BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGüçlü ruble Rus ekonomisini zorluyor----

Güçlü ruble Rus ekonomisini zorluyor

Güçlü ruble Rus ekonomisini zorluyor
08 Temmuz 2019 - 06:49 www.finansgundem.com

Doların ruble karşısında gerilemesinin Rusya ekonomisinde yatırımlara zarar verdiği öne sürüldü

Rusya’da doların 63,5 rubleye kadar inmesi, “güçlü ruble ekonomiye zarar veriyor” kaygılarını yeniden gündeme taşıdı. Pek çok uzman, bu yıl 70 rubleye kadar çıkan rublenin yakında yeniden 61-62 rubleye kadar inebileceğini, bunun da zaten beklenen büyüme oranına ulaşamayan ekonomi için “yeni tehditler” anlamına geldiğini savunuyor.

Konuyu analiz eden devlete bağlı Rossiya 24 TV kanalı analistlerinden Natalya Prihodko, “Ruble için iyi görünen, ekonomik büyümeyi tehdit ederek ve yatırımlar azaltarak genel anlamda risk yaratıyor” değerlendirmesini yaptı. Rublenin değer kazanmasını “güçlenmenin paradoksu” diye yorumlayan Rus uzman, bir hafta önce petrol 66,7 dolar iken doların 62,9 ruble olduğunu, hafta sonundan petrol 66 dolara indiğinde rublenin 63,5 ruble olmasının “çelişkili bir tablo yarattığını” vurguladı.

Bazı uzmanlar AB cephesinde yaptırımların hafifleyeceği beklentisinin rubleye olan ilgiyi arttırdığını, Merkez Bankası’nın faizi düşürme sinyali vermesinin de piyasalar için önemli bir işaret olduğunu vurguluyor.

Rusya Merkez Bankası Temmuz ayı içerisinde faiz oranını yeniden indirmeyi gündeme almıştı. Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Uluslararası Finans Kongresi'nde yaptığı açıklamada, politika faiz oranının yüzde 0,5 aşağı çekilebileceğini söylemişti.

Kurum 2018 Mart ayından bu yana ilk kez Haziranda politika faizini 0,25 puan düşürerek yüzde 7,5'e çekmişti.

Nabiullina enflasyon artış hızının yavaşladığına dikkat çekerek Faiz oranını 50 paz puan indirme seçeneğini değerlendireceklerini söyledi. Rusya'da enflasyon bugün yüzde 5,1.

Elvira Nabiullina ayrıca 2019'da iki kere daha faiz indirimine gidilebileceğini, böylece 2020 yılı ortalarında faiz oranının, nötr seviye kabul edilen yüzde 6-7 aralığına çekilebileceğini dile getirdi. (turkrus.com)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)