BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFilipinler, Güney Çin Denizi uyarısı yaptı----

Filipinler, Güney Çin Denizi uyarısı yaptı

Filipinler, Güney Çin Denizi uyarısı yaptı
27 Mart 2022 - 15:06 www.finansgundem.com

Çin sahil güvenlik gemilerinin, Filipin sahil güvenlik gemilerinin yakınında tehlikeli manevralar yaptığı bildirildi.

Filipinler, Çin sahil güvenlik gemilerinin son bir yılda en az 4 defa tartışmalı bir bölgenin yakınında çarpışma riskini artıran ve uluslararası güvenlik düzenlemelerini ihlal eden hareketler yaptığını duyurdu.

Washington Post'un aktardığına göre Filipinler Sahil Güvenlik Komutanı Amiral Artemio Abu, mart başlarında, bir Çin sahil güvenlik gemisinin Filipin sahil güvenlik devriye gemisinden yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta manevra yaptığını aktararak bu eylemin deniz çarpışmalarını önlemeyi amaçlayan 1972 uluslararası güvenlik düzenlemesinin "açık bir ihlali" olduğunun altını çizdi.

Abu, yaşananların "konuyu kurallara dayalı ve barışçıl yaklaşımlarla ele almak için" Dışişleri Bakanlığına ve tartışmalı Güney Çin Denizi konusundaki kuruluşlar arası bir birliğe iletildiğine işaret etti.

Tehlikeli durumların, Filipinli balıkçılara hizmet etmek için denizde varlık göstermelerini ve personel konuşlandırmalarını engellemeyeceğini aktaran Abu, "Balık tutarken bizi gördüklerinde kendilerini güvende hissediyorlarsa, bu işimizi iyi yaptığımızı gösterir" dedi. Abu, Scarborough Shoal sularında ve ülkenin uluslararası kabul görmüş özel ekonomik bölgesi içindeki diğer alanlarda devriye gemileri konuşlandırmayı bırakmayacaklarını belirtti.

Benzer olaylar geçen yılın mayıs ve haziran aylarında da yaşanmıştı. Çin'in Manila Büyükelçiliğinden konuya dair yorum yapılmadı.

Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor. Pekin yönetiminin, Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik iddiasına dayanarak adalara üsler inşa etmesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor. Uluslararası kamuoyunda "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından "Hoang Sa" ve "Truong Sa", Çin tarafından ise "Şişa" ve "Nanşa" olarak adlandırılıyor.  Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal zemini olmadığına karar vermişti.

Filipinler’de yüzlerce kişi tahliye edildi

 

Endonezya'da 6,7, Filipinler'de 6,4 büyüklüğünde deprem

 

Filipinler kendi dijital parasını çıkarıyor

 

Filipinler, süpersonik seyir füzesi satın alıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)