BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinGalatasaray Üniversitesi kül oldu----

Galatasaray Üniversitesi kül oldu

Galatasaray Üniversitesi kül oldu
22 Ocak 2013 - 20:31 www.finansgundem.com

Galatasaray Üniversitesi binası yandı, öğrenciler, hocalar gözyaşlarını tutamadı. Aysal: Üzüntüye boğulduk

Beşiktaş’taki Galatasaray Üniversitesi binası alev alev yandı. Tevfik Efendi Sarayı’nda başlayan yangın kısa sürede büyüyerek tüm binayı sardı. Yangına karadan ve denizden müdahale edildi.
Çırağan Caddesi üzerindeki tarihi Galatasay Üniversitesi’nde dün saat 19.30 sıralarında yangın çıktı. İddiaya göre Prof. Dr. Beril Dedeoğlu’nun odasındaki elektrik kontağından çıkan yangın sonrası binadaki yangın alarmı devreye girdi. Yangın başladığında binanın 2. katında tiyatro çalışmaları yapan öğrenciler ve odalardaki öğretim üyeleri yangına müdahale etti ancak alevlerin tavana sıçramasıyla birlikte binadaki herkes dışarı çıkarıldı.
Binayı kaplayan alevlere ilk olarak Beşiktaş itfaiye grubuna bağlı ekipler müdahalade etti. Yangının büyümesiyle birlikte olay yerine Beyoğlu, Sarıyer, Şişli ve Kağıthane grubuna bağlı itfaiye ekipleri de sevk edildi. Toplam 45 itfaiyenin yanısıra yangına denizden de kıyı emniyetine bağlı gemilerle de müdahale edildi.
5 SAAT SONRA KONTROL ALTINA ALINDI
İtfaiyenin çalışması sırasında, polis de Çırağan Caddesi’ndeki trafiği durdurdu. Yaklaşık 5 saat süren çalışma sonucu yangın kontrol altına alındı.
Yangından geriye ise GSÜ İktisadi İdari Bilimler, Hukuk ve İletişim Fakültelerindeki öğretim üyelerine ait odaların, sekreterliklerin, kütüphanekerin külleri kaldı. Yangına ilk müdahale eden GSÜ öğretim üyelerinden Cemil Yıldızcan, “Beril hocanın odasından dumanlar çıkmaya başlayınca görevlilerle birlikte yangın tüplerini aldık ve söndürmeye çalıştık.
Yangının çıktığı odada ilk olarak yanmaya başlayan tahta masayı söndürüp dışarı attık. Ancak kabloların alev almasıyla yangın tavana sıçradı. İtfaiye ekipleri gelene kadar da yangın büyüdü. Birkaç saat içinde de ilk olarak binanın tavanı çöktü. Koskoca bir tarih yok oldu gitti. Söyleyecek bir şey bulamıyorum” dedi.
AYSAL: ÜZÜNTÜYE BOĞULDUK
Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, tarihi Galatasaray Üniversitesi’nde çıkan yangından ötürü camia olarak derin üzüntü duyduklarını söyledi. Aysal mesajında şunları söyledi:
“Galatasaray Üniversitesi’nde meydana gelen yangın, Camiamızı derin bir üzüntüye boğmuştur. Bütün Galatasaray camiasına büyük geçmiş olsun dileklerimi sunarım.”
Yangın sırasında kampüse gelen çok sayıda öğretim üyesi ve üniversite öğrencisi söndürme çalışmalarını gözyaşlarıyla izledi.
REKTÖR TOLGA YANGINI ANLATTI
Galatasaray Üniversitesi rektörü Prof. Ethem Tolga yangının önce bir dumanla fark edildiğini, ardından hemen süratle yangına müdahale edildiğini söyledi. Tolga, olay yerine gelen itfaiyenin müdahale ettiğini ve yangın olmadığı için zabıt tutulurken çatıdan dumanlar yükseldiğini söyledi. Prof. Tolga yangınla ilgili şöyle konuştu: “Saat 19.00 civarında bir öğretim üyesinin odasından bir elektrik kontağı marifetiyle işte bir duman söz konusu oluyor. Sonra yangın alarmı çalıyor. Güvenlikçiler hemen gelip müdahale ediyorlar, söndürüyorlar daha doğrusu alev bile yok. Dumanlı yere köpük sıkıyorlar. Sonra itfaiye geliyor, itfaiye yangın söz konusu olmadığı için zabıt tutarken ondan sonra çatıda işte dumanlar çıkıyor daha sonra alev alıp gidiyor. Bizim tahminimiz elektrik kablolarından yangının yürümüş olması.”
TEZİÇ: TELAFİSİ ÇOK ZOR
Üniversitenin eski rektörlerinden Erdoğan Teziç ise binanın onarımı için Galatasaray kurumu mensuplarına büyük iş düştüğünü söyledi Teziç “Bina bir şekilde restore edilebilir. Ancak çok zengin bir kitap malzemesi vardı orada. Ben 50 yıllık kitaplarımı oraya bağışlamıştım. Başka yerlerde bulunma imkânı olmayan nadide eserler bulunuyordu. Bunların hepsi herhalde kullanılamayacak hale geldi. Bunların telafisi çok zor” diye konuştu.
NTV’ye konuşan ünlü tarihçi İlber Ortaylı da, Galatasaray Üniversitesi Kütüphanesi’ne sadecekendisinin 6 bin kitap bağışladığını belirterek, “Kütüphanedeki arşivlik birçok değerli kitap yok oldu. Çoğu bir daha hiç bulunamayacak nitelikte” ifadelerini kullandı. Ortaylı, tarihi mekânların peş peşe yanmasının da düşündürücü olduğunu söyledi.
"YANGINA TOZLAR NEDEN OLDU"
Eski İstanbul İtfaiye Müdürü Metin Demir bu tür tarihi binalardaki yangınlara uzun yıllar sonucu biriken tozların neden olduğunu söyledi. Demir şu ifadeleri kullandı: “Tarihi binalarımızın yaklaşık yüzde 70’i ahşaptır. Bu tür binaların iç kısımlarında yangın başlamışsa binayı sarmadan belli olmaz ve yangın anlaşıldığında iş işten geçmiş olur. Çok sayıda tarihi binamız var. Onları korumalıyız.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)