BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakGayrimenkul fiyatlarını zenginler yükseltiyor----

Gayrimenkul fiyatlarını zenginler yükseltiyor

Gayrimenkul fiyatlarını zenginler yükseltiyor
07 Temmuz 2022 - 15:04 www.finansgundem.com

Yükselen fiyatlara, resesyon beklentilerine ve hükümet krizine rağmen İngiltere’de gayrimenkul fiyatları yükselmeye devam ediyor. Uzmanlar bu yükselişin ülkedeki varlıklı kesim tarafından desteklendiğini düşünüyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de ortalama bir konut gayrimenkul fiyatları yeni bir rekor kırdı. Haziran ayında konut fiyatları yıllık bazda yüzde 13'lük yükselişle son 18 yılın en hızlı artışını gerçekleştirdi.

Halifax House Price Endeksi’nin verilerine göre, İngiltere'de ortalama bir evin fiyatı 12 ay boyunca üst üste gelen fiyat artışlarıyla birlikte 294.845 sterline kadar ulaştı. Fiyat artış hızı yıllık bazda 2004’ten bu yana en yüksek seviyeyi gösteriyor. Haziran ayındaki aylık bazda %1,8’lik artış ise 2007’nin başından bu yana en hızlı artışı işaret ediyor.

Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre, İngiliz gayrimenkul piyasasındaki fiyat artışları, yükselen faiz oranları ve hayat pahalılığı krizi nedeniyle fiyatlarda beklenen yavaşlamanın henüz gerçekleşmediğini gösteriyor.

iNews’in haberine göre Halifax Genel Müdürü Russell Galley sadece 2022 yılında ortalama bir ev fiyatının %6,8 oranında 18.849 sterlin arttığını söyledi. Galley açıklamasında, “Arz-talep dengesizliği, konut fiyatlarının bu kadar keskin bir şekilde yükselmesinin nedeni olmaya devam ediyor. Piyasadaki aktivite seviyeleri Kovid öncesi ortalamalara göre yavaşlamış olsa da talep hala güçlü ve mevcut satılık mülk envanteri son derece düşük kaldı” ifadelerine yer verdi.

Yerel olarak bakıldığında ise Kuzey İrlanda bir kez daha İngiltere’deki konut fiyatı enflasyonunun en fazla görüldüğü bölge oldu. Bölgede %15,2 artan fiyatlar ortalama bir evin değerini 187.833 sterline taşıdı.

Adanın güney batısı ise İngiltere’de yıllık konut fiyat artışlarının en yüksek görüldüğü bölgeydi. Yüzde 14,2 artan fiyatlar ortalama bir konutun değerini 308.128 sterline getirdi.

Galley, şu ana kadar emlak fiyatlarının büyük ölçüde hayat pahalılığı krizinden yalıtılmış gibi göründüğünü de sözlerine ekledi. Emlak uzmanı, “Bunun bir sebebi şu sıralar yaşam maliyetlerindeki artışın genellikle ev alım satım konusunda daha az aktif olan düşük gelirli insanlar tarafında hissedilmesidir. Buna karşın daha yüksek gelirlilerin pandemi sırasında tasarrufla elde ettikleri ekstra fonları kullanabilmeleri muhtemeldir. Sektördeki son veriler mortgage kredilerinin geçen Eylül ayından bu yana en yüksek miktarda arttığını gösteriyor” dedi.

Bununla birlikte, yatırım platformu Bestinvest'in Bireysel Finans Analisti Alice Haine, konut piyasasının daha geniş ekonomik krizlerden yalıtımının "ancak bu kadar uzun sürebileceğini" söyledi.

Haine konuyla ilgili açıklamasında, “Verilere daha yakından bakıldığında fiyat artışlarının daha yüksek gelirlilerden gelen talepten kaynaklandığı görülüyor. Bu insanlar pandemi döneminde biriktirdikleri tasarrufları bir apartman dairesinin fiyatına göre neredeyse iki katı oranında artan müstakil evleri veya daha büyük mülkleri satın almak için kullanıyor” dedi.

Finans analisti, “Emlak piyasasının bu yıl yavaşlayacağına dair geniş bir beklenti var. Pandemi dönemindeki olağanüstü düşük faiz oranları ve destek paketleri ile desteklenen fiyatlardaki patlama er geç sona erecek” ifadelerine yer verdi.

Yüksek konut fiyatları sürdürülemez

İngiliz emlak danışmanlık şirketi Garrington’ın CEO’su Jonathan Hooper da ülkedeki emlak piyasasının resesyon endişelerini ve politik krizi tam olarak idrak edemediğini kabul ediyor. Hooper, “Fiyatlar düşmek yerine yeniden yükselişe geçti. Ancak nefes kesen manşet rakamlarının arkasındaki iki şey çok açık. Böyle baş döndürücü bir fiyat artış oranı sürdürülemez. Halifax'in analizinin altını çizdiği üzere, alıcı talebi değişmeye başladıkça piyasa da parçalanıyor" dedi.

Hooper, Halifax verilerine işaret ederek, “Kıyı mülkleri için bir zamanlar yüksek olan talep alıcılar başka bölgelerde daha iyi değer aradıkça nihayet yavaşlıyor” dedi. CEO ülkedeki konut fiyat artışlarının daha kutuplaşmış bir hal aldığını sözlerine ekledi.

İlk kez ev alacaklar için çifte kriz

Yatırım uzmanları, potansiyel ilk alıcıların zorlu bir durumla karşı karşıya olduğunu vurguladı. İngiliz finans şirketi Hargreaves Lansdown, yüzde 10'luk depozito için birikim yapan kiracıların, Ocak ayından bu yana sadece ayakta durmak için fazladan 1.885 sterlin elde etmek zorunda kalacağını belirtti.

Bristol merkezli firmanın Kıdemli Bireysel Finans Analisti Sarah Coles, fiyatlar yükselmeye devam ettikçe "Haziran ayında kiracılara daha fazla işkence" yaşattığını söyledi.

İngiltere’nin önemli gayrimenkul şirketlerinden Zoopla’daki fiyatları örnek gösteren Coles, “Yükselen fiyatların geride bıraktığı kişiler, umutsuzca depozito için ayırdıkları miktarı artırmaya çalışmanın ve aynı zamanda sürekli artan kira ödemelerinin getirdiği çifte krizle karşı karşıyalar. Zoopla rakamları, yeni kiralık evin maliyetlerinin bir yılda yüzde 11 arttığını ve kiracıların tasarruf hedeflerine ulaşmaları ne kadar uzun sürerse, fiyatlarda o kadar fazla yükseliş gördüklerini işaret ediyor” dedi.

NerdWallet'ın Bireysel Finans Uzmanı Richard Eagling, gayrimenkul piyasasında olası bir yavaşlamanın işaretlerinin "önümüzdeki aylarda ortaya çıkmaya başlayabileceğini” söyledi. Ancak Eagling ilk kez ev alacaklar için bu düşüşlerin “bir süre daha belirgin olmayacağını” da sözlerine ekledi.

Emlak yatırımcılarını korkutan tahmin

 

İngiltere Başbakanı Johnson istifa etti

 

ABD'de yöneticiler enflasyon hedefinde karamsar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)