BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFed piyasaları birbirine düşürdü----

Fed piyasaları birbirine düşürdü

Fed piyasaları birbirine düşürdü
27 Haziran 2013 - 06:57 www.finansgundem.com

Fed Başkanı Bernanke'nin tahvil alımlarını sonlandıracağı açıklaması ardından piyasalar henüz kendine gelemedi

FED’in parasal genişlemeyi sonlandırabbileceği açıklamalarının yarattığı sarsıntı, düşüşü simgeleyen ‘ayı’ların piyasaya indiği yorumlarına neden oldu. Hürriyet'in haberine göre, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke’nin parasal genişleme programını 2014’ün ortalarına doğru sonlandırabileceği açıklamalarına global piyasalardan gelen sert tepki, hisse senedi piyasalarına yönelik ‘ayı(düşüş)-boğa(yükseliş)’ tartışmasını gündeme getirdi. Piyasa beklentilerine ilişkin karamsar görüş bildirenler, son düşüşleri ‘ayılar piyasaya indi’ şeklinde değerlendirdi. Henüz iyimserliği elden bırakmayanlar ise, ‘evet ayılar piyasaya indi ama kalıcı olup olmadıkları henüz belli değil, bir düşüş trendinden söz etmek için daha erken’ diyor.
ABD VE DOLAR ‘BOĞA’
Fed’in parasal daralmanın ilk sinyallerini verdiği 22 Mayıs’tan bu yana piyasaların genel performansına bakıldığında, Çin ve Türkiye gibi ülkelerin yer aldığı gelişmekte olan ülkelerin borsalarında çift haneli düşüşler yaşanırken, ABD’deki iki endekste de düşüş sadece yüzde 3’ler civarında kaldı. Dolayısıyla parasal daralmayla birlikte paranın çekildiği gelişmekte olan ülkelerin ayı piyasasına doğru gittiği belirtilirken, paranın yönünü çevirdiği ABD’nin ve başka paralar karşısında yükselişe geçen doların boğa piyasasına doğru yöneldiği görülüyor. 22 Mayıs’tan 25 Haziran’a kadar olan bir aylık sürece bakıldığında, Borsa İstanbul 100 Endeksi’ndeki kayıp yüzde 24 olurken, Çin’de yüzde 15, Almanya’da yüzde 8, Brezilya’da yüzde 17 oldu.
19 HAZİRAN’DA KIRILDI
Piyasalardaki satış yönlü kırılma Fed Başkanı Bernanke’nin 19 Haziran’daki genişleme programının sonlandırılmasına yönelik tarih belirten açıklamasından sonra daha da belirginleşti. Bunun üzerine Çin’in büyümesinin beklentilerin altına kalma olasığılı da artınca küresel piyasalar arka arkaya satış baskısı altında kaldı. Bazı analistler ise her satışı düşüş trendi olarak görmemek gerektiğini düşünüyor.
Türkiye için 70 bin kritik seviye
TÜRKİYE için verilere bakıldığında 70 bin önemli bir destek noktası olarak öne çıkıyor. Dün gelen alımlarla birlikte endeks 73 bin direnç noktasının üzerinde tutunmaya çalıştı. Buruda kalması durumunda borsanın kısa vadede 77 bin seviyelerini görmesi beklenebilir.
Dolar 1.90’ın altına zor iner
TÜRKİYE’nin seçim ortamına girdiğine dikkat çekilirken, faiz ve kurda fiyatların biraz yükseleceği yeni bir denge noktası oluşacak. Paranın çekildiği bir dönemde doların yükselmesi doğal karşılayan uzmanlar, bundan sonrası için ‘dolar 1.90’ın altına zor iner yorumunu yapıyor.
ABD, Almanya ve İngiltere ‘boğa’
FED’in son açıklamalarından sonra ABD’ye yönelik ‘güvenli liman’ algısının oluştuğunu kaydeden Acar Menkul Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Balcı, şunları söyledi: “Son bir aylık hareketlere bakarak bir düşüş ya da yükseliş trendinden söz etmek zor. ABD, Almanya ve İngiltere’ye yönelik uzun vadede yükseliş beklentisinden dolayı bu piyasalardaki boğa trendinin devam ettiğini söyleyebiliriz. Japonya ise, ayıya doğru gidiyor. 2009’daki seviyelerine yaklaşan Çin için ise ayıya giriyor denebilir.”
“Borsa İstanbul’un ise, ayı piyasasına girip girmediği konusunda yorum yapmak için, “Henüz erken” diyen Balcı, ayı ya da boğa piyasasına giriş gibi trend değişikliklerinden söz etmek için genel olarak ‘3 kuralı’ndan söz edildiğini kaydetti. Balcı “Böylesi trend değişikliklerinde 3 kuralına bakmak gerekiyor. Eğer bir piyasa destek ya da direnç noktasında 3 gün kalıyorsa ya da yüzde 3’ün altında düşüyorsa desteğin kırıldığını söyleyebiliriz. Yukarı harekette de desteğin yukarı kırıldığını söyleyebiliriz”
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yasin27 Haziran 2013 10:32

    FED'in açıklamalarıyla piyasalar allak bullak oldu borsadan analmayan yatırımcı olmayanlar dahi FED konuştu millet battı diyebiliyor.