BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFintech’te Çin hakimiyeti mi----

Fintech’te Çin hakimiyeti mi

Fintech’te Çin hakimiyeti mi
04 Ocak 2019 - 15:40 www.finansgundem.com

Gelişmekte elan ülkeler de hem sayılarının artması hem de ICO ile sermaye toplamaları nedeniyle izlenmeyi hak ediyor

Teknolojide gelişmiş ülkelerin Fintech devi yaratma kapasitesi bir diğer önemli nokta.

Fintech pazarında Çin’in yükselişine diğer gelişmekte olan ülkelerin bu alanda da yükselmeye başlaması eşlik ediyor. KPMG ve H2 Ventures’in hazırladığı 2018 Fintech100 listesi’nin 50 Lider bölümünde üç Çin şirketinin ilk beşe girmesi dikkat çekçi.

Bunlar, birinci sıradaki Ant Financial, ikinci sıradaki JD Finance ve dördüncü sıradaki Baidu olarak karşımıza çıktı. Bu yıl listeye giren Singapur şirketi Grab üçüncü sırada yer alırken ilk beşin tek Amerikan şirketi Sofi, son sırada yer aldı.

Fintech’lerin kökenlerine bakıldığında 2016’daki listede 22 olan ülke sayısı 207’de 29’a ve bu yıl 36’ya yükselirken listeye ilk kez giren ülkeler Arjantin, Bahreyn, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Endonezya, Ürdün, Malezya, Myanmar, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam ve Tayland olarak sıralanıyor. Üstelik listede yer alan şirketlerden Litvanya, Rusya, Tayland, Arjantin ve Barbados gibi gelişmekte olan pazarlardan çıkan 12’si ‘ilk dijital para arzıyla’ (ICO) sermayelerini artırmış durumda.

Gelişmekte olan ülkeler 2018 Fintech100 listesine soktukları 41 şirket ile yarıya yakın bir ağırlığa doğru ilerlemelerini sürdürüyor.

Ancak köken konusunda dikkat çekici olan sadece coğrafi köken değil. Dijital veya “neo bankalar” listede 10 şirkete ulaşırken bunlardan Monzo, Number26, SolarisBank ve Starling Bank 50 Lider listesinde ilk kez yer alıyor. Listedeki Amazon, Facebook, Ahbaba, Baidu ve Tencent gibi internet devlerinin de bu yıl finansal hizmetler alanında daha fazla yer almaya başladığı görülüyor. Bu iki yönlü gelişme fintech pazarının yapısını incelemeye daha büyük dikkat gösterilmesini gerekli kılıyor.

Bu, aynı zamanda genel dağılımdaki ağırlıkların maskelemesine izin verilmemesi gereken bir konu. Listede 34 şirket ile ödeme şirketleri ağırlığını korurken 22 şirket ile kredi kuruluşları, 14 şirket ile varlık yönetim kuruluşları ve 12 şirketle sigorta şirketleri sıralanıyor ancak listenin bir numarası olan Ant Financial, müşterilere çok çeşitli finansal hizmetler sunan fintech şirketlerini tanımlamakta kullanılan “çok amaçlı şirketler” kategorisinden geliyor.

Çin’e ve gelişmekte olan ülkelerin yükselişini tespit etmekle birlikte toplam listenin ülkelerin sıralaması ve nüfusa dayanan bir tablosunun, bu ligdeki güç dengesi ve Türkiye’nin bu tabloda alması gereken pozisyonu takip etme noktasında önemli bir gösterge oluşturacağını düşünüyorum.

Ülkelerin nüfuslarına göre normalize edilmiş tablo çok farklı bir görünüm arz ediyor. Bu tür bir analizde 80 milyonluk Türkiye’nin Çin’i geçmek için listeye bir şirket sokması yeterliyken ABD düzeyine gelmek için 4,4 Singapur’u yakalamak içinse 86 şirket kurması gerekiyor. Büyüklük konusunda başka bir analiz yapmak gerekse de nüfus normalizasyonu ile ilgili bu tablo Türkiye’nin en büyük 10 ekonomi arasına girme hedefi doğrultusunda bu alana daha fazla odaklanması gerektiğine işaret ediyor. 8KEREM ÖZDEMİR/FORTUNE TÜRKİYE DERGİSİ)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)