BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlak Gözler enflasyon verilerinde! Ekim ayı kira artış oranı ne kadar olacak?----

Gözler enflasyon verilerinde! Ekim ayı kira artış oranı ne kadar olacak?

 Gözler enflasyon verilerinde! Ekim ayı kira artış oranı ne kadar olacak?
02 Ekim 2023 - 15:06 www.finansgundem.com

Ekim ayı kira artış oranı için gözler eylül ayı enflasyon verilerine çevrildi. Peki, ekim ayı kira artış oranı ne kadar olacak? İşte ekonomistlerin enflasyon beklentisi.

Ekim ayı kira artış oranı, eylül ayı enflasyon verilerinin belli olmasıyla birlikte belli olacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak eylül ayı enflasyon verileriyle birlikte, kira artışlarını da etkileyen TÜFE rakamları netleşecek.

Eylül ayında kira artış oranı, ağustos ayı enflasyonunun belli olmasının ardından, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 56,28 olarak açıklanmıştı. Böylelikle eylül ayında kontrat yenilemesi gereken iş yeri sahipleri, kiracılarından yüzde 56,28 oranında zam talep etmişti.

YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASI DEVAM EDİYOR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaptığı açıklamayla birlikte, kira yüzde 25 zam sınırlamasının uzatıldığını açıklamış ve şunları söylemişti;

"Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Meclis bayramdan sonra toplandığında düzenleme yasalaşacak."

Buna göre; Yeni yılda kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek. Böylelikle kontrat süresi dolan konut kiracıları, TÜFE rakamlarına kayıtsız kalarak ev sahiplerine yüzde 25 zam yapacak.

İŞ YERLERİ İÇİN DURUM FARKLI

İş yerlerine yapılacak kira zammı oranında ise sınırlama bulunmuyor. Eylül ayı kira artış oranı yüzde 56.28 olarak öne çıkmıştı. Böylece kira kontrat süresi eylül ayında dolan işletme sahipleri kiralarında tavan zam yüzde 56.28 olarak belirlendi.

TÜİK tarafından 3 Ekim Salı günü açıklanacak eylül ayı enflasyon verilerinin belli olmasıyla birlikte, on iki aylık ortalamalara göre TÜFE'deki değişim belli olacak ve ekim ayı kira artış oranı belirlenecek.

Açıklanacak olan ekim ayı kira artış oranıyla birlikte, kontrat süresi ekim ayında dolan kiracılar, TÜFE rakamlarına göre zam uygulayacak.

EKONOMİSTLERİN ENFLASYON BEKLENTİSİ

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, eylül ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 5,0 artmasını bekliyor.

AA Finans'ın, TÜİK tarafından 3 Ekim Salı günü açıklanacak eylül ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 12 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ankete göre, ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 5,0 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin eylül ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 4,05 ve en yüksek yüzde 9,0 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 5,00) göre bir önceki ay yüzde 56,37 olan yıllık enflasyonun yüzde 61,91'e çıkacağı hesaplanıyor.

Öte yandan, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi eylülde yüzde 65,50 oldu.

Tüketici Fiyat Endeksi, ağustos bir önceki aya göre yüzde 9,09 artış göstermişti.

Karaismailoğlu: Airbnb ve apart daire kiralamaya yönelik düzenleme yapılacak

 

Miras kalan toprak 2 yıl ekilmiyorsa kiralanacak

 

Kira fiyatları beş yılda yüzde 892 arttı

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)