet Babacan, eski SPK Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, Kibar Holding Kurumsal İlişkiler Bölüm Başkanı  Mustafa Mente ve BloombergHT TV Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran da Avrupa ile Asya arasındaki ekonomik ve politik gelişmelere yönelik yorumlarını katılımcılar ile paylaştılar.

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ...23 Temmuz 2017 13:10

    kimse bunun sorumlusu ödesin cebinden... tv lerde internette hala resimler videolar var neşeli tiplerin.... 250 de can var para pula ödenmez... :((

  • dürüst VATANDAŞ.23 Temmuz 2017 00:52

    Mademki bu şerefsizler ülkeye 17 milyar dolar zarar verdiler peki neden bunların tüm malvarlıklarına el koyulmuyor bırakında birazda sefil hayat yaşasınlar bakalım onlardan doğanlar birdaha bu harekete geçerlermi bu millete çektirene devletimizde sonuna kadar çektirmelidir isterlerse yollarda DİLENSİNLER.

  • Ayhan Korkmaz22 Temmuz 2017 20:16

    Bu haşn darbe girişiminde bulunanları kim atadı o görevlere?