BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFitch Ratings: Küresel faiz hareketleri giderek ayrışıyor----

Fitch Ratings: Küresel faiz hareketleri giderek ayrışıyor

Fitch Ratings: Küresel faiz hareketleri giderek ayrışıyor
25 Nisan 2024 - 07:52 www.finansgundem.com

Fitch Ratings'in '20/20 Vizyon' grafik paketinde, 2022 ve 2023 yıllarında alışılmadık şekilde senkronize faiz artışları döneminin ardından, para politikası hareketlerinin yönünün büyük ekonomiler arasında farklılaştığı vurgulandı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 2022 ve 2023'te alışılmadık şekilde senkronize küresel faiz artışları döneminin ardından, para politikası hareketlerinin yönü büyük ekonomiler arasında farklılaşıyor.

İsviçre Merkez Bankası (SNB) faiz indirim döngüsüne giren ilk büyük gelişmiş piyasa merkez bankası olduğunu belirten Fitch, bu arada, iki gelişmekte olan piyasa merkez bankası - Banxico ve Brezilya Merkez Bankası - enflasyonist baskıların azalmaya devam etmesi nedeniyle 1Ç24'te Faiz oranlarını düşürdüklerini de belirtti.

SNB Mart ayında politika faizini 25bp düşürerek %1,50'ye indirdi ve politika faizinin negatif bölgeye çekildiği Aralık 2014'ten bu yana ilk kez faiz indirimine gitti. Aynı zamanda Meksika Merkez Bankası da Şubat 2021'den bu yana ilk kez hedef faiz oranını 25bp düşürerek %11,00'e çekti. Böylece, politika gevşeme döngüsüne ağustos 2023'te başlayan ve Selic hedef faizini şubat ve mart aylarında olmak üzere 1Ç24'te iki kez toplam 100 baz puan indirerek %10,75'e çeken Brezilya Merkez Bankası'na katılmış oldu.

Buna karşın, iki Asya merkez bankası - Japonya ve Endonezya - yakın zamanda politika faizlerini yükseltti. Japonya Merkez Bankası mart ayında politika faizini negatif bölgeden çıkardı ve şimdi enflasyonun daha sürdürülebilir hale gelmesi nedeniyle %0.0-%0.1 aralığını hedefliyor.

Endonezya Merkez Bankası nisan ayında gösterge faiz oranını 25 baz puan artırarak %6,25'e yükseltti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, enflasyon görünümünün kötüleşmesi ve liranın değer kaybetmesi nedeniyle mart ayında politika faizini 500 baz puan artırarak %50,00'ye yükseltti. TÜFE enflasyonu Mart ayında yıllık bazda %68,5'e yükseldi ve lira Nisan 2024'te dolar başına 32 TL'yi aşarak rekor seviyeye ulaştı.

Fitch'in iki ayda bir yayınladığı '20/20 Vision' grafik paketi, Fitch Economics ekibinin küresel makro analizinin odak noktası olan 20 büyük ekonomiyi (Fitch20) kapsamakta ve 20 değişken için beş yıllık yüksek frekanslı ekonomik verileri her ülkede tutarlı bir şekilde göstermekte.

Fitch Ratings: Türkiye ekonomisinde kırılganlıklar azaldı

 

Fitch'ten Türk bankaları analizi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)