BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGülen cemaati parti kurar mı?----

Gülen cemaati parti kurar mı?

Gülen cemaati parti kurar mı?
23 Ocak 2014 - 10:29 www.finansgundem.com

Ruşen Çakır'ın bugünkü köşesine göre "bu seçimlerin AKP ile Cemaat, Erdoğan ile Gülen arasında yaşanacağı kesinleşti."...

"Bundan 3 ya da 5 yıl önce "Gülen cemaati parti kurar mı?" sorusu asla sorulmazdı. Çünkü, siyasetle fazlasıyla içli dışlı olmasına ve kimi seçimler öncesinde bazı partileri desteklediği yolunda ciddi spekülasyonlar yapılsa da Cemaat "partilerüstü" olarak görülürdü."

Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır, bugün köşesinde Hizmet Hareketi'nin siyasi tavrını, tarzını ve 17 Aralık sonrasında değişen bakış açılarını yorumladı.

İşte Çakır'ın yazısından çarpıcı bölümler:

ÇOK SEPETTE ÇOK YUMURTA


Cemaat'in tarihinde siyasete ve partilere bakışta inişli-çıkışlı bir grafik karşımıza çıkıyor. Gülen, Nurcu hareketin ana gövdesinden kopunca kayıtsız şartsız Adalet Partisi'ni destekleme çizgisini de bırakmış, hatta bu nedenle Necmetin Erbakan'ın Milli Selamet Partisi ile de kısmi ve geçici bir yakınlaşma yaşamıştı.

Daha sonra siyasi partilere karşı "tüm yumurtalarını tek sepete koymama" olarak özetleyebileceğimiz bir strateji benimseyen Gülen'in Turgut Özal ve ANAP'la iyi ilişkileri olduğunu biliyoruz. ANAP'ın çözülüp Refah Partisi'nin yükseldiği 1990 başlarından itibarense, merkez sağ ve sol partilerin hemen tümü Gülen ve cemaatini bir tür cankurtaran simidi olarak gördü; o da bu konuma fazla itiraz etmedi.

Hatta 28 Şubat sürecinin ilk günlerinde ordunun da bu konumun sürmesini isteyebileceği düşünüldü ama olmadı.

Cemaat'in AKP ile ittifaka gitmesi birçoklarına normal geliyor ama bu iki hareketin karşılaştırmalı tarihini bilenler için bu gelişme bir tür sürprizdi. Buna bağlı olarak, asker başta olmak üzere eski iktidar sahiplerinin tasfiyesinin ardından yolların ayrılması, her ne kadar çok erken ve şiddetli olsa da, şaşırtıcı olmadı.

ALTERNATİF SORUNU

Ancak 17 Aralık sürecinde Cemaat'in önünde çok ciddi bir sorun var: AKP'ye karşı destekleyebileceği elle tutulur bir alternatif yok.

CHP ve MHP'nin neden olamayacağını uzun uzun anlatmaya gerek yok. Kimileri bir seçenek olarak BBP'yi işaret etse de bu partinin Cemaat'in ufkuna denk gelmesi imkansız. Bu bağlamda Başbakan Erdoğan'ın Numan Kurtulmuş ve Süleyman Soylu'yu partisine kazandırırken Gülen'in muhtemel siyasi hesaplarını da gözetmiş olabileceği yorumlarını yabana atmamak lazım.

Şu aşamada geriye alternatifi AKP içerisinden çıkarma seçeneği kalıyor. Bunun da kabaca iki yolu var: Yeni isitifalarla AKP'yi zayıf düşürüp buradan yeni bir parti çıkarma ve Erdoğan'ı iyice yıpratıp yerine yeni ve Cemaat'e yakın bir ismi getirme.

Her iki senaryo da bana gerçek dışı ve üstü görünüyor. 17 Aralık sürecinin başından beri ana hedefinin Erdoğan olduğunu vurgulamama rağmen Cemaat'in bunu aleni bir şekilde yapmaya çalışmasının birçok açıdan bir tür intihar olacağı kanısındayım.

YEREL SEÇİMLERDEN SONRA

Sanıyorum en gerçekçisi yerel seçimleri beklemek olacak. Çünkü bu seçimlerin AKP ile Cemaat, Erdoğan ile Gülen arasında yaşanacağı kesinleşti. Eğer AKP bu seçimlerden bir zaferle çıkarsa CHP, MHP ve diğer rakip partilerden ziyade Cemaat'in kaybettiğine hükmedeceğiz. Eğer tersi olup AKP İstanbul veya Ankara'dan birini veya ikisini birden kaybederse Cemaat'in zaferinden bahsedeceğiz.

Eğer ikinci şık olursa Cemaat Türkiye'nin birinci gücü olarak sivrilir ve ülkenin siyasi hayatı büyük ölçüde Pennsylvania'dan belirlenir. Bu bağlamda AKP'den kopuşlar, Erdoğan'ın liderliğini kaybetmesi, yeni ve iktidar alternatifi bir partinin kurulması gibi seçenekler gündeme gelebilir.

Dolayısıyla bu seçimler hem Erdoğan hem Gülen için bir varolma ve varkalma anlamı taşıyor.
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tarafsız23 Ocak 2014 22:02

    cemaat parti kurub seçime girse alabileceği oy en fazla yüzde 2 olur onu için parti kurmuyorlar destek veriyorlar

  • Party23 Ocak 2014 20:27

    Yok kardeşim, bunca yıl parti kurmaya bir sivil toplum hareketi bu saatten sonra da kurmaz parti, içiniz rahat olsun. Ruşen Çakır da zaten bu yönde bir analiz yayınladı bugünlerde.

  • mustafa23 Ocak 2014 19:05

    hoca benide sadrazam yap ölmezsin ya la

  • Bence23 Ocak 2014 12:59

    Cemaat SP destekleyecek sanırım.Birde AKP den 10-15 MV koparırlarsa AKP biter.

  • cem23 Ocak 2014 12:55

    çok dar düşünüyorsunuz. ülkeyi yönetmek çok basit. bizler çoook ama çooooooook zor bişeye talibiz. böyle basit işlerle uğraşacak vaktimiz yok. meyve risalesinde cevap

  • lb23 Ocak 2014 12:49

    bunlar bir algı oluşturma çabası içindedir ama akıl tutulması yaşadıkları için saçmalıyorlar. Hocaefendi dediki ; AKlanın. peki akp ne yaptı bilinçsizce saldırıya geçti peki 1 aydan fazla oldu birisi çıkıp ta çalmadık, yolsuzluk yapmadık, rüşvet almadık dedi mi? bunların abdestleri sahih değil namazları da şüpheli.

  • Anlayana23 Ocak 2014 12:27

    Saf vatandaşın dışında olanlar AKP-CAMAAT koalisyonuna oy verip iktidara getirdiklerini bilmiyorlar mı?.Şimdi neden şikayetçiler.Adam söylüyor "ne istedilerde vermedik" diyor.Memleketi bunlar bu hale getirmedi mi? Hala AKP ye oy verene şaşarım.

  • ÖLÇÜM23 Ocak 2014 11:58

    boyunun ölçüsünü almak,bir seçim kadar yakın.artık birgün kravat-papyon ,birgün cübbe giyer.

  • barış23 Ocak 2014 11:42

    bütün kavga f.g cumurbaşkanı yapabilmek........

  • ÖZGUR23 Ocak 2014 11:28

    girsinlerde boyunun ölçüsünü alsınlar.........

  • KİM BUNLAR23 Ocak 2014 11:27

    KURAR NASIL SENDİKASINI KURDULARSA PARTİSİNİ DE KURAR ACABA PARTİNİN İSMİ ÖNEMLİ FİTNECİLER PARTİSİ MUNAFIKLAR PARTİSİ TUZAKCILAR PARTİSİ KASETCİLER PARTİSİ BUNLARDAN BİRİNİN İSMİNİ KOYARLARSA BİRAZ OY ALIRLAR ÇÜNKÜ BU ÜLKEDE BU ZİHNİYETTE OLANDA VAR YOKSA BAŞKA İSİM ADI ALTINDA OLURSA PİRİM YAPMAZ ÇÜNKÜ BUNLARIN NE MAL OLDUĞU MEYDANA CIKTI ARTIK BU MİLLET YUTMAZ BUNLARIN DİNDARLIĞINI

  • Murat23 Ocak 2014 11:13

    Cemaat hiç bir zaman siyasete girmez... AKP ile bu kadar zıt düşmesinin de asıl sebebi dersaneler falan değil AKP ve Türkiye'nin yurt dışında "teröre destek veren ülke" gibi görülmesi. suriyede yaptıklarından dolayı. bu algı yurt dışında cemaatin işini zorlaştırıyor... temel kavga sebebi bu. AKP burada geri adım atar, Cemaati bitirme planını devreden çıkarırsa cemaat AKP yi desteklemeye devam eder.

  • mehmet23 Ocak 2014 10:54

    hayırlı olsun

  • cemaat partiler üstü23 Ocak 2014 10:50

    Her partiden cemaat gönüllüsü var. Siyasileşmez , parti de kurmaz. Yoksa kendi ile çelişir , parçalanır. Yaptıkları hizmeti siyaset ile küçültmezler. Sanmıyorum.

  • halk23 Ocak 2014 10:47

    ben bu yoruma katılıyorum cemaat parti kurma hazırlıklarına başladı ama unuttuğu bir şey var cemaattekilerin ve akpartiye oy vermeyenlerin bile bu süreç zarfında akpartiye tam destek vermesidir seçimde gözüken akpartinin büyük zaferidir bekleyip göreceğiz cemaatmi ülkeyi yönetecek demokrasimi ..