BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAvrupa’da gıda fiyatlarının düştüğü tek ülke Rusya----

Avrupa’da gıda fiyatlarının düştüğü tek ülke Rusya

Avrupa’da gıda fiyatlarının düştüğü tek ülke Rusya
25 Haziran 2023 - 16:44 www.finansgundem.com

Rusya'da tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 1,12 ile rekor seviyede gerilerken, mayıs ayında Avrupa’da gıda deflasyonu görülen tek ülke olduğu belirlendi

Rusya’nın mayıs ayında Avrupa’da gıda deflasyonu görülen tek ülke olduğu belirlenirken, tüketici fiyatlarının yıllık bazda yüzde 1,12  ile rekor seviyede gerilediği kaydedildi.

Rus resmi haber ajansı RIA Novosti, mayısta Avrupa ülkeleri arasında gıda fiyatlarının düştüğü tek ülkenin Rusya olduğunu bulurken, daha önceki dönemlerde gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık deflasyonun Haziran 2018’de yüzde 0,42 ve geçtiğimiz ayın nisan ayında yüzde 0,22 ile yalnızca iki kez gözlemlendiği kaydedildi.

Ajansa değerlendirmelerde bulunan Gıda Ürünleri Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği İcra Direktörü Dmitry Vostrikov’a göre Rusya’daki mevcut durum, lojistik kanalların yeniden yönlendirilmesi ve ulusal para birimleri cinsinden ödemelerin genişletilmesinin yanı sıra rekor bir tahıl ve yağlı tohum hasadı ile ilgili olurken, mayısta en yüksek gıda enflasyonu, yüzde 39’dan yüzde 34’e gerilese de Macaristan’da kaydedildi.

En yüksek gıda enflasyonuna sahip Avrupa ülkeleri arasında, yüzde 20’nin üzerinde yıllık fiyat artış oranlarıyla Sırbistan (yüzde 23,2)  ikinci sırayı alırken, en yüksek seviyeler Slovakya (yüzde 21,7), Estonya (yüzde 20,4) ve Ukrayna’da (yüzde 20,1) kaydedildi.

Aynı zamanda çoğu Avrupa ülkesinde gıda enflasyonunda yavaşlama görülürken, Portekiz’de gıda fiyatlarındaki düşüş yüzde 6, Macaristan’da yüzde 5, Litvanya ve Slovakya yüzde 3,7 ve Estonya’da yüzde üç oranında yavaşladı.

Ancak yıllık bazda yalnızca dört ülke yüzde 10’un altında fiyat artışı yaşarken, bu ülkeler arasında Portekiz (yüzde 9,4), Kıbrıs (yüzde 8,4), İsviçre (yüzde 5,3) ve Belarus (yüzde 4,4) yer aldı.

Vostrikov, Avrupa ülkelerindeki enflasyonun hem Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımından hem de yüksek enerji fiyatlarından kaynaklandığını vurgularken, “Enerji fiyatlarının büyümesi ve yeniden finansman oranı, maliyetin artmasına neden oluyor. Bu da gıda dahil tüm Avrupa menşeli malların üretim fiyatını etkiliyor” diye açıkladı. (Gazetemru)

Belçika hükümetinden 'gıda fiyatlarını düşürün' talebi

Almanya enflasyonunda gıda fiyatları etkisi sürüyor

Küresel gıda fiyatları yeniden yükselişe geçti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)