BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFSB Başkanı: Rusya’ya ağır yaptırımlar mali istikrar için tehdit----

FSB Başkanı: Rusya’ya ağır yaptırımlar mali istikrar için tehdit

FSB Başkanı: Rusya’ya ağır yaptırımlar mali istikrar için tehdit
17 Şubat 2022 - 12:48 www.finansgundem.com

Finansal İstikrar Kurulu Başkanı Klaas Knot politikacılara, Rusya'nın Swift ödeme sistemine erişimini kesmeden önce 'iki kez düşünmeleri’ gerektiğini söyledi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en güçlü mali düzenleme kurumu başkanı, Rusya'ya Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı nedeniyle mümkün olan en sert yaptırımlardan bazılarının uygulanması halinde küresel mali istikrarın baskı altında kalabileceği konusunda uyardı.

Batılı müttefikler, Ukrayna'ya yönelik bir saldırı durumunda Rusya'yı cezalandırmak için bir dizi önlemi tartışıyorlar. Başlangıçta en olası seçenek olmadığı düşünülse de Rus bankalarının uluslararası ödeme ağı Swift ile olan bağlarının kesilmesinin incelenen en sert önlemler arasında olduğu bildiriliyor.

Finansal İstikrar Kurulu (FSB) Başkanı Klaas Knot Financial Times'a verdiği demeçte, böyle bir hareketin "ödeme akışlarında ciddi bir aksamaya" neden olabileceğini söyledi. Knot, "Ağır tedbirler uygulanırken, her zaman iki kez düşünmeli ve sonuçlarının farkında olunmalıdır" dedi.

Swift, güvenli mesajlaşma hizmetleri aracılığıyla bankalar arasındaki işlemlerde her yıl trilyonlarca dolarlık para akışını destekliyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Moskova 2014'te Kırım'ı ilhak ettiğinde potansiyel yaptırımlar arasında Swift yaptırımı da konuşulanlar arasındaydı.

Knot FT'ye verdiği demeçte, yaptırımlarla ilgili "nihai kararın" finansal istikrar riskinden daha farklı gerekçelerle alınacağını söyledi. FSB Başkanı bu yaptırımların "bazı finansal sonuçları olabileceğini” ve politika yapıcıları bu sonuçları dikkate almaya çağıracağını belirtti.

Knot'un uyarısı, Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi'nden (ESMA) 15 Şubat'ta yapılan "önemli" ölçekte bir piyasa gerilemesi olabileceği yönündeki endişeleri belirtilen açıklamaların ardından geldi. Jeopolitik gerilimler; artan yaşam maliyetleri, şişirilmiş hisse değerlemeleri ve yeşil yatırımlarda potansiyel bir balon oluşması gibi diğer piyasa baskılarına da katkıda bulunuyor.

Ancak piyasalar son günlerde, Rus askeri güçlerinin Ukrayna sınırında savaş tatbikatları yaptıktan sonra geri çekildiği yönündeki haberler üzerine yakın vadede bir saldırı olacağına ilişkin daha az ihtimal vermeye başladı.

ABD Başkanı Joe Biden, bir işgalin hala "belirgin bir şekilde mümkün" olduğunu ve ABD’nin Rus askerinin bir kısmının sınırdan çekildiğini doğrulayamadığını söyledi.

Financial News’in haberine göre Londra finansı da gerilimin sebep olacağı çeşitli riskler karşısında tetikte. Mevzuat uzmanları, yaptırımların veya çatışmaların tırmanması durumunda firmaların özellikle kara para aklama ve siber güvenlik alanlarında sistemlerini güçlendirmelerinin bekleneceğini söyledi.

İngiltere’nin piyasaları izleme kurulu Finansal Yürütme Otoritesi (FCA), ülkenin en büyük bankalarından bazılarını herhangi bir yaptırıma karşı siber misillemeler konusunda tetikte olmaya çağırdı.

Knot, FT'ye verdiği demeçte, bankaların bugün Doğu Avrupa'daki çatışmalardan kaynaklanan olası etkilerden kurtulmak için çok daha iyi bir konumda olduklarını söyledi.

FSB Başkanı, “İyi sermayelendirilmiş bankacılık sektörü son birkaç yıldır değerini kanıtladı. Bence pandemi şoku ile küresel finansal kriz arasındaki temel farka bakarsanız, bu seferki değişim bankaların şokları büyütmek yerine şok dalgalarını emme yetilerinin olmasıydı” dedi.

 

ABD'den yeni iddia: Rusya yalan haber yayacak

 

Belarus'tan 'Rus ordusu' açıklaması

 

Stoltenberg: Rusya diğer ülkeleri korkutmaya çalışıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)