BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinFiziksel ağrıların nedeni finansal baskılar olabilir----

Fiziksel ağrıların nedeni finansal baskılar olabilir

Fiziksel ağrıların nedeni finansal baskılar olabilir
21 Nisan 2021 - 16:34 www.finansgundem.com

BD Georgia Üniversitesi’nden bilim insanları, finansal baskıların sağlık üzerinde anında bir etkisi olmayabileceğini ve otuz yıl kadar sonra fiziksel ağrıya yol açabileceğini keşfettiler.

Stress and Health dergisinde yayınlanan ve ScienceDaily web sitesi tarafından aktarılan çalışmada, orta yaşlardaki aile içi finansal baskıların kontrol kaybı hissi ile ilişkili olduğu ve bu durumunda ilerleyen yaşlarda artan fiziksel ağrılara neden olduğu sonucuna varıldı.

Çalışmanın baş yazarı ve Aile ve Tüketici Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Kandauda A.S. Wickrama çalışma ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

Fiziksel ağrı kendi başına bir hastalık olarak kabul edilir. Biyolojik, psikolojik ve sosyal olmak üzere 3 ana bileşeni vardır. Daha yaşlı yetişkinlerde, sınırlı fiziksel performans, yalnızlık ve kalp ve damar hastaları gibi diğer sağlık sorunları ile birlikte meydana geliyor.

Çalışmanın yazarları, çoğu ağrı araştırmasının nörolojik araştırmalar olduğunu ancak bu durumun stresli aile geçmişi ile ilişkilendirilmesinin önemli olduğu söylediler. Araştırmacılar, ABD’nin Iowa Eyaleti’nin kuzeyindeki 8 bölgedeki kırsal ailelere ilişkin veri toplanılan 27 yıllık bir çalışma olan Iowa Gençlik ve Aile Projesi'nden verilerini kullandı. 1980’lerdeki çiftlik kriziyle bağlantılı finansal sorunlar yaşayan 500 ailedeki karı kocalardan gerçek zamanlı veriler toplandı. Söz konusu kişilerin çoğu şu anda 65 yaşının üzerinde, bazılarının evlilikleri 45 yıl önceye uzanıyor.

Araştırmacılar eşzamanlı fiziksel hastalıklar, aile gelir ve kişilerin yaşları arasındaki bağlantıyı tanımlamak için çalıştıktan sonra, ailelerin 1990’ların başında yaşadıkları finansal baskıları ile otuz yıl sonra görülen fiziksel ağrıları arasında bir bağlantı olduğunu tespit ettiler. Çalışmanın ek bulguları, finansal baskının fiziksel ağrıyı etkilemesinin muhtemel olduğunu gösteriyor, ancak fiziksel ağrı da ek sağlık hizmetleri gerektirmesi ile finansal baskıyı etkileyebilir.

Çalışma, finansal baskı gibi stresli deneyimlerin, kontrol duygusu gibi psikolojik kaynakların yok ettiğini gösteriyor. Söz konusu kaynakların yok olması, beynin strese duyarlı bölgelerini harekete geçiriyor bu da, fiziksel ağrı, fiziksel sınırlılık, yalnızlık veya kalp ve damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarına neden olan biyolojik, fizyolojik ve nörolojik süreçleri başlamasına yol açıyor.

Kanser hastalarında psikolojik hastalıklara dikkat!

 

Beyni çürüten gizemli hastalık Kanada'yı esir aldı

 

Yıllar sonra ortaya çıkıyor; hastalıkların nedeni helikobakter olabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)