BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaGençler varantları tercih ediyor----

Gençler varantları tercih ediyor

Gençler varantları tercih ediyor
15 Kasım 2013 - 13:50 www.finansgundem.com

Deutsche Bank’ın yapılandırılmış araçların ihracından sorumlu platformu db-X markets, 1000. varantını ihraç etti

Türkiye’nin ilk varant ihraççısı Deutsche Bank db-X markets, 1000. varantını ihraç etti. 1000. varantın da içinde bulduğu 70 adet yeni varant Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladı. Yeni ihraçla birlikte Deutsche Bank db-X markets’ın piyasada işlem gören toplam varant sayısı 112’ye ulaşırken bugüne kadar ihraç ettiği toplam varant sayısı 1024’e yükseldi.
İlk varantı ihraç ettikleri 2010 yılından bu yana varant piyasasının Türkiye’de önemli bir büyüme kaydettiğine dikkat çeken Deutsche Securities Menkul Değerler Genel Müdürü Albert Krespin şunları ifade etti:
“Varant piyasasında günlük işlem hacmi ortalama 1 milyar TL civarında seyrediyor. Borsa İstanbul pay piyasasında bu rakam ortalama 3 milyar TL’ye, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) endeks vadeli kontratlarında ise 1,5 milyar TL civarında gerçekleşiyor. Temmuz 2012’den Temmuz 2013’e kadar geçen sürede Merkezi Kayıt Kuruluşu rakamlarına göre kaldıraçlı ürünlerdeki yatırımcı sayısının yüzde 125’ten fazla arttığını görüyoruz. Biz de Türkiye’nin ilk varant ihraççısı olarak bugün işlem görmeye başlayan 1000. varantımızla bu gelişmeye katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz.”
Varant yatırımcılarının yüzde 63’ü 40 yaş altı
Yatırımcı profilinin ve Türkiye’nin demografik yapısının da piyasanın büyüme beklentisini destekler nitelikte olduğunu belirten Krespin sözlerine şöyle devam etti:
“Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun paylaştığı verilere göre, varant yatırımcılarının yüzde 63’ü 40 yaşın altında. Varant yatırımcıları ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa’dan. Genç yatırımcıların varantlara ilgisi, Türkiye gibi nüfusunun büyük çoğunluğu gençlerden oluşan bir ülkede piyasanın ne kadar önemli bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Varantlar, kaldıraçlı özelliklerinden dolayı diğer araçlara göre daha düşük meblağlarla yatırımı mümkün kılarak yatırımcı tabanının genişlemesine imkân sağlıyor. Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda tasarrufa odaklanacağını göz önüne alırsak gençlerin varantlar aracılığıyla yatırıma yönelmesi çok önemli bir gelişme.”
Borsa İstanbul’daki yeniden yapılanma varantlar için fırsat
Borsa İstanbul’un yeniden yapılandırılmasının global piyasalarda Türkiye sermaye piyasasına ilgiyi önemli ölçüde artırdığına dikkat çeken Krespin, “Bu gelişmelerin yakın gelecekte global şirketlerin Türkiye sermaye piyasasına yaptığı yatırımları artırmasına ve yapılandırılmış araçlar gibi yeni ürünlerin çoğalmasına neden olmasını bekliyoruz” dedi.
Varant piyasasının gelişmesi için eğitim çok önemli
Yatırımcıların geri bildirimlerini ve beklentilerini dikkate alarak yeni dayanak varlıklara dayalı ürünler çıkarmanın önemli olduğuna değinen Krespin, bugüne kadar hem çıkardıkları ürünler hem de varant piyasasının tanıtımı için yürüttükleri çalışmalarla öncü bir rol üstlendiklerini belirtti.  Krespin sözlerini şöyle tamamladı:
“Mevcut ve potansiyel yatırımcıların ürünler hakkında bilgilendirilmesi varant piyasası için büyük önem taşıyor. Bu nedenle Deutsche Securities Menkul Değerler olarak Deutsche Bank db-X markets’ın ürünlerinde piyasa yapıcılığı yaparken, yatırımcıları bilgilendirmeye de büyük önem veriyoruz. Bugüne kadar kurumsal,  bireysel yatırımcılar ve piyasa profesyonelleri için 10’u aşkın ilde 300’ün üzerinde ücretsiz eğitim, toplantı ve seminer gerçekleştirdi. Sektördeki diğer kurumların da yürüteceği bu tür eğitim çalışmaları son derece önemli. Ayrıca Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nın piyasayı tanıtmak yönünde atacağı adımların da çok faydalı olacağına inanıyoruz.”
 
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş15 Kasım 2013 21:25

    %60 yükseldiğini görmüştüm.%40'ta düştüğünü.Şahsen ben kendim paramı böyle şeye bağlamaya korkarım sizi bilemem de.Bende gencim ama bono-tahvil ve borsa yetiyor

  • hakan 15 Kasım 2013 17:56

    yalan bir dünya varant kesinlikle girmeyin

  • SERKAN Ç15 Kasım 2013 17:55

    UYDURMUŞSUNUZ VARANT DIYE. KİMLER NE POZISYONDAYSA ONA GÖRE İŞ YAPIYORSUNUZ. O YUZDEN FX VE VARANTTAN UZAK DURUN DERIM!!!

  • SAADETTİN15 Kasım 2013 16:17

    VARANTLARDA FOREXDE VE VİOP DA PARA KAZANMA ŞANSINIZ KOCAMAN BİR SIFIR KESİNLİKLE BULAŞMAYIN TEMETTÜSÜNÜ KARLARINI ARTIRAN SAĞLIKLI HOLDİNG BANKA VE SANAYİ HİSSE SENETLERİNİ UCUZLADIĞI ZAMAN ALIN BEKLEYİN SATIN