BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGıda fiyatları 26 ayın en düşük seviyesinde----

Gıda fiyatları 26 ayın en düşük seviyesinde

Gıda fiyatları 26 ayın en düşük seviyesinde
07 Temmuz 2023 - 12:17 www.finansgundem.com

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, dünya gıda fiyatları endeksi haziranda Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) bugün yayınladığı uluslararası gıda emtia fiyatları endeksi, tüm temel tahıllar ve bitkisel yağların çoğunda görülen fiyat düşüşleri nedeniyle, Haziran ayında da gerileyişini sürdürdü.

Yaygın olarak ticareti yapılan gıda emtiasının uluslararası fiyatlandırmalarındaki aylık değişimleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, Haziran ayında ortalama 122.3 puan seviyesinde seyrederek Mayıs ayına göre yüzde 1.4, Mart 2022'deki zirvesine göre ise yüzde 23.4 düşüş gösterdi.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi, Mayıs ayına göre yüzde 2.1 gerileme kaydetti. Haziran ayında uluslararası iri taneli tahıl fiyatları, Arjantin ve Brezilya'da devam eden hasat nedeniyle artan mısır arzı ve Amerika Birleşik Devletleri'nin önemli üretim bölgelerinde artan üretim beklentileri nedeniyle yüzde 3.4 azaldı. Uluslararası buğday fiyatları ise Kuzey Yarımküre'de hasadın başlaması, bol arz ve Rusya Federasyonu'ndaki düşük ihracat vergisinin yanı sıra ABD'de de güncel koşulların olumlu seyretmesinin etkisiyle yüzde 1.3 düşüş sergiledi. Uluslararası pirinç fiyatları ise İndika haricindeki çeşitlere olan talebin azalması ve Pakistan'ın ihracat satışlarını artırma çabaları nedeniyle yüzde 1.2 geriledi.
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, palmiye ve ayçiçek yağlarının dünya fiyatlarındaki düşüşünün, soya ve kolza yağında başlıca üretim bölgelerindeki hava koşulları sebebiyle artan fiyatlarını dengelemesi sonucu, Mayıs ayına göre yüzde 2.4 gerileme kaydetti.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi Haziran ayında başta Orta Doğu'dan spot arz için gelen yoğun talebin etkisiyle dünya tereyağı fiyatlarının yükselirken, uluslararası peynir fiyatlarındaki düşüşün öncülüğünde yüzde 0,8 geriledi.

FAO Şeker Fiyat Endeksi, Brezilya'da şeker kamışı hasadının olumlu seyretmesi ve özellikle Çin’den olmak üzere küresel ithalat talebindeki durgunluk nedeniyle, dört aylık artışın ardından ilk düşüşünü kaydederek yüzde 3.2 geriledi.

FAO Et Fiyat Endeksi, Haziran ayında neredeyse hiç değişmezken kanatlı et fiyatları, yaygın kuş gribi salgınlarının da yarattığı arz zorlukları neticesinde Doğu Asya'dan gelen yüksek ithalat talebiyle artış gösterdi. Uluslararası domuz eti fiyatları da Haziran ayında yükseliş eğilimi gösterirken, büyükbaş ve küçükbaş et fiyatları Okyanusya'da artan ihracat imkanları nedeniyle düşüş kaydetti.

Avrupa’da gıda fiyatlarının düştüğü tek ülke Rusya

 

İngiltere'de gıda üretim maliyetleri 2016'dan beri ilk kez düşüyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)