BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFutbolcuları bekleyen vergi sürprizi!----

Futbolcuları bekleyen vergi sürprizi!

Futbolcuları bekleyen vergi sürprizi!
01 Temmuz 2021 - 09:19 www.finansgundem.com

1 Kasım 2019'dan sonra imzalanan profesyonel futbolcu sözleşmelerinde, 600 bin TL'yi geçen brüt kazançlarda kulüp %20, futbolcu da %20 vergi ödemek zorunda. Mevzuattan habersiz birçok futbolcu ise temerrüte düşmüş durumda.

27 Mayıs 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 311 sayılı Gelir Vergisi Tebliği ile yapılan düzenlemeler futbolda vergilendirme oranını Avrupa seviyelerine taşıdı. Bu düzenlemeye göre vergi oranları yüzde 15'ten, yüzde 40'a çıktı. Bir milat olarak nitelendirilen bu düzenlemeye göre; 1 Kasım 2019'dan sonra sözleşme imzalayan futbolcular, yeni düzenlemeye göre vergi mükellefi olacak. Yıllık kazancı 600 bin TL'yi geçen profesyonel futbolcuların prim, maç başı ücret vb. kazançları da bu düzenlemenin kapsamında. Yeni düzenlemeyle getirilen yüzde 40'lık vergi yükümlülüğünün brüt ücret üzerinden yüzde 20'sini kulüp, yüzde 20'sini ise futbolcunun ödemesi öngörülüyor.

Akşam'ın haberine göre; 1 Kasım 2019'dan sonra sözleşme imzalayan futbolcuların ve menajerlerinin birçoğu bu düzenlemeden habersiz ya da bu düzenlemeyle getirilen yükümlülüklerini yerine getirmiyor.

'KAZANÇLAR DÜŞÜK GÖSTERİLİYOR' İDDİASI

1 Kasım 2019'dan sonra mukavele imzalamış olan ve kazancı 600 bin TL'yi geçen profesyonel sporcuların tamamı bu yükümlülüğün altında olmasına rağmen Süper Lig'de beyanname veren futbolcu sayısı 15 civarında. Çoğunluğu yabancı. Oysa kulüpler kendi yüzde 20 payını, futbolcular da kendi payını ödemek durumunda. Süper Lig ve TFF 1.Lig'de futbol oynayanların hemen hemen tamamının kazancı 600 bin TL'nin üzerinde olmasına rağmen iddialar, kazançların düşük gösterildiği şeklinde. Yaptığımız araştırma gösteriyor ki futbolcuların kazançlarını aylık 9-10 bin TL civarında gösteren kulüplerin sayısı az değil. Düşük kazanç beyanı nedeniyle açıktan ödenen paralar bordrolara girmediği için vergi yükümlülüğü ortadan kalkıyor. 1. Lig'de vergisini düzenli ödeyen 1 futbolcu bulunduğu bilgisi, durumun ciddiyetini daha iyi ortaya koyuyor.

BEYANNAME SÜRESİ 31 MART'TA DOLDU

Futbolculara açıktan prim ödemesi yapılıyor. Oysa prim, ücret, araba hediyesi gibi bütün girdilerin vergi kapsamında olması ve bordrodan geçmesi gerekiyor. Bu yapılmadığı zaman vergi kaçırılıyor demektir. Çünkü yasaya göre bütün gelirler beyana tabi olmak zorunda ve gecikme durumunda ek yaptırımlar devreye giriyor. 31 Mart 2021'de dolan beyanname süresi içerisinde, yükümlülüklerini yerine getirmeyen sporcular aylık 1.6 gecikme faiziyle ödeme yapma hakkına sahip. Bu sezon sözleşme imzalayan veya imzalayacak olan bütün futbolcular da yeni vergi düzenlemesi kapsamında yükümlülük altına giriyor. Opsiyonlarını uzatanlar da aynı şekilde. Menajerler ve futbolcular bu konuda yeterli titizliği göstermezse, önümüzdeki dönemde Avrupa'daki gibi futbolcular mahkeme kapılarına düşebilir.

FALCAO YENİ VERGİ DÜZENLEMESİ KAPSAMI DIŞINDA

Türkiye'de en çok kazanan (5 milyon euro) futbolcu durumunda olan Galatasaraylı Falcao, yeni vergi düzenlemesi kapsamı dışında kalan şanslı oyunculardan biri. Galatasaray ile 2019 Eylül ayında mukavele imzalayan Falcao, düzenleme 1 Kasım 2019'dan sonrayı kapsadığı için yüzde 40 vergi yükümlülüğünden kurtuluyor.

BU SENE 650 BİN TL

Yeni yasal düzenlemede yüzde 40 vergi, 2020 yılında, 600 bin TL'nin üzerinde kazanç elde eden profesyonel futbolcuları kapsıyordu. Ancak bu yıl yapılan güncellemeyle kazanç baremi 650 bin TL'ye çıkartıldı. Yeni mukavelelerde yıllık kazançları bu rakamın üzerinde olanlar, yüzde 40 vergi ödeme yükümlülüğü altına girecek.

Vergi yükümlülüğünü yerine getirmek isteyen sporcular için geç değil. Geriye dönük beyanname vermeleri mümkün. Bu durumda 'Pişmanlıkla Beyan' olarak adlandırılan imkandan yararlanarak, kanuni süre geçmiş olsa dahi beyanname verebilirler. Yalnızca bu durumda, zamanında yerine getirilmeyen vergi beyan yükümlülüğüyle ilgili olarak cüzi bir faiz ile karşı karşıya kalacaklardır. Kazançları da vergi yasasıyla uyumlu hale gelecektir.

"MATRAH ARTIRIMI FIRSATI"

Hiç beyanname vermeyen bir futbolcu, asgari matrah olan 42.500 TL üzerinden yüzde 20 oranında hesaplanacak 8500 TL gelir vergisini ödeyip kurtulabilir.

Bilindiği üzere "7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun" kısaca vergi ve SGK affı olarak söylenen kanun 09.06.2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sporcular 2020 yılında beyanname vermemiş veya beyanname vermekle birlikte düşük beyanda bulunmuşlarsa söz konusu yasa büyük bir fırsat sunmakta. Buna göre hiç beyanname vermeyen bir futbolcu asgari matrah olan 42.500 TL üzerinden yüzde 20 oranında hesaplanacak 8.500 TL gelir vergisi ödemek suretiyle 2020 yılında hiçbir vergi cezası ile karşı karşıya gelmeyecek. Üstelik bu tutarı peşin öderse yüzde 10 indirim hakkı bulunmaktadır. Yine 8.500 TL gelir vergisinin 6 taksitte ödenme imkanı bulunmaktadır.

Öte yandan beyanname vermiş olan futbolcular da beyan ettikleri matrahlarını yüzde 15 oranında artırıp, hesaplanan tutar üzerinden yüzde 20 oranında gelir vergisi ödeyerek kanundan faydalanabilir. Eğer yıllık beyannamesini Mart 2021'de vermiş, tahakkuk eden vergisini de süresinde ödemiş ise uygulanacak vergi oranı yüzde 20 yerine yüzde 15 olacaktır. Bu durumda maliye söz konusu yıla (2020) ilişkin herhangi bir vergi incelemesi yapmayacaktır.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir yorum01 Temmuz 2021 14:24

    Bizim çocuklar diye sabah akşam tıpışlarsanız  tabi hem sahada hem de hesap işlerinde çocuk olur hatta bir şey bilmez olurlar.  

  • ŞEMSETTİN KARLIDAĞ01 Temmuz 2021 10:38

    bizim asgari ücretimizin 1/20 -30 gelir vergisi ödüyoruz onlarda ödesinler.artık futbolcular ülkemizde iyi para kazanıyorlar.hemde euro üzerinden.çoğunun altında bir kaç tane sıfır otomobiller milyon dolarlır kaç tane özel evleri var.tatillerini beş yıldızlı otelleride yapıyorlar.bakın bizler tatile bile çıkamıyoruz.bunlarda versinler.

  • Bika01 Temmuz 2021 10:30

    Gelir vergisi verenlerle aynı oranlar uygulanmalı tüm futbolcu ve teknik adamlara.

  • yunus01 Temmuz 2021 10:10

    Gidin üstlerine,,devlete dünya kadar gelir çıkar.

  • Dogrucu Davut01 Temmuz 2021 09:59

    2000 yilinda Emre Belezoglu, Okan Buruk, Tugay Kerimoglu gibi bir cok Galatasarayli topcu yillik benden daha az kazanip benden daha az vergi verirlerken, ben otobusle ise gidiyordum onlarin altinda ferrariler falan vardi!!! Sonra da hukumet GS'nin "zaten kacirdigi" vergi borclarini affetmisti, benim de bordromdan %35 kesiyordu!!!

  • KERİM01 Temmuz 2021 09:49

    AKSIRINCAYA TIKSIRINCAYA KADAR YER İÇERLER DEVLETTEN SONUNA KADAR FAYDALANIRLAR..VERGİYE GELİNCE HABAERSİZ OLURLAR İHTİYARLAYINCA SOSYAL GÜVENLİK AKILLARINA GELİR BEDAVADAN DEVLETTEN FAYDALANMAYA BAKARLAR TÜM MEMUR VE İŞÇİLER VERGİ DEN İNLERKEN MİLYON EURO DOLARLARI GÖTÜREN FİTBOLCULAR VERGİDEN Bİ HABER NE YAMAN ÇELİŞKİ

  • yatırımcı01 Temmuz 2021 09:44

    çalışandan yüzde 33 alırken futbolcudan yüzde 20 almak adaletsizliktir.