BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakFırsatçı site yöneticilerine karşı bakanlık harekete geçti----

Fırsatçı site yöneticilerine karşı bakanlık harekete geçti

Fırsatçı site yöneticilerine karşı bakanlık harekete geçti
30 Haziran 2023 - 08:26 www.finansgundem.com

Asgari ücret artışını fırsat bilerek aidatlara ara zam yapan site yöneticilerine karşı bakanlık harekete geçti. Aidatlara fahiş zam yapan fırsatçı yöneticilere dava yolu açılıyor.


Asgari ücret artışı aidatları artırmak için fırsat bekleyen site yöneticileri için bahane oldu. Ancak fahiş fiyatlar vatandaşı çileden çıkarır hale geldi. Bakanlıksa haksız artışların peşine düşüyor. Fahiş zam yapan yöneticilere dava açılabilecek, yöneticiler görevden alınabilecek.

Yasal olarak kiralar ve aidatlar yıllık olarak belirlense de birçok yönetim bu ay itibarıyla zamlı aidatlara geçiş yaptı.

Bazı site yöneticilerinin ise asgari ücrete yapılan zammın çok üstüne çıkarak aidatları yüzde 70'e varan oranlarda artırdı. Bazı lüks sitelerde kira ile aidatlar neredeyse eşit hale geldi.

Keyfi ara zamlar görevden alınma sebebi 

Son dönemde kâr amacı güden şirketler gibi yönetilmeye başlanan siteler rant kapısı olmaya başladı. Milyonlarca lirayı yöneten site başkanları keyfi kararlarla aidatların artmasına neden oluyor.

Sadece İstanbul'da değil ülkenin her bir şehrinde benzer sorunlar yaşanıyor. Bakanlık ise yeniden harekete geçti. Site aidatlarına ilişkin hazırlanan proje kapsamında, bütün site yönetimlerinin profesyonel şirketler tarafından yönetilmesi gündemde. Buna ek olarak apartman yöneticileri sınavlara tabi tutulacak. Aidatlara enflasyon dışında zam yapılamayacak.

Sabah'ta yer alan habere göre iki yıldan fazla yöneticilik yapılamayacak. Mevcut yönetimlere sertifika zorunluluğu getirilecek. Ayrıca bakanlık yaptığı duyuruda asgari ücretten sonra aidatlara zam yapan yöneticilerin kendilerine şikâyet edilmesini istedi. Enflasyon oranlarının üzerinde zam yapan yöneticilere dava da açılabilecek, görevden alınabilecek.

Harcamalara itiraz hakkı var

Öte yandan kat malikinin harcamalara itiraz etme hakkı da bulunuyor. Bunun için harcamaları inceleyip itirazlarını genel kurul divan toplantısında tutanağa işlenmesi gerekiyor.

İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyükşehirlerde aidatlar 2 bin ila 4 bin liraya kadar yükseldi. Lüks sitelerde ise 10 bin lirayı geçti. Pek çok ev sahibi ve kiracı ise yüksek aidatlardan şikâyetçi. Özellikle gereksiz yapılan harcamaların aidatları artırdığını savunuyorlar.

Site yönetimleri ise artışa gerekçe olarak artan giderleri, personel maaşlarını ve tesislerin artan bakım maliyetlerini gösteriyor. İstanbul'da site aidatlarının en yüksek seyrettiği bölgeler ise, Şişli, Sarıyer, Beşiktaş ve Beylikdüzü oldu.

Açık havuzlar ekstra maliyet

Birçok sitede bulunan havuzlar da ekstra maliyete neden oluyor. Öyle ki aidatların ciddi bir kısmı havuz bakımlarından kaynaklanıyor. Havuzlar devir daim sistemi ile temizlendiğinden yüksek elektrik harcıyor. Öte yandan içine konulan kimyevi maddeler ve ışıklandırma için kullanılan elektrik, oldukça yüksek maliyete neden oluyor. Hamam, sauna, yapay gölet, şelale gibi tesisler varsa bunlar da aidatları katlıyor.

Site aidatlarında 'asgari ücret' krizi

 

Vergi borcu yapılandırmasında son günler!

 

İş dünyası yeni asgari ücreti değerlendirdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)